Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

19. Yüzyıl Siyasî Tarihi - 1789-1914

Fahir Armaoğlu

19. Yüzyıl Siyasî Tarihi - 1789-1914 Sözleri ve Alıntıları

19. Yüzyıl Siyasî Tarihi - 1789-1914 sözleri ve alıntılarını, 19. Yüzyıl Siyasî Tarihi - 1789-1914 kitap alıntılarını, 19. Yüzyıl Siyasî Tarihi - 1789-1914 en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Rusya'nın gücünü abartıyorlardı ki gerçeğin böyle olmadığı savaş başladıktan sonra ortaya çıkacaktır.
Sayfa 253
1841 Boğazlar sözleşmesiyle birlikte artık Osmanlı Devleti, diğer devletlerin de onaylarını almadan Boğazlar rejiminde bir değişiklik yapamayacaktı. Durum bugün de böyledir.
Sayfa 230
Reklam
93 Harbi ve Berlin Kongresi
Berlin Antlaşması her şeyi ile Osmanlı Devleti'ni ''kurban'' etmesine rağmen, yine bir dengesizlik yaratmıştır. 1878'den sonra sadece Avrupa ve Balkanlarda değil, dünyanın diğer bölgelerinde de devletlerarasında cereyan eden mücadelelerin kaynağını bu dengesizlikte aramak gerekir. Keza Birinci Dünya Savaşı'na varan gelişmelerin kaynağı da Berlin Antlaşması'nın kurduğu dengesiz düzende görmek, gerçekçi bir analiz olacaktır.
Sayfa 521
İngiltere ile yapılan ittifaklar, bir at ile insan arasındaki ittifaka benzer fakat at olmamaya dikkat edilmelidir.
Sayfa 263 - Telleyrand
Japon toplum düzeni
Japon toplumunun en alt tabakasını eta denen paryalar teşkil ediyordu. Onun üstünde tüccar ve esnafın meydana getirdiği heymin denen sınıf bulunuyordu. Toplumun en üstünde ise asker-asiller yer almıştı.
Sayfa 720
Delcassé'ye göre, eğer Fransa, "sömürge imparatorluğu"nu geliştirmek ve Alsace-Lorraine'i tekrar kazanmak istiyorsa, yüzyıllık İngiliz düşmanlığına son vermeliydi. Napolyon'un deyimi ile "Kalleş İngiliz" (Perfide Albion) ile uzlaşmanın yollarını aramalıydı.
Sayfa 437
Reklam
Ziya Paşa "hükümet-i şahsiye"nin en kötü örneği olarak İran'ı ve ondan sonra da Osmanlı Devleti'nin zikretmekteydi.
Sayfa 581
Batı'nın sömürüsüne, ancak onun silahını kullanarak, onun teknik ve metodunu öğrenerek ve bunları ve bunları bir an önce Çin toplumunda da gerçekleştirmek suretiyle karşı konulabilirdi.
Sayfa 734 - Kronik yayınlarıKitabı okudu
Nihayet İsmail Paşa, Habeşistan seferinden sonra, Mısır'ın Kanal Şirketi'nde sahip bulunduğu 176.000 hisse senedini 1875 yılı sonunda satışa çıkardı. İngiltere için uzun zamandır beklediği fırsat ortaya çıkmıştı. Başbakan Disraeli, Maliye Bakanına bile danışmadan ve banker Rothschild'lardan borç alarak dört milyon sterline bu hisse senetlerini hemen satın aldı. Fransa bu alışverişe engel olabilecek durumda değildi. Zira bu sırada Fransız-Alman münasebetleri bir krizden geçmekteydi. Buna rağmen İsmail Paşa vadesi gelen borçlarını ödeyemeyince, Fransa'nın teklifi üzerine, bir İngiliz ve bir Fransız'dan meydana gelen bir komisyon kurularak Mısır'ın maliyesi bu komisyonun kontrolü altına verildi. Yani, 1881'de Muharrem Kararnamesi ile Osmanlı Devleti'nde kurulan Duyun-ı Umumiye idaresi, daha önce Mısır'da kurulmuş olmaktaydı.
Sayfa 408
Berlin Kongre'sinde Bismarck, Osmanlı temsilcilerine, ''Kongrenin Osmanlı Devleti için toplandığını zannederek kendinizi aldatmayınız... Ayestefanos Antlaşması Avrupa devletlerinin menfaatlerine dokunan bazı maddeleri ihtiva etmeseydi olduğu gibi bırakılırdı.'' demiştir.
Sayfa 529
268 öğeden 171 ile 180 arasındakiler gösteriliyor.