Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Bütün Eserleri 14

Anadolu Efsaneleri

Halikarnas Balıkçısı

Anadolu Efsaneleri Gönderileri

Anadolu Efsaneleri kitaplarını, Anadolu Efsaneleri sözleri ve alıntılarını, Anadolu Efsaneleri yazarlarını, Anadolu Efsaneleri yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Amazon adının kökenine dair
Daha başkalarına göre "A", Türkçedeki "maz" eki gibi olumsuzluk takısıdır. "Mazo" da "dokunmak" demektir. Bunlarca Amazon, kendilerine erkek tarafından dokunulmaz olan kadın demektir.
Sayfa 21
Amazon isminin kökenine dair
Başka bilginlere göre ise Amazon'un "A"sı şiddet ve kuvvet anlamına gelir. "Mazon" da meme demektir. Bundan ötürü bu sözcük, memesiz değil, fakat erkekçe savaşlıklan için geniş ve güçlü kuvvetli göğüslü ve memeli, demektir.
Sayfa 20
Reklam
Fatsa'lı Amazon kardeşlerim beğenebilir mi? :D
Anadolu'nun kuzeydoğusunda geziye çıkıyoruz. O yerlerde Anadolu'nun efsanevi halkından yurttaşlarımız Amazonlar oturuyorlardı. Thermodon Irmağının Karadeniz'e döküldüğü noktada vaktiyle yükselmiş olan Themiskyra kenti onlann başkenti olarak bildirilir. Thermodon ya Fatsa'da ya da Ordu'da Karadeniz'e akan ırmak veya derelerin biriydi. Themiskyra da bu takdirde bugünkü Fatsa ve Ordu kentlerinin bulunduğu yerde ya da onların yakınındaydı. Başlangıçta oraları Hitit İmparatorluğu'nun göbeği iken sonraları. Hellenik, Hellenistik ve Roma çağında Pontos olarak adlandırıldı.
Sayfa 19
"Gönül ile sevgi biribirine kavuşunca hiç ayrılabilir mi?"
Sayfa 112 - Bilgi YayıneviKitabı okudu
"Ortaya yeni bir din çıkınca, çoğu kez eski dine karşı bazı özveriler yapılmak zorunda kalınır. Patriyarkal baba Zeus gelirken, matriyarkal ana Kybele'ye inananlarca özveri de gerekti. Bundan ötürü Kybele, baba Zeus'u Girit'te Diktys mağarasında dünyaya getirdi ve böylelikle Tanrı Anası oldu. Ephesos Artemis'ine inanmış, fakat Hristiyanlığı kabul etmiş olan Ephesoslular, Hristiyanlığın 431 yılında Ephesos'ta toplanan ve Meryem Ana'nın sıfatlarını saptayacak olan kilise büyüklerini zorlayarak Meryem Ana'ya Tanrı Anası niteliğini verdiler. Böylelikle Meryem Ana, Kybele gibi Tanrı Anası oldu."
Sayfa 100 - Bilgi YayıneviKitabı okudu
"Yeryüzünü ısıtıp gebe bırakan güneştir. Belki bizce bugün aya oranla güneş daha önemlidir. Ama matriyarkal bir dünyada güneşin görevi yeryüzünü yani Büyük Ana'yı ısıtmak ve onu ürünlere gebe bırakmaktı. İşte onun için ilkbaharda doğan ve sonbaharda ya da kışın ölen Tanrı'dır. İlk insanlarca hayat sürekli değil ama ayrılma ve kavuşmadan oluşan bir gidiş geliş sayılırdı. Onlarca hayat arzu, sevgi ve yırtılışın etkisinden sonra gençlikle yenileşen, yeni baştan doğan bir varlıktı."
Sayfa 97 - Bilgi YayıneviKitabı okudu
455 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.