Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Makine Yazı

John Crowley
“Güçlü, gerçekçi karakterlerin olduğu, usta işi bir eser.” – Frederik Pohl “Crowley’nin en iyi eseri. Bilimkurgu türünde yazılmış en iyi kitaplardan da biri.” –John Clute “FIRTINA GEÇELİ, MELEKLERİN YARATTIĞI DÜNYA YOK OLALI UZUN ZAMAN OLMUŞTU.” John Crowley, bilimkurgu edebiyatında kendine has, “kişilikli” bir sesi olan, her bir karakteri ise farklı seslere sahip, yaşayan en iyi spekülatif kurgu yazarlarından. Post-holokost bir dünyanın naif ve sırlarla örülü portresini çizdiği Makine Yazı ise masalsı bir arayış romanı. Dünya’daki canlı yaşamını neredeyse sona erdiren, “Fırtına” adıyla anılan afetten bin yıl sonrasında eski medeniyetin azizlerle, her şeyi mümkün kılan teknolojileriyle ve kendilerini yok eden kibirleriyle dolu hikâyelerini dinleyerek büyüyen Konuşan Saz, az sayıda insanın yaşadığı, labirenti andıran, görünmez ve değişken sınırlara sahip Küçük Belaire’de “Gerçeği Konuşanlar” topluluğuna dahildi. Topluluğun dışına çıkmak ve bir aziz olmayı öğrenmek en büyük arzusuydu. Âşık olduğu ve Fısıltı mezhebine dahil Günde Bir Kez adlı kız, Dr. Boots’un Listesi isimli tuhaf bir toplulukla birlikte Küçük Belaire’den ayrılınca onu takip etmek için Saz da yolculuğa çıktı. Saz’ın azizlik arayışı uzak geçmişe, yeryüzünü terk ederek bulutların üstünde yaşamaya başlayan teknolojik açıdan gelişmiş “melekler”e, şu anki dünyanın müsebbibi çağlar süren kazalar ve felaketler serisine dair bir arayışa dönüşecekti. Makine Yazı, geçmişin, şimdinin ve geleceğin melankolik yankısı. Graham Sleight’ın önsözüyle
Yazar:
John Crowley
John Crowley
Çevirmen:
Sevda Deniz Karali
Sevda Deniz Karali
Tahmini Okuma Süresi: 7 sa. 42 dk.Sayfa Sayısı: 272Basım Tarihi: 2020Yayınevi: İthaki YayınlarıOrijinal Adı: Engine Summer
ISBN: 9786257650052Ülke: TürkiyeDil: TürkçeFormat: Karton kapak

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
270 syf.
8/10 puan verdi
·
Beğendi
·
6 günde okudu
Kıyamet Sonrası Bir Dünyada Melankolik Yaşamlar: Makine Yazı
“Doğumla ölüm arasında birçok hayat yaşayacaktık.” 1942 Maine doğumlu Amerikalı yazar
John Crowley
John Crowley
, Türkiye’de çok az tanınan bilimkurgu yazarlarından biri. Aynı zamanda fantezi ve tarihi kurgu alanlarında da eserler veren Crowley ilk kez bu yılın başında Türkçeye çevrildi. Ülkesinde yapımcı ve senarist kimlikleriyle de tanınan John Crowley,
Makine Yazı
Makine YazıJohn Crowley · İthaki Yayınları · 202063 okunma
Reklam
272 syf.
7/10 puan verdi
·
4 günde okudu
İthaki Bilimkurgu Klasikleri serisinden okuduğum 57. kitap, "Makine Yazı" isimli bu eser oldu. Baştan söyleyeyim, garip bir eserdi. Sevip sevmediğime bile henüz karar veremedim. İncelemeyi yazarken bir karara varırım diye umuyorum. Kitap, "Konuşan Saz" isminde genç bir çocuk tarafından anlatılan bir tarihi anlatı şeklinde
Makine Yazı
Makine YazıJohn Crowley · İthaki Yayınları · 202063 okunma
272 syf.
