Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
104 syf.
10/10 puan verdi
Sütlacınızı Tarçınlı mı Tarçınsız mı seversiniz?
Atatürk Diyor ki; “ Tarih yazmak, tarih yapmak kadar mühimdir. Yazan, yapana sadık kalmazsa, hakikat insanlığı şaşırtacak bir hal alır.” Stefan Zweig Amerigo kitabında anakarayı ilk keşfedenin kim olduğunu Portekiz, İtalyan ve İspanyol kaynakları üzerinden iz sürerek bulmaya çalışıyor, Vespucci’nin anakaranın isim babası olma sürecini
Amerigo
AmerigoStefan Zweig · Can Yayınları · 20141,606 okunma
Reklam
104 syf.
·
Puan vermedi
·
Beğendi
·
35 saatte okudu
Yer küre düşünüldüğünden daha mı küçüktür, daha mı büyük?
"Valladoid ve Sevilla' da iki suskun mezar. Yaşamları boyunca birbirlerinden kaçınmadan ya da nefret etmeden sık sık karşılaşmış iki adam. Her ikisi de aynı yaratıcı merakın ruhuyla beslenmiş, ilerledikleri yolda birbirlerine dürüstçe ve yürekten yardım etmiş iki adam. Oysa mezarları üzerinde kıyasıya bir kavga başlamıştır. Kendilerinin haberi olmadan birinin şanı diğerininkiyle mücadeleye tutuşmuştur. (...) Eser bilindiği üzere Batı'nın neredeyse tamamen yok olacağı bir dönemde Amerika kıtasının keşfi ile yeniden dirilişini konu alır. Bundan ziyade ise asıl konu yeni keşfedilen bu kıtaya verilen isimin yarattığı tartışma ve sorunlardır. Amerigo Vespucci ile Kristof Kolomb arasında yüz yıllardır süre gelen bu şan kavgasında nerdeyse aklınızda ki tüm sorulara cevap bulabileceğiniz bir eser. Bilindik tarih kitapları gibi saf bilgiyle okuru yormamakta arada kullanılan yorumlar ve edebi bir kalemin uç kırıntıları fark edilmektedir. Her ne kadar tarih kitaplarıyla pek aram olmasa da yazarın eser için kullandığı üslup hoşuma gitti. İyi okumalar :)
Amerigo
AmerigoStefan Zweig · Can Yayınları · 20141,606 okunma
104 syf.
7/10 puan verdi
·
Beğendi
·
17 günde okudu
Stefan Zweig'in okuduğum ilk biyografik eserdi. Eserde Zweig, Amerigo Vespucci kim? Neden onun ismi Amerikaya verilmiş? Amerikayı gerçekten keşf eden o muydu? gibi soruların cevaplarını araştırmış ve olabildiğince objektiv olmaya çalışmıştır. Kitabı okurken tuhaf hissettim. Hiç bir şeyden haberi olmayan bir insan kendi hayatını yaşıyor. Hatta çok zengin olmayan bir yaşayışı vardır. Ama bir yerlerde çok meşhur. Hakkında konuşuyorlar, ama onun bundan haberi bile yok. Sonra birden birinin yanlış anlamasıyla haksız duruma düşüyor, yargılanıyor, eleştiriliyor, ama onun bundan yine haberi olmuyor. Tuhaf gerçekten. Yapılan bir harf hatası bile insan kaderini değiştire bilirmiş. Hatta insanın bu değişiklikten haberi olmasa bile. Peki bu tesadüf müdür? Yoksa alın yazısı?
Amerigo
AmerigoStefan Zweig · Can Yayınları · 20141,606 okunma
120 syf.
·
Puan vermedi
·
5 günde okudu
“Okyanusun öte yanındaki yeni toprakların onun ilk adıyla anılacağını tahmin etmiş olabilir mi?” Bir kaşif mi yoksa düzenbaz mı? Tarihin derinlikleri oldukça tozlu...
Amerigo
AmerigoStefan Zweig · Can Yayınları · 20171,606 okunma
Reklam
120 syf.
9/10 puan verdi
·
Beğendi
Alışılmış Zweig kitaplarından farklı olarak biyografik bir eser.Yazar ,Amerika kıtasının adı üzerine hem Cristof Kolomb hem de Ameriko Vespucci'nin hayatından anekdotlar vermiş, kıtanın adı üzerine tarihi belgeleri de inceleyerek bir değerlendirme yapmış , Colomb ve Vespucci hakkında bizi aydınlatmaya çalışmış.Sonuç olarak Zweig, Sezarın hakkını Sezara vermiş :)Tarihe ilgisi olanların beğeneceğine eminim ama klasik Zweig okurlarının aynı zevki alacağından emin değilim :)
Amerigo
AmerigoStefan Zweig · Can Yayınları · 20171,606 okunma
120 syf.
