Yanılsamalar ve Gerçekler

Dünya Bankası

Filiz Zabcı

Dünya Bankası Sözleri ve Alıntıları

Dünya Bankası sözleri ve alıntılarını, Dünya Bankası kitap alıntılarını, Dünya Bankası en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Banka ve Diktatörlükler - Zaire
"Zaire'de diktatör Mabutu soğuk savaş dönemi boyunca ABD ve Bretton Woods kuruluşlarınca destekleniyordu. 1989-91 sonrası reel sosyalist rejimlerin çökmesi üzerine artık bu müttefiklerinden itibar görmemeye başladı. 1990'larda, Zaire dahil pek çok Afrika ülkesinde ulusal konferanslar düzenlenmeye ve demokratik haklar talep edilmeye başlanınca, Dünya Bankası kredilerini tümden kesti."
"1980'lerde 'istikrar ve yapısal uyum' adı altında bir program uygulamaya geçirildi. Bu program, devletin sağlık, eğitim ve refah harcamalarının azaltılması; devlet varlıklarının özelleştirilmesi; yabancı yatırımlar üzerindeki kısıtlamaların kaldırılması, ücretlerin düşürülmesi ve emeği koruyucu politikalardan adım adım vazgeçilmesi gibi unsurları içeriyordu. 1990 yılında iktisatçı John Williamson, IMF ve Dünya Bankası tarafından genel çerçevesi çizilen bu programı tanımlamak için 'Washington Konsensusu' kavramını kullanmıştır. 'Washington' sözcüğü ile ifade edilen, programın Washington çıkışlı olduğu, IMF, Dünya Bankası, ABD Hazinesi ve Merkez Bankası ile düşünce kuruluşları tarafından biçimlendirildiğidir. 'Konsensus' sözcüğü ise, piyasa mekanizmasının güçlendirilmesine, mali ve parasal istikrarın sağlanmasına, özelleştirmelerde kamu sektörününün küçültülmesine ve devletin tali bir rol yüklendiği bir ekonomik model üzerindeki görüş birliğine gönderme yapıyordu."
Reklam
İyi Polis: WB
"Dünya bankası gücünü, sadece elinin altındaki güçlü finans kaynaklarından ya da güçlü Batılı ülkelerin desteğinden almıyor; asıl olarak 'bilgi' üretimine ilişkin süreçlerden, stratejilerden, bir 'bilgi bankası' olarak yayımladığı raporlardan, araştırmalardan, projelerden, topladığı milyarlarca veriden, belli politikalar ve stratejiler içinde bu verileri kullanma gücünden, sayısız araştırma merkezini, araştırma enstitüsünü, üniversiteyi, sayısız uzmanı, akademisyeni, araştırmacıyı içine alan bilgi ağlarını kurma ve yönlendirme kapasitesinden alıyor. Hem bir kredi verici, borçlandırıcı bir kurum, hem bir politika oluşturucu, hem devlet dışı aktörlerin, özellikle sivil toplum örgütlerinin eylem ve proje yönlendiricisi, hem bir bilgi üreticisi... Adeta bir 'bilgi rejimi' yaratan Dünya Bankası, bilgi ve iktidar arasındaki ilişkinin, uluslararası sistem içinde bilginin iktidar olma ve iktidarı sürdürme stratejileri içinde nasıl kullanıldığının benzeri olmayan bir örneği... Emperyalist politikaların işleyiş tarzlarının, stratejilerinin, ideolojik yapı taşlarının anlaşılması açısından mutlaka değerlendirilmesi gereken uluslararası bir oyuncu..."
Banka ve Diktatörlükler - Türkiye
"1960'lı yıllarda jeopolitik konumu dolayısıyla Türkiye'nin özellikle McNamara tarafından sıkı bir takibe alındığını, 1970'li yıllarda hükümetlere yönelik baskıların arttığını, özellikle 1978'de Başbakan Bülent Ecevit'e elektrik fiyatının artırılması için Banka'nın ciddi bir baskı uyguladığını Banka tarihçileri kaydetmektedirler. 1980'deki askeri darbe sonrasında, ABD'nin yanında Banka da, hem askeri yönetime hem de 1983'te iktidara gelen Özal yönetimine destek vermiştir. O dönem Banka'nın Başkanı olan Robert McNamara'nın, Carter yönetimiyle yakın bağlantısı nedeniyle askeri darbe hazırlığından haberdar olduğu öne sürülmektedir. Ayrıca 1979 İran devrimi sonrasında ABD'nin Türkiye'de istikrarlı bir rejim istediği ve bu nedenle askeri darbenin ABD'nin yardımıyla hazırlandığı iddialar arasındadır."
Banka ve Diktatörlükler - Nikaragua
"Nikaragua'da Somoza rejimi 1930'larda ABD'nin askerî müdahalesi sonucu iktidara gelmişti. 1979'da ise güçlü bir halk hareketi Somoza'yı devirdi ve kaçmaya zorladı. ... Dünya Bankası bu diktatörlüğü, halkın nefret etmesine karşın kredilerle destekliyordu. Somoza'dan sonra, ülkede en etkili işadamlarının desteklediği demokratik muhalefet ile Sandinistler birlikte hükümeti kurdular. Sandinistler ... toprak reformundan yabancı belli başlı yatırımların ulusallaştırmasına, Somoza'nın mal varlığına el konmasından okuryazarlığın arttırılmasına kadar radikal bir program izlemek istiyordu. 1984 seçimlerinde Sandinistlerin lideri Daniel Ortega genel seçimlerde oyların %67'sini aldı. Hemen arkasından ABD ambargosu ve Nikaragua'yı 'izole etme' stratejisi geldi. Dünya Bankası Sandinistler'e kredi vermekte tereddüt göstermeye başladı; 1990 yılında Sandinist rejim iktidardan inene kadar kredi açmadı."
"Ne var ki tarihin hiçbir döneminde bilgi, özellikle bu toplumsal ve siyasal yaşamı düzenlemeye yönelik bir bilgiyse, 'saf' bir ortamda ve ahlaki, siyasi değerlerden muaf olarak üretilmemiştir. Bilgi hem sosyal ve siyasal bir ortamda üretilmektedir hem de belli siyasi ve sosyal değerler içinden geçerek biçimlenmektedir."
Reklam
15 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.