·
Puan vermedi
·
Beğendi
·
3 saatte okudu
Çok ama çok garip bir kurgu okuyacağınızı baştan bilmelisiniz. Buna sadece anlatılan olaylar değil dili de dahil. Olay 'Fırtına' adı verilen bir afetten bin yıl sonrasında geçiyor. İnsanlığın her şeyi enkaz olmuş. İnsanlar ise o kadar teknolojik birikimleri olmasına rağmen Afrika kabileleri gibi garip bir hayat tutturmuşlardır. Her şey o kadar ilkel ki. Hikayeyi bize aktaran 'Konuşan Saz' adlı karakterimizin kelime dağarcı kadar dünyayı tanıyoruz. İnanın neden böyle söylediğimi kitabı okuyunca daha iyi anlayacaksınız. Saz aziz olma yolunda ilerleyen bir karakterimizdir, her şeyden önce kendi amacını bulmaya çalışıyordu. Kendisi 'Laputa' denen bir yere getirilmiştir. Laputa gökte kendi başına süzülen bir şehirdir.. Burada 'Melek' sandığı eski insanlardan kalan bir topluluk yaşamaktadır. Fakat o onlarında kendi gibi insan olduğunu düşünmüyordur. Ne yazık ki hikayemiz Laputada değil bizim sıkıcı dünyamızda geçiyor. Laputayı Miyazakinin sevdiğim bir filminde tanımıştım. Ki benim en sevdiğim filmlerden biridir. Kitaba sempati duymamın nedenlerinden biri oldu diyebilirim. Kitap son derece mistik ve felsefik. Karakterlerin isimleri bile değişik. 'Günde Bir Kez', 'Gözlerini Kırp', 'Kırmızı Boyalı' vs. Kitabın isminin ise neden Makine Yazı olduğunu bir türlü anlamadım ama kitapta bu terimin nereden geldiği açıklanıyordu. Genel olarak kitabı gerçekten çok garip buldum. İlerde belki tekrar okurum.
Makine Yazı
Makine YazıJohn Crowley · İthaki Yayınları · 202063 okunma
272 syf.
·
Puan vermedi
·
13 günde okudu
Alıştığım tarzda bir kitap değildi öncelikle. Yerli yersiz betimlemelerin yoğun olduğu bu kitabı okurken tamamen hayalinizde canlandırdığınız bir yerde var oluyorsunuz ve her seferinde betimlemeler değişiyor. Konuşan Saz adlı karakterin gökyüzü şehrinde melek ile olan diyaloğu ile oluşan bir kitap (aslında melek sandığı insan fakat hikayelerden ötürü melek sanıyor). Fırtınadan, insanların felakete sürüklendiğinden, azizlerden ve hikayelerin anlatılması gerektiğinden bahsetmesinin yanı sıra kendini arayan bir gencin hikayesi. Aynı zamanda bu genç kendini aramaya bir kızın peşinden giderek başlıyor diyebiliriz. Sonu beklemediğim bir şekilde biterken sonunun son olduğunu da anlamadım. Çünkü son sayfaya kadar olayın ne olduğu ve nereye gideceği belirsiz. Normalde bu durum (belirsizlik) okuyucuyu heyecanlandırır ama bu kitapta sıktı. Felsefi yönden -az çok- zengin bir kitap olabilir fakat ne olduğunu son sayfalara kadar anlamaya çalıştığım betimlemelerin içinde kaybolduğum bu kitap orta halliydi diyebilirim. Şunu da eklemeliyim; kitap, olan olayı anlamaktan çok kelime kalabalığı ile o mekanı hayal etmeye zorluyor bu da kitabın esas konusunu kaçırmanıza neden oluyor.
Makine Yazı
Makine YazıJohn Crowley · İthaki Yayınları · 202063 okunma
Reklam
272 syf.
8/10 puan verdi
·
Beğendi
·
3 günde okudu
BKK serisi için duyurulunca okumaya karar verdim. Yorumlarım ingilizce versiyonuyla ilgilidir. Kitabımız, felaketten yüzlerce yıl sonrası bir dünyada yaşayan Konuşan Saz'ın hayatını anlatıyor. Aziz olmak için çıktığı yolculukta yeni insanlarla tanışıyor, farklı toplulukların parçası oluyor ve "melekler"e ne olduğunu keşfediyor. Bu macerasında attığı her adım, öğrendiği her hikaye hayata bakışını biraz daha değiştiriyor. Aslında genç bir ana karakterin kendini arayışı sıkça işlenen bir konu, ama sırf bu yüzden Genç Yetişkin türü kitaplarla kıyaslamak yanlış olur. Atmosferini ve yazarın üslubunu çok beğendim, bu kadar güzel yazılmasaydı tahminen yarıda bırakırdım. Aksiyonu düşük değil, hiç yok. Sakince oturup, melankolik bir karakterle ruhani bir yolculuğa çıkmak istiyorsanız öneririm.
Makine Yazı
Makine YazıJohn Crowley · İthaki Yayınları · 202063 okunma
272 syf.
