Bir Ölünün Defteri

Halid Ziya Uşaklıgil

Bir Ölünün Defteri Yorumları ve İncelemeleri

Bir Ölünün Defteri yorumları ve incelemelerini, Bir Ölünün Defteri kitabı hakkındaki okur görüşlerini , Bir Ölünün Defteri puanlarını 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
132 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
Dostunuz için aşkınızından vazgeçer misiniz. Yada sevdiğiniz kızın mutlu olması için? Henüz okul yıllarında tanışmış ekmek tuz kardeşliği denilen türden bir arkadaşlık. Vecdi ve Hüsam'ın dostluğu. Birbilerin de eksik olan ana baba şevkatini desteğini bulmuşlar. O kadar iyi dostlar ki Vecdi Hüsam ı hami olan halası ve biricik kızı Nigar ile tanıştırıyor. Zaman bu içten içe genç bendenlerde oluşan sevgi kıvılcımını körüklüyor. Ergenlik dönemi Hüsam kendini bu durumdan uzaklaştırmak için Vecdi'nin hala kökünden uzak tutuyor. Zaman geçiyor iş güç sahibi oluyorlar. Vecdi beklediği karşılığı bulamadığı için istemeden de olsa hala kızının ve çocukluk dostunun aralarında ki sevgiden de emin olmakla beraber aradan çekilip aşıkları bir araya getiriyor. Fakat her fırsatta bu içine gömmek istediği keder eleme dönüşüp ateşleniyor. Hayat insanı ani kararlar almakta bazen aceleci kılar. Vecdi de hali hazırda devam eden savaşa katılıp mutluluğa gölge etmemek için uzaklaşsa da daha elemli bir halde dönüyor. Savaş gazisi olan Vecdi sakat kalıyor. Ve mutsuz bir ölüme kendi isteği ile ilerliyor. Muazzam bir anlatım. Doğa , şiir gibi betimlemeler muazzam güzellikte. Okuyup da birşeyler hissedip kendinize pay çıkarmamak imkansız. Ayrıca ilk defa Hâlid Ziya okudum. Elbette tavsiye ederim. Dostluk ve aşk umarım kimse ikisi arasında kalmaz.
Bir Ölünün Defteri
Bir Ölünün DefteriHalid Ziya Uşaklıgil · Karbon Kitaplar · 20171,718 okunma
140 syf.
·
Puan vermedi
·
6 günde okudu
Her Halit Ziya okuyuşumda önce neden bunları okuyorum diye kendimi sorgularken buluyorum kendimi. Anlattığı konular genelde ilgi çekmiyor, özellikle aşk acıları, karakterlerin kendi kendilerine gelin güvey olup acı çeken halleri... Ancak kitap bittiğinde, “İşte gerçekten edebiyat budur!" dedirten bir his oluşuyor içimde. Bu da yazarın ne kadar dönemler üstü bir yazma yeteneği olduğunun kanıtı değilse nedir? Uşaklıgil’in ilk dönem eserlerinin çoğunda romanın karakteri kadınsa annesini, erkekse babasını kaybeder, birlikte büyüdüğü akrabasına aşık olan karakter aşk acıları çeker. Bu romanında da aynı alışkanlığını korumuş yazar, halasının kızı Nigâr'a aşık olan, ancak en yakın arkadaşı ve Nigâr'ın birbirlerini sevdiğini anlayınca aradan çekilip kendince aşk acıları çeken Vecdi karakterimiz var. Roman elbetteki bir çok açıdan incelenebilir ama en başat temaları aşk acısı, ayrılık, ölüm, intikam, yalnızlık/kimsesizlik... Araya93 harbinden kareler de yerleştirilmiş. Olay sondan başlıyor ve en sonunda başa bağlanıyor. Okuyucu tüm olup biteni bir defter aracılığıyla öğreniyor, Vecdi’nin defteri. Karakterlerin ruh analizleri ve yazım tarzı beni en çok etkileyen özellikleri oldu romanın. Okuyun efenim.
Bir Ölünün Defteri
Bir Ölünün DefteriHalid Ziya Uşaklıgil · Dergah Yayınları · 20171,718 okunma
Reklam
144 syf.
6/10 puan verdi
Yaşadığımız hayat çalıntı olabilir mi? Ya da şu şekilde sormam daha mı doğru olur acaba. Yaşadığınız hayat daha önce başkası tarafından hayal edilmiş, planlanmış olabilir mi? Ben diyorum ki mümkün olabilir, neden olmasın. Bu soruları size sordum, sorgulamanızı istedim ancak asıl amacım sizlere Halit Ziya Uşaklıgil’in adı pek bilinmeyen edebiyat
