Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Gönderi

•romantizm•
✨romantizm; 18.yy’da fransa’da ortaya çıkmış bir akımdır. klasisizm ne kadar kuralcı ise romantizm de o kadar bireycidir. bireysel duygulara asla ket vurmaz. edebiyat ve sanatta hiçbir sınır olmadığını savunur. akıl yerine duyguları ön plana koyar. ahlak yerine serbestlik, coşku ve heyecan vardır. hümanist ve özgürlükçüdür. romancılar; hayatı ve insanı her haliyle işler. yazar kendini gizlemez, açıkça fikirlerini belirtir ve türler arası geçiş de mevcuttur. lirizm ön plandadır. savundukları ferdiyet anlayışını evrenselleştirmişlerdir. bunun için de bir dil işçiliği gerekir ki okuyucu bu ferdiyette kendini bulabilsin. romantiklerin misyoner ve dinî bir tarafı da vardır. ayrıca karakterlere hiçbir zaman müdahale etmezler. insan tip olarak değil karakter olarak mevcuttur. melankoli ve kötümserlik de yine bu akımın özelliklerindendir. klasisizmi diktatör bir yöneticiye benzetmiştik. o zaman romantizm içinse bu yönetici yerine halk tarafından seçilen ve halkın özgürlükçü, duygusal, ferdî ihtiyaçlarını karşılayan idealize edilmeye çalışılmış yeni yönetici diyebiliriz. böylelikle akılda kalması daha kolay olacaktır. romantizmde ilk hamle şiir ile olmuştur. -bunun şiirin diğer türlere nazaran duyguları ön plana çıkaran yapısından kaynaklı olduğunu düşünüyorum.- romantizm için tabiat da çok önemli bir yer tutar. romantikler hava ile hislenir desek yeridir. tabiat ile coşar, onunla hüzünlenirler. 🔐duygular, serbestlik, coşku, heyecan, lirizm, ferdiyet, beşeriyet, cemiyet, misyonerlik, din, mahalli çizgiler, hümanizm bu akımın anahtar kelimeleridir. 🐈romantizm akımı bir kedi olsaydı: twitter.com/marsmetrosu_/st... 💬bu akımı bir hayal olarak canlandırmak istiyorsanız: renklerin, sembollerin kompozisyon ile ritmik ve uyumlu bir şekilde olduğunu hayal edin. coşkulu, duygusal bir sahne düşünüyorsanız sahnenin içindeki insanlar da zarif ve duygusal olsun. bir savaş sahnesi yahut melankolik duygular hakimse tabiatın renklerini de koyu ve kasvetli düşünün. 🖼romantizm akımına örnek resimler: twitter.com/marsmetrosu_/st... 👥akımın temsilcileri: victor hugo, la martine, abbe prevost, la fayette gibi isimler örnek verilebilir. 📖romantizm akımından eser okumak istiyorsanız: goethe:
Genç Werther'in Acıları
Genç Werther'in Acıları
schilller:
Haydutlar
Haydutlar
schiller:
Wilhelm Tell
Wilhelm Tell
montesquieu:
Kanunların  Ruhu Üzerine
Kanunların Ruhu Üzerine
rousseau:
Toplum Sözleşmesi
Toplum Sözleşmesi
lamartine:
Graziella
Graziella
victor hugo:
Sefiller
Sefiller
victor hugo:
Notre Dame'ın Kamburu
Notre Dame'ın Kamburu
victor hugo:
Hernani
Hernani
voltaire:
Candide
Candide
lord byron:
Sardanapal
Sardanapal
puşkin:
Yüzbaşının Kızı
Yüzbaşının Kızı
📌görüşlerinizi ve eklemek istediklerinizi yorumlar kısmına yazabilirsiniz.
··
2.273 görüntüleme
Batu okurunun profil resmi
Romantizmin, diğer izm'lerden pek de farksız olarak, en büyük çelişkisi özgürlük getirdiğini iddia ederken yazarın da okura doğruyu dikte etme çabasında. Tepeden inme "doğru"larla okur hissetmeli, gerçeği öğrenmelidir bu akıma göre. Ahmet Midhat efendi bu çıtayı iyice yükseltir. Yazdığı romanın sonunda "ooh, bu karakterin ölüşü ne iyi, ne adaletli oldu" minvalinde cümleleri pek de özgürlükçü gelmemişti bana. Duyguların bu kadar coşumu da aklın ön plana geçişini engelliyor. Bu akım Fransız İhtilali'nin doğurduğu bir akım aslında (İsmail Çetişli de,
Batı Edebiyatında Edebi Akımlar
Batı Edebiyatında Edebi Akımlar
kitabında bunu dile getirir). Bu yüzden coşkun duygulara yer verilmesinden doğalı yok, yalnızca bugünün dünyasından bakınca fazla coşkun, duygusal ve ne yapmam gerektiğini söyleyen bir "baba" gibi geliyor bu akım. Kaleminize sağlık, resimlerle akımları birleştirme fikriniz çok hoş. Bana göre en gerçekçi, realizmden bile gerçekçi, akım olan natüralizmi de yazmanızı beklerim.
Yorum yapabilmeniz için giriş yapmanız gerekmektedir.