9/10 puan verdi
·
Beğendi
·
5 günde okudu
Merhaba! Dün okumuş olduğum, İthaki yayınlarının Bilim Kurgu Klasikleri serisinin en son kitaplarından biri olan Makine Yazı'ndan bahsetmek istedim. Kitap, İngilizcede "coming of age" dediğimiz, yani yetişkinliğe geçiş sürecindeki bir gencin hikayesini anlatıyor ancak bunu gerçekçi bir ortamda ve yakın bir dönemde değil, İnsanlığın, kitapta "fırtına" olarak geçen bir felaket sebebiyle yok oluşundan yüzlerce yıl sonrasında okuyucuya sunuyor. Bu hikayenin sahibi de Saz isimli bir çocuk ve biz de kendisinin Aziz olmak amacıyla çıktığı yolculuğu, öncesini ve tabii bu yolculuğun sonrasında ona eşlik ediyoruz. Aslında kitapta yaşanan herhangi bir aksiyon, heyecan verici bir gelişme vs. yok ancak kitabın şairane anlatımı ve huzurlu ilerleyişi, sizi de Saz ile birlikte bu Azizlik serüvenine çıkmışsınız ve onunla birlikte bu dünyayı ve kendisini keşfediyormuşsunuz gibi hissettiriyor. Kitabın konusunu okuduğumda, çok farklı bir hikaye bekliyordum ancak kitapta bulduğum hikaye beklediğimden çok farklı olsa da çok keyif alarak okudum diyebilirim.
Makine Yazı
Makine YazıJohn Crowley · İthaki Yayınları · 202063 okunma
272 syf.
4/10 puan verdi
·
5 günde okudu
Kitabın anlatımı , hikayenin içine girip takip etmeme engel oldu. Okuyucuyu bu dünyaya hazırlamadan balıklama içine daldırması, o dünyada yaşayanların düşünüş, yaşayış ve iletişim biçimini, bu zamanda yaşayan biz okuyucular için açıklayıcı bir yol seçmeden hikayeyi sürdürmesi yazarın edebi bir yol deneme tercihiydi deyip saygı duysam da , güzel ve tatmin edici bir okuma olmadı benim için.
Makine Yazı
Makine YazıJohn Crowley · İthaki Yayınları · 202063 okunma
272 syf.
9/10 puan verdi
·
Beğendi
·
7 günde okudu
Fazlasıyla biçimsel bir dil. Anlatımı süsleyen tanımlamalar. Aziz olmak isteyen Saz'ın kendini bulma yolundaki arayış sürecini okuyoruz fakat normal bir evrende değiliz. Fırtına sonrası post-holokost bir evrende kendi halinde karakterlerin günlük yaşamlarına şahitlik ediyoruz. Kristallere not alınmış hayatlar örgüsü işi bilim-kurgu boyutuna çıkarıyor. Okurken Margaret Atwood okumuş gibi hissettim, onun yazımını seven bu yazarı da sevecektir.
Makine Yazı
Makine YazıJohn Crowley · İthaki Yayınları · 202063 okunma
Reklam
272 syf.
6/10 puan verdi
·
Beğendi
MAKİNE YAZI @ithakiyayinlari “Fırtına geçeli, meleklerin yarattığı dünya yok olalı uzun zaman olmuştu.” “Uyuyor musun? Hayır,uyanığım. Gözlerimi kapamam söylenmişti.Bekle açman istenene kadar bekle. Artık açabilirsin. Ne görüyorsun? Seni. Peki ben... Sen... tanıdığım bir kıza benziyorsun. Daha uzunsun. Bütün melekler uzun mu?” Selamlar John Crowley’nin bu üçüncü bilim kurgu romanı olan makine yazı. Dünya’daki canlı yaşamının çoğunun yok olmasına sebep olan bir afet. Bu afeti seneler sonra dinleyerek büyüyen Saz,Küçük Belaire isimli bir topluluga dahildir. Onun en büyük isteği o topluluğun dışında olup biteni öğrenmek ve aziz olmak. Sevdiği kız olan Günde Bir Kez isimli kızın farklı bir toplulukla Küçük Belaire’den ayrıldığında Saz da bu macera dolu yolculuğa onların peşinden atılır. Ancak bu yolculuktan sonra Saz’ın artık bambaşka bir arzusu oluşur.... Geçmiş ve geleceğin inanılmaz kurgulanmış şekildeki kitap,Bilim Kurgu ve John Crowley seven herkese tavsiyemdir “Fırtına geçeli, meleklerin yarattığı dünya yok olalı uzun zaman olmuştu.”
Makine Yazı
Makine YazıJohn Crowley · İthaki Yayınları · 202063 okunma
272 syf.
5/10 puan verdi
Kendini o dünyanın bir parçası sayarsın, öyle değil mi?
"İkimiz de tüm gece konuştuk, ve meleğin kulağına rağmen ikimizde hiçbir şey anlamadık." Kitabın sonundan alınan bu söz aynı zamanda çok şey ifade ederken hiçbir şey anlatmamayı da başarıyor desem? Kitap çok akıcı değildi ama kendince derin bir hikâyesi ve yoğun felsefi bir yanı vardı. Kıyamet sonrası dünyanın yeniden yapılanmakta olan,
Makine Yazı
Makine YazıJohn Crowley · İthaki Yayınları · 202063 okunma
100 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.