Bir Ölünün Defteri
Bir Ölünün DefteriHalid Ziya Uşaklıgil · Karbon Kitaplar · 20191,718 okunma
144 syf.
8/10 puan verdi
·
Beğendi
·
29 saatte okudu
Yazıldığı dönemi göz önüne aldığımızda gerçekten de modern anlamda bir roman örneğiyle karşılaşıyoruz. Her ne kadar "aşk" romanı olsa da Halit Ziya,sıradanlığın çok ötesinde bir üslupla esere imzasını atmış. Aile hayatının mahrem sayıldığı,bu tür anlatıların yeni yeni görülmeye başlandığı bir tarihte insanların iç dünyalarına,duyuşlarına,hayat karşısındaki duruşlarına bu kadar hakim olan bir yazar elbette hak ettiği yere oturtulmalıdır. Diğer eserlerinde olduğu gibi burada da halkın daha çok "üst sınıf" tabir edebileceğimiz karakterlerini seçmiş Halit Ziya. Vecdi bir doktor,Hüsam ise yazardır. Nigâr,-Vecdi'nin halasının kızı-her iki gencin de sevdiği kızdır. Vecdi,her ne kadar Nigâr'ı sevse de sevilmediğini öğrenince aradan çekilir. Hüsam ile Nigâr'ın mutluluklarını temin ederken aynı derecede üzüntüleri içinde saklar. Bu sır,ölüm döşeğinde iken yıllardır itiraf edemediklerini yazdığı defteri Hüsan'a vermekle açığa çıkar. Roman,adından da anlaşılacağı gibi bir ölünün tuttuğu defterden oluşmaktadır.
Bir Ölünün Defteri
Bir Ölünün DefteriHalid Ziya Uşaklıgil · Karbon Kitaplar · 20191,718 okunma
115 syf.
7/10 puan verdi
·
Beğendi
·
2 saatte okudu
Yalnızlıkla oldu...
Vecdi, Hüsam, Nigâr... Üçünü birbirine ayrı ayrı bağlayan duygular... Beklenmedik bir yalnızlık, sır gibi düşünceler, yıllar sonra ortaya çıkan bir defter. Tüm gerçekleri bir bebeğin yeryüzüne gelişi gibi çırılçıplak gözler önüne seriyor. Onu okuyan ise içinde fırtınalarla boğuşuyor. İçsel çözümlemelerin etkili aktarıldığı bir kurgu. Üstelik oldukça düşündürücü, altı çizilmeye değer tümceler var. . Hiç ortada yoktu Vecdi ile Nigâr'ın evlenmesi. Çünkü kız başkasına sevdalı idi. Sevilen ise onların arasına girmemek için ayrılmıştı o evden. Ancak ne var ki Vecdi gerçekleri anlamıştı. Halasına da bunu söylemiş, kızının yüreğinde başka bir adın çarptığını onun da yüzüne çarpmıştı. . Defterdeki anılar ta çocukluğundan beri anlatılageliyordu. Çok iyi iki dostlardı ama ne var ki büyüdükçe değişiyordu kişi. Hüsam da değişmiş, bir gazetede yazar olmuştu. Ölmek üzere olan dostunun son sözleri: "Sana bir defter bırakıyorum."; işte o satırlar, Vecdi'nin tüm içsel iniş çıkışlarını anlatıyordu. Ölümün soğukluğu ile gerçekliğin sıcaklığı birbiriyle dans ediyordu. Kendini yalnızlığa tutsak edebilir mi kişi? . İlk kez okuduğum yazarın batı esintisinde yazdığı bu yapıtı sevdim. Özellikle konuşmaların yazınsal yönü öne çıkıyor. İster çocukluk ister gençlik anlatıları olsun hiç değişmiyor bu. Başkaldırı da, sevgi de, üzüntü de, korku da hep bu çizgide. Bu bakımdan İlginçti. . Biçemi benzetmeli, süslü. Yoğun bir anlatım var ancak kendisi 115 bet. Ustalık dönemi betiklerinden yazarın. Sevda üçgeninde geçen bir kurgu. Güzel işlenmiş. Öneririm. . Betikle esen kalın.
Bir Ölünün Defteri
Bir Ölünün DefteriHalid Ziya Uşaklıgil · Mühür Kitaplığı · 20171,718 okunma
144 syf.
9/10 puan verdi
·
Beğendi
·
29 saatte okudu
Halid Ziya Uşaklıgil'in ustaca yazılmış, tasvirlerle süslenmiş sıkılmadan bir solukta okuyup bitirdiğim kaliteli eserini ilk okuyacağınız kitaplar kategorisine eklemenizi tavsiye ederim.
Bir Ölünün Defteri
Bir Ölünün DefteriHalid Ziya Uşaklıgil · Karbon Kitaplar · 20191,718 okunma
Reklam
88 öğeden 51 ile 60 arasındakiler gösteriliyor.