Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Kur'an'ı Anlama Yolunda Felsefi Denemeler - 1

Kimin Tarihi? Hangi Hermenötik?

Recep Alpyağıl

Kimin Tarihi? Hangi Hermenötik? Gönderileri

Kimin Tarihi? Hangi Hermenötik? kitaplarını, Kimin Tarihi? Hangi Hermenötik? sözleri ve alıntılarını, Kimin Tarihi? Hangi Hermenötik? yazarlarını, Kimin Tarihi? Hangi Hermenötik? yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Metin, adeta deşifre edilmeyi bekleyen bir kara kutu [münfail]; okur da onun üzerinde, adı geçen disiplinlerin sunduğu araçla ameliyede bulunan bir fail.
Sayfa 63 - Ağaç YayınlarıKitabı okudu
Reklam
208 syf.
·
Puan vermedi
·
Beğendi
dini metinlerin anlaşılmasında hermönitik'in yeri ve önemi oldukça büyüktür. bunu zahire çıkaran Recep Alpyağıl hoca, kuran'ı anlama yolunda denemelerin ilki olan bu kitapta büyük ufuklar açmayı başarmıştır.
Kimin Tarihi? Hangi Hermenötik?
Kimin Tarihi? Hangi Hermenötik?Recep Alpyağıl · Ağaç Yayınları · 200317 okunma
208 syf.
·
Puan vermedi
·
4 günde okudu
19 yaşında bir üniversite öğrencisi olarak, okuduğum bölümün de sözel bir alan olmadığını varsayarsak kitabı anlamakta çok zorlandığımı açıkyüreklilikle ifade etmeliyim, aynı şekilde başkaları için de bu durum geçerli olabilir. Kitaplığımda saklamayı düşündüğüm bir eserdir, ileriki zamanlarda tekrar okunabilir. Kitaba ismini veren son makalenin sonuca bağlanış tarzını çok beğendim. Tarihsellik konusuna güzel bir cevap verilmiş
Kimin Tarihi? Hangi Hermenötik?
Kimin Tarihi? Hangi Hermenötik?Recep Alpyağıl · Ağaç Yayınları · 200317 okunma
184 syf.
·
Puan vermedi
Kur'an'a bakış açınızı değiştirecek, genişletecek ve geliştirecek bir çalışma olmanın yanında konulara yaklaşım olarak da itiraz edilen soru işaretlerinin üstüne durarak çok güzel bir çalışma olmuş. Umarım kendisinden bahsettiği üzere çağımızda değeri kaybedilen "söz"ün değeri tekrardan anlaşılır ve anlam nimetinden ifratane faydalanabiliriz.
Kimin Tarihi, Hangi Hermenötik
Kimin Tarihi, Hangi HermenötikRecep Alpyağıl · İz Yayınları · 201817 okunma
Kanaatimiz o ki, Kur'an'ın insan için öngördüğü bu hayat tarzında dekorlar ve kostümlerden daha önemli olan 'öyküdür'. Çünkü dekor ve kostümler insanlığa hazır olarak verilmiştir; insana düşen sadece bunlara biçim vermektir. (...) Kur'an'ın bütün gayreti insanlığın iyi bir senaryo ortaya koyabilmesine yardımcı olmaktır.
Reklam
Oysa kitap kendi başına adeta ölüdür. Bir kitabın nasıl rehberlik edeceği her zaman tartışmaya açık bir konudur. Onu kim nasıl tatbik edecek, belli değildir. Buna karşın vahiy, bir rehber eşliğinde bir olay bağlamı içinde nazil olan, -Ricoeur'un teknik terimiyle söylersek- 'söz-olay'dır. Bunun da anlatmaya çalıştığımız yönlerden önemi büyüktür. İkinci olarak bu sonraki kuşaklar, vahiy ancak bir olay bağlamı içinde anlaşılması gerektiğine ilişkin bir uyarıdır.
Eleştirel bir okuma dinlemekten çok sorgulamayı öngörür; yani, eleştirel bir okumada kişi kendisini metnin mekanından çıkararak, kendine ait olan bir mekana yerleştirir, araştırma nesnesine (dönüştürür), kelimenin tam anlamıyla onu şüpheli bir hale getirir.
Eğer Tanrı eksikliklerden münezzeh ise, insan eksikliklere malüldür. Bunun kabulü fânilik, reddi ise kibirdir. "Âyetlerimize ancak, kendilerine hatırlatıldığı zaman secdeye kapanan, büyüklük taslamayarak, Rab'lerini överek yücelten kimseler inanır." Secde 15
Bir gösterge mesnetsiz bir biçimde bir anlama geliyorsa, aynı gösterge pekala tamamıyla zıt bir anlama da gelebilir, yani hiç bir anlama.
34 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.