Aziz İstanbul

Yahya Kemal Beyatlı

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
194 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
·
8 günde okudu
Yahya Kemal kitaba İstanbul tarihi ile başlamış. İstanbul tarihi deyince ilk akla 1453 geliyor. 1453'ü anlamak için Bizans'ı ve Osmanlıyı anlamak gerekiyor, Osmanlıyı bilmek içinde Türklerin Anadolu'ya ilk girişine, 1071'e gitmek gerekiyor... Bu bağlamda kitabın ilk 35-40 sayfası enfes bir tarih kitabı niteliğinde. Ben tarih derslerini hiç sevmezdim sürekli savaşların, antlaşmaların tarihleri, nedenleri, sonuçları ile doluydu. Kitaplar ve tarih öğretmenlerimiz hep ezberci ders işlerlerdi... İlber Ortaylı hocamızın Eski Dünya Seyahatnamesi ile tarih merakı oluşmaya başladı bende. Peşinden tevafuk eseri böyle bir giriş iyice tarih sevgisi ve merakı uyandırdı... Oysa bir millet için kendi tarihini bilmek çok elzem. Bu konuda yeni nesil tarih öğretmenlerine çok iş düşüyor. Neyse Aziz İstanbul ile devam edelim... Yahya Kemal'in İstanbul aşkı, engin bilgisi ve güçlü kalemi ile çok harika bir kitap ortaya çıkmış. Eyüb'ü, Üsküdar'ı, Boğaziçi'ni bir başka güzel anlatmış. Ve kitabın sonuna doğru da Avrupalı seyyahlardan ve İstanbul'un gelişmesinden bahsetmiş. İstanbul'da yaşayan, İstanbul'u seven herkesin mutlaka okuması gereken bir kitap.
Aziz İstanbul
Aziz İstanbulYahya Kemal Beyatlı · İstanbul Fetih Cemiyeti Yayınları · 2021727 okunma
Reklam
193 syf.
9/10 puan verdi
Yahya Kemal in dilinden İstanbul'u tanımaya çalışırsanız bugünkü İstanbul'a bakıp gözlerinizden yaş yerine kan akıtırdınız. Bu kitabı okuyunca İstanbul yedi tepedir sekizinci tepesi Yahya Kemal'dir sözünün ne kadar yerinde olduğunu anlamış oluyoruz.
Aziz İstanbul
Aziz İstanbulYahya Kemal Beyatlı · İstanbul Fetih Cemiyeti Yayınları · 2021727 okunma
168 syf.
·
Puan vermedi
Türkiye Türkçülüğü
İstanbul’un geçmişini 1453 yılını anlatmakla kalmayıp, Türklerin Anadolu’ya girişi Malazgirt savaşına kadar dayanan bir geçmişi ele alarak fetihi en iyi şekilde anlamamızı sağlıyor. Kavramlar üzerinde durduğumuzda benim en dikkatimi çeken kavram “Türkiye Türkçülüğüydü” Bu kavram toprağa dayalı bir milliyetçilikten bahsediyor. Malazgirt savaşının açtığı vatanda bir millet ortaya çıkıyor. Bir toprağı da millet haline getiren o toprak parçası üzerinde uzun yıllar yaşanması, millet ruhunun öne çıkarılmasına katkı sağlıyor. Türklük beşyüz seneden beri İstanbul’u Boğaziçi’ni mimarisiyle yaşantısıyla nakşetti. Hülasa artık bu diyar dünya durdukça Türk kalacak Türk İstanbul’dur demek istediğini görüyorum. “Bu devletin iki manevi temeli vardır. Fatih’in Ayasofya minaresinden okuttuğu ezan ki hâla okunuyor, Selim’in Hırka-i Saadet önünde okuttuğu Kur’an ki hâla okunuyor” Bu alıntıda da dede torunun bağına güzelliğine dikkat çekmiş yazarımız yani bu ikisi varken bu millete bir şey olmaz demeye getirmiş. En beğendiğim bölüm “Ezansız Semtler” oldu. Burada iki yaşantıdaki farklılığı anlatmış. Ezansız semte doğan bir çocuğunun şanssızlığı ve milliyetçiliği Türkçülüğüne daha az sahip olduğundan bahsetmiş.
Aziz İstanbul
Aziz İstanbulYahya Kemal Beyatlı · İstanbul Fetih Cemiyeti · 2008727 okunma
Reklam
Reklam
100 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.