6/10 puan verdi
·
30 saatte okudu
Amerika'nın adı niye Amerika? Peki Amerika diye anılmaya başlandıktan sonra ne tür itirazlar, tartışmalar yaşandı? Kitapta buna ilişkin Stefan Zweig'ın tarihsel sürece ilişkin tespitlerini ve değerlendirmelerini merak ediyorsanız okuyabilirsiniz. "Dönüp olanları düzeltme şansı tanımayan tarih, Amerika'nın kaşifi olarak Kolomb'u değil ve Vespucci'yi seçmiştir ve tarihin kararları nedenli saçma ve adaletsiz de olsa, katidir. Vespucci'nin adını insanlığın en muzaffer defterinden silmek mümkün değildir artık; belki de onun dünyamızın keşif tarihi içindeki başarısını en iyi tarif eden çelişki Kolomb'un Amerika'yı keşfetmiş ama tanıyamamış ve Vespucci"nin ise oraya keşfetmediği halde bunun yeni bir katı olduğunu anlamış olmasıdır. Bu başarısı her daim adıyla beraber anılacaktır." Alıntımız "Yıl 1300. Avrupa dünyaya özgürce bakmasını olanaksızlaştıran teolojinin kukuletasını kafasından çekip atar. Salt Tanrı üzerine kafa yormanın, eski metinleri tekrar tekrar ele alıp dogmatik biçimde yeniden yorumlamanın, tartışmanın anlamı yoktur."
Amerigo
AmerigoStefan Zweig · Can Yayınları · 20171,606 okunma
120 syf.
7/10 puan verdi
En sevdiğim öykü yazarlarından biri olan Stefan Zweig, bu kitabında tarihi bir olayı, yani Amerika'nın keşfini, konu almış. Bilindiği üzere Amerika'yı ilk bulan Avrupalıyı Kristof Colomb olarak bilirken, bu kıtanın yeni kıta olduğunu ilk fark edenin de Americo Vespuci olduğunu biliyoruz. Ancak gerçek o kadar da basit değil. Stefan Zweig de tam da bunun üzerinde duruyor: Amerikayı kim keşfetti? Ve neden bu isimle anıldı? Bu isimle anılmasını sağlayan kim? Americo Vespuci hiçbir zaman birinci kaptan konumunda olamazken nasıl oldu da dünyanın en iyi denizcileri arasına girmeyi başardı? Amerika'nın keşfi ile ilgili çarpıcı gerçekler bu kitapta... İyi okumalar sevgili okur.
Amerigo
AmerigoStefan Zweig · Can Yayınları · 20171,606 okunma
120 syf.
9/10 puan verdi
·
Beğendi
·
4 günde okudu
Yeni Dünya
Kitabı okumak çok keyifliydi. Bir biyografiden bu kadar keyif alacağımı düşünmezdim. Anlatım dili ve akıcılık bunun yanında merak uyandırıcı bir olayın anlatılıyor olması keyif almamı sağladı. Amerika kıtasının keşfini konu alan kitapta, birçok insanın yanlış bildiği ya da bilmediği halde duyduklarıyla yorum yapılan bir konuda bizi aydınlatıyor. Kristof Kolomb'un kıtayı önceden keşfetmesi ama burayı Hindistan sanması, Amerigo'nun ise buranın farklı bir yer, kendi tabiriyle ''Mundus Novus(Yeni Dünya)'' olarak tanımlaması aslında bize tarihten bir ders olarak geliyor. Ne kadar çalışılırsa çalışılsın onu sonuçlandırmak ve ne yaptığını bilmek önemli olan aslında. İnsanların yüzyıllar boyu Amerigo'yu Kolomb'un bulduğu yeri kendi keşfetmiş gibi yansıttığını düşünmesi gibi olayların perde arkasında da Kolomb'un Amerigo hakkında yazdığı bir yazıda onun hakkında kötü bir şey söylememiş ve ondan iyi bahsetmiş olması da ironik bir durum. Ve Amerigo'nun hayatı boyu belki de bu tartışmalardan, kıtaya kendi adının verildiğinden habersiz yoksul bir şekilde ölmesi de bu suçlamalar yöneltilen bir adam için üzüntü verici. Kitap sıkmadan çok güzel bilgiler veriyor. Faydalı bir kitap.
Amerigo
AmerigoStefan Zweig · Can Yayınları · 20171,606 okunma
Reklam
120 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
·
25 saatte okudu
Hem kurgusal hem de tarihî kişiler üstüne yorumlarıyla tanıdığımız
Stefan Zweig
Stefan Zweig
’ı derin karakter incelemelerine yönelten, psikolojiye ve Freud öğretisine duyduğu ilgidir. İnsanlığın Yıldızının Parladığı Anlar, Joseph Fouché, Marie Antoinette, Rotterdamlı Erasmus gibi
Amerigo
Amerigo
da, Zweig’ın nesnellikten çok sezgiye dayanan yaşamöykülerinin en başarılı olanlarından biridir. Stefan Zweıg, bu eserinde, bugün Amerika olarak bilinen kıtanın bu adı almasını ardındaki inanılması güç rastlantılarla örülü “yanlışlıklar komedyası”nı anlatır. Dönüp olanları düzeltme şansı tanımayan tarih, amerika’nın kâşifi olarak Kolomb’u değil, Vespucci’yi seçmiştir ve tarihin kararları, ne denli saçma ve adaletsiz de olsa, katidir. Vespucci’nin Adını insanlığın en muzaffer defterinden silmek mümkün değildir artık; belki de onun dünyamızın keşif tarihi içindeki başarısını en iyi tarif eden çelişki, Kolomb’un Amerika’yı keşfetmiş ama tanıyamamış, Vespucci’nin ise orayı keşfetmediği halde bunun yeni bir kıta olduğunu anlamış olmasıdır. Bu başarısı her daim adıyla beraber anılacaktır.
Amerigo
AmerigoStefan Zweig · Can Yayınları · 20171,606 okunma
100 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.