2 Cilt Takım

200 Yıldır Neden Bocalıyoruz

Niyazi Berkes

200 Yıldır Neden Bocalıyoruz Sözleri ve Alıntıları

200 Yıldır Neden Bocalıyoruz sözleri ve alıntılarını, 200 Yıldır Neden Bocalıyoruz kitap alıntılarını, 200 Yıldır Neden Bocalıyoruz en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Kemâlizm dönemi ekonomi.
Daha önceki devirlerin sıfıra indirdiği mali ve siyasi devlet ve ulus itibarını yeniden kurdu ve yük­seltti. Türk parasının istikrarını sağlamakla kalmadı, değerini hayli yükseltti. 1934 yılında bir dolar 1.26 li­ra değerinde idi. Tediye muvazeneleri, ithalat tahdidi, döviz muamelelerinin kontrolü sayesinde altın ve dö­viz ihtiyatı arttı ve kendi ölçüsünde hatırı sayılır hale getirildi.
Kemalizm devrimci­liği arkadaki gemileri yakmaktır, ileriye yönelme azmini şiddetlendirmek, artık geriye dönmek yok de­mektir, yığınları ilerleme ateşi ile tutuşturmak demek­tir.
Reklam
Son dakikaya gelmeden önce ilericilerde olumlu ve yapıcı fikir ve plan namına bir şey yoktur. Müphem, karışık duyuşlarını şiir ve edebiyatla ifade ederler, (sadrazamlara ve maliye nazırlarına kadar tümü şair kesilir); askeri misyonları çağırırlar; yabancı devletlere Batı yardımı alıyoruz diye ekonomik, askeri ve siyasi konsessiyonlar verirler; bir alay ekonomik değeri olmayan lüzumsuz hatta zararlı taahhütlere girişirler.
Ortaçağ Hristiyan Avrupasında olduğu gibi İslam ve Osmanlı ortaçağında da ekonomik zihniyet "merdut" bir şeydi. Kafalara hakim olan kuvvet din ve gaza düşünceleriydi. Devlet idaresine hakim olan kimseler din adamları ile gaza adamlarıydı; yani ekonomik sınıflar (köylü, esnaf, işçi, tüccar) değildi. Merdut:reddedilmiş, dikkate alınmayan.
Sayfa 9 - İstanbul MatbaasıKitabı okudu
Bu gidişi hemen durduracak tesirli tedbirlerin alınması bazı iç şartlarda reformlar yapmak, Türkiye ile Avrupa arasındaki ticari ve siyasi münasebetlere yeni bir yön vermek, imparatorluğun dayandığı din ve gaza zihniyeti yerine merkantilist ekonomik zihniyete uymak lazımdı.
Tanzimat, İstibdat ve Meşrutiyet devirlerinin olayları üzerindeki bu gözlemlerimiz toplumsal reformlar yapılmayınca dış borçlanma ve yabancı sermaye yatırımları ile kalkınma politikasının fayda yerine zarar, kalkınma yerine çökme getirdiğini gösteriyor.
Reklam
Geri134
349 öğeden 341 ile 349 arasındakiler gösteriliyor.