A Theologico-Political Treatise

Baruch Spinoza

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
156 syf.
·
Puan vermedi
·
6 günde okudu
Monarşiden sonra Demokrasi
İspanya doğumlu zengin bir tüccar ailenin çocuğudur. Annesinin ölümünden sonra 1638’de Amsterdam’da Yahudi okulunda Talmud eğitimi almış . 1656 yılında dinden aforoz edilmiş. Kitabın hemen başlarında filozofları yeren ünlü düşünür ilk olarak Platon’un ütopyasına gönderme yaparak başlar ( S.30) Bu kadar büyük bir filozof‘u yererek kitabına başlaması kitaptan beklentiyi yükseltiyor. Olumsuz-olumlama ile oluşturduğu uzun cümleleri bazen birkaç kere okumak gerekir. Aslında daha önce yazdığı teolojik politik inceleme ile benzerlik de bir yapıt . Doğası gereği özgürlüğü uzun uzun açıkladıktan sonra topluluk için en geçerli yönetim şeklini aramaya başlar. -Monarşi yönetimini ele alırken oluşabilecek aksaklıkları kraldan ziyade danışmanlarından kaynaklıcağını yargı ve yargıçların karşılaşacağı zorlukları değinir. -Aristokrasi; devletin soylu insanların oluşturduğu bir meclis tarafından yönetilmesini ele alırken bunun en az 5000 kişiden olmasının gerektiğinden bahseder. -demokrasi açıklaması oldukça kısa ve kadınlar hakkında söylenenler ŞOK edici olsa da nihai niyeti anlaşılabilir.
Monarşi
Monarşi
Politik İnceleme
Politik İncelemeBaruch Spinoza · Doğu Batı Yayınları · 0269 okunma
Reklam
112 syf.
·
Puan vermedi
·
6 günde okudu
Açıkçası sürekli okumakta ertelediğim bir kitaptı ve okumaya başladıktan sonra keşke daha önce okusaymışım dedirtti bana . Ama tabiki başlarda anlamakta ve yorumlamakta biraz zorlandığm oldu .Eser, yazıldığı dönem baz alındığında ifade özgürlüğü kapsamında ne kadar önemli ve seküler bir metin olsa da günümüz için çok az ölçüde güncelliğini yitirmiş bence. Eser 11 Bölümden oluşuyor .Politik incelemede spinoza sırasıyla monarşiyi, aristokrasiyi ve en son olarak da demokrasiyi inceler.Bu inceleme sırasında tüm monarşi ve aristokrasi için gerekli düzenlemeleri kaleme almıştır ve spinoza’nın siyaset felsefesinde göze ilk çarpan şey metnin tamamen erkekler için ve erkek egemen bir dünyaya yazılmış olmasıdır. Bu mesele sadece retorik bir seçim değildir tabi . spinoza açıkça kadınlar ve erkekler arasında mental bir hiyerarşi olduğuna inanarak bu yönde somut öneriler sunuyor. Politika meraklıları için tabiki çok güzel bir eser okunması gereken düşünürlerden biri Spinoza . İyi okumalar :)
Politik İnceleme
Politik İncelemeBaruch Spinoza · Dost Kitabevi · 2007269 okunma
112 syf.
·
Puan vermedi
İLKEL TABİİYET İLİŞKİSİ
''Özgürlük, gerçekte eylemin zorunluluğunu ortadan kaldırmaz, aksine onu ortaya çıkarır.'' Spinoza'nın belirttiği gibi, bir başkasını zincire vuran veya bir direnişe mahal vermemek için karşısındakini tüm silahlarından arındırarak savunmasız bırakan yahut onun içine korku salan ya da onu ödüllendirerek kendi safına çeken kişi, onu kendi iktidarı altında tutar. Öyle ki, bu başkası kendisinden çok efendisine yaranmak ister ve kendisininkinden ziyade efendisinin arzuna göre yaşar. Fakat bahsi geçen iktidar inşasında, bir insanı fiziki haklardan mahrum bırakma ve onu engelleme yöntemleri olan birinci ve ikinci yollar sadece beden üzerinde iktidar kurulmasını sağlar. Oysaki üçüncü ve dördüncü yollar ile hem beden hem de ruh üzerinde egemenlik kurulur; ama bu yollar ile insanlar ancak korkuları ve umutları devam ettiği müddetçe hakimiyet altında tutulur. Eğer bu duygular ortadan kalkacak olursa, efendisi olan yeniden kendi efendisi haline gelir.
Politik İnceleme
Politik İncelemeBaruch Spinoza · Dost Kitabevi · 2007269 okunma
Reklam
100 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.