Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

İlkçağ Felsefesi - Hint, Çin, Yunan

H. J. Störig

İlkçağ Felsefesi - Hint, Çin, Yunan Sözleri ve Alıntıları

İlkçağ Felsefesi - Hint, Çin, Yunan sözleri ve alıntılarını, İlkçağ Felsefesi - Hint, Çin, Yunan kitap alıntılarını, İlkçağ Felsefesi - Hint, Çin, Yunan en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Belki ünlü filozoflar da en derin düşüncelerini kendilerine saklamışlardı. Belki de en derin düşünceler dile getirilemiyor!
Yol Yayınları
O benim özümdür ben ondan ayrılarak yine ona özüme kavuşacağım.
Reklam
Bir toplumun en bilgili ve en değerli kafalarını toplum dışına sürmesi ya da yok etmek istemesi yeni bir şey değildir.
Nasıl mutlu olunur?
"Ey saygıdeğer kişi! Bu kemikten, deriden, kastan, ilikten, etten, ersuyundan, kandan, gözyaşından, çapaktan, sümükten, tükürükten, terden, boktan, çişten, ödden ve salyadan oluşan, kokuşmuş vücutla nasıl mutlu olunur! Bu isteklerin, öfkenin, kızgınlığın, tutkunun, korkunun, kuşkunun, ürkekliğin, kıskançlığın, özlemin, tiksinmenin, açlığın, susuzluğun, yaşlılığın, ölümün, hastalığın ve daha başkalarının uğrağı olan bu vücutla nasıl mutlu olunur! Hem, bu dünyada her şey gelip geçici, bu sinekler ve böcekler ve benzerleri gibi, şu otlar, ağaçlar gibi önce oluyor sonra yok oluyor. Dahası da var - denizlerin kuruması, dağların devrilmesi, demirkazığın titremesi, fırtınaların kopması, yerin çatlayıp göçmesi... Bütün bunların olabildiği bir yerde nasıl mutlu olunur! Sonra, bir gün her şeyden bıkılır; sonra yine her şeye yeni baştan başlanır!"
Yol Yayınları, 2.Basım
Reklam
Zaman her şeyi silip süpürür. Tüm bu yanıltıcı şeylerle oyalanma.
Sayfa 114Kitabı okudu
Ksenofanes
"Birçok tanrı hep bir arada var olamaz, bir tanrının başka bir tanrıya buyurması düşünülemez. En yüce ve en iyi olanın yalnızca bir tek olması gerekir. Bu tek ve bir tanrı her yerdedir. Ölümlülere ne düşünceleri ne de biçimi benzer."
Çünkü, gerçekte verilebilecek sınırsız sayıda doğru yanıt olmaması gerekirken, her çağa ve her düşünüre göre doğru olan bir yanıt bulunur.
Müzik iyiliğin kardeşidir, müzikle uğraşan kişi güzellik, doğruluk ve içtenlikle dolar.
Reklam
Biz Ortaçağda Aristo'ya ne gözle bakıldığını anlamak için Dante'nin (ölümü 1321) «Divina Commedia»sının (İlahi Güldürüsünün) «Cehennem» bölümüne bir göz atalım. Sonra gördüm bilenlerin ustasını, ben de Kaldırınca başımı, ışıkta, pırıl pırıl Saygı sunma yarışında da çevresinden de Geri kalmayan onunkileri, cıvıl cıvıl; Sonra da Platonu, yanı başında Sokrat'ı..."
Sayfa 303 - pdfKitabı okudu
Thales
"En güç olan şey nedir?" sorusuna "Kendi kendini tanımak!"; "En kolay olan şey nedir?" sorusuna "Başkalarına öğüt vermek!" ve "Tanrı nedir?" sorusuna da "Başı sonu olmayandır." diye yanıt vermiş; "Nasıl iyi ahlaklı oluruz?" diye sorulduğunda da "Başkalarında kınadığımız şeyleri yapmayarak!" demiştir.
...satırların arasını okumak, perdelerin arkasını görmek her zaman mümkün olmayabilir.
Hegel'de bir savın (tez) hemen ardından bu savı olumsuzlayan bir karşı sav (antitez) ortaya atılır; sonra da bu ikisi (tez ile antitez) daha üst düzeydeki bir bireşimle (sentez) bir araya gelerek birbirlerine karşıt olma özelliklerini yitirirler. Oysa Nagarjuna'da daha değillemenin ilk adımında baştaki sav (tez) değillenerek dışlanır ve sonra, karşı savın da, bir üst aşamada ve daha geniş bir bağlamda değillenerek dışlandığı görülür. Sonunda ise ortada kala kala, artık daha yakından ele alınamayacak ancak sezgiyle kavranabilecek olan «hiçlik» kalır ki bu da «Nirvana»dır.
Sayfa 90 - pdfKitabı okudu
250 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.