Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
“Bir gün hayatım gerekirse sana, gel al onu!” Anton Çehov’un dört büyük tiyatro eserinden ilki olan Martı, talihsizliklere ve mutsuzluklara dayanan bir aşk, taşra yaşamından kaçış, aynı zamanda sanatsal çatışmalar hakkında acı-tatlı bir komedi. Aşk ve dostluğun karmaşıklığının en yüce edebi incelemelerinden biri. Ön okuma metni Anton Pavloviç Çehov Hakkında: Anton Pavloviç Çehov, 29 Ocak 1860’ta Rusya’nın taşra kenti olan Taganrog’da doğdu. Bir serf olarak doğmuş baba Pavel Çehov dindar bir bakkaldı. Çehov’u dükkânında çalışmaya ve kilise korosuna katılmaya zorladı. İflas eden baba aileyi Moskova’ya taşıyınca genç Çehov Taganrog’da tek başına kalıp kendi hayatını kazanmaya başladı. 1892’de Moskova’da tıp fakültesine yazıldı, bir yandan da ailesinin geçimine katkıda bulunmak için çeşitli dergilere takma adla yazılar yazıyordu. Üniversiteden sonra başladığı hekimlik hayatını, yazarlık uğruna terk etti. 1887’de Alacakaranlıkta adlı öykü kitabıyla Rus Akademisi tarafından verilen Puşkin Ödülü’nü aldı. 1890’da yazdığı Altıncı Koğuş adlı öyküyle ünü tüm Rusya’ya yayıldı. Martı adlı oyununun 1896’daki prömiyerinin uyandırdığı olumsuz yankılar, on dört yaşından beri veremle savaşan Çehov’u daha da güçsüz düşürmüştü. Martı daha sonra Moskova Sanat Tiyatrosu’nda sahnelendi; onu Vanya Dayı (1897), Üç Kız Kardeş (1900-1901) izledi. Yakalandığı verem hastalığının tedavisi için gittiği Almanya’da 1904 Temmuz’unda, 44 yaşında öldü.
Yazar:
Anton Çehov
Anton Çehov
Çevirmen:
Ergin Altay
Ergin Altay
Tahmini Okuma Süresi: 3 sa. 38 dk.Sayfa Sayısı: 128İlk Yayın Tarihi: 1895
Ülke: TürkiyeDil: Türkçe

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
94 syf.
10/10 puan verdi
·
36 saatte okudu
Edebiyatçılar ve kalem sahibi olma yolunda ilk adımlarını atmak isteyenler için çok faydalı, yön verici, vazgeçilmez bir eser olduğu kanaatindeyim. Biri genç, diğeri ona nisbeten daha yaşlı olan iki yazarın ana karakter olarak karşılaştırıldığı dört perdelik piyestir. Genç Treplev yazmaya hevesli, yeni biçimