Yanılsamalar ve Gerçekler

Dünya Bankası

Filiz Zabcı

Dünya Bankası Gönderileri

Dünya Bankası kitaplarını, Dünya Bankası sözleri ve alıntılarını, Dünya Bankası yazarlarını, Dünya Bankası yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
"Banka'nın yönetişimle ilgili olarak hazırladığı çalışmada yönetişim şu şekilde tanımlanmaktadır: 'Bir ülkenin ekonomik ve sosyal kaynaklarını, kalkınma amaçlı bir bakış açısıyla yönetmede iktidarın kullanılma biçimi'."
"IMF başta olmak üzere DB, DTÖ gibi çok taraflı ekonomik kuruluşların ülkelerdeki karar alma süreçlerini etkilemenin ötesinde belirledikleri, iktidardakilerin kendi iç çatışmaları sırasında bu kuruluşlara bir yargı mercii gibi başvurdukları görülüyor. Devlet Bakanı Tunca Toskay, Mart ayında Stand-by anlaşması kapsamında 'Birinci Gözden Geçirme' için Ankara'da bulunan IMF heyetine Maliye Bakanlığı'nı şikayet edebiliyor. Şikayetin nedeni ise, Maliye Bakanlığı'nın ihracatçı şirketler üzerindeki denetimi yüzünden, ihracatçılar üzerinde 'psikolojik bir baskı' yaratması! (Hürriyet, 12 Mart 2002)"
Reklam
"Ne var ki tarihin hiçbir döneminde bilgi, özellikle bu toplumsal ve siyasal yaşamı düzenlemeye yönelik bir bilgiyse, 'saf' bir ortamda ve ahlaki, siyasi değerlerden muaf olarak üretilmemiştir. Bilgi hem sosyal ve siyasal bir ortamda üretilmektedir hem de belli siyasi ve sosyal değerler içinden geçerek biçimlenmektedir."
"Üstelik 'küresel mali disiplin'in bir refah yaratacağı iddiasına karşın, 1190'lı yıllarda ve 2000'in başında ardı ardına mali krizler patlıyordu: 1994 Meksika, 1997 Güney Doğu Asya (Tayland, Malezya, Endonezya, Filipinler), 1998 Rusya, 2001 Arjantin ve Türkiye."
Banka ve Diktatörlükler - Türkiye
"Neoliberal politikaların uygulanması ya da yapısal uyum programının hayata geçirilmesi açısından Türkiye bir 'model' oluşturmuştur. Bunun nedenlerinden biri Banka'da üst düzey görevlerde bulunanlar ile Türk siyasilerinin yakın ilişkileridir. Ayrıca Atilla Karaosmanoğlu, Munir Benjenk ve Kemal Derviş Banka'da üst düzey görevlerde bulunmuşlardır. Türkiye 1985 yılına kadar beş yapısal uyum kredisi almıştır ve Banka'nın Türkiye ile ilişkisinde ABD'nin jeostratejik çıkarları belirleyici olmaktadır. Örneğin 2001 ekonomik krizi sonrasında Banka 'sosyal patlama' kaygısıyla bir yoksulluğu azaltma projesini (Sosyal Riski Azaltma Projesi) hükümetle birlikte uygulamaya koymuştur. Ayrıca IMF yeni kredileri serbest bırakmıştır; aynı yıl aynı türden bir kriz yaşayan Arjantin bu tür yardımlar almamıştır."
Banka ve Diktatörlükler - Türkiye
"1960'lı yıllarda jeopolitik konumu dolayısıyla Türkiye'nin özellikle McNamara tarafından sıkı bir takibe alındığını, 1970'li yıllarda hükümetlere yönelik baskıların arttığını, özellikle 1978'de Başbakan Bülent Ecevit'e elektrik fiyatının artırılması için Banka'nın ciddi bir baskı uyguladığını Banka tarihçileri kaydetmektedirler. 1980'deki askeri darbe sonrasında, ABD'nin yanında Banka da, hem askeri yönetime hem de 1983'te iktidara gelen Özal yönetimine destek vermiştir. O dönem Banka'nın Başkanı olan Robert McNamara'nın, Carter yönetimiyle yakın bağlantısı nedeniyle askeri darbe hazırlığından haberdar olduğu öne sürülmektedir. Ayrıca 1979 İran devrimi sonrasında ABD'nin Türkiye'de istikrarlı bir rejim istediği ve bu nedenle askeri darbenin ABD'nin yardımıyla hazırlandığı iddialar arasındadır."
Reklam
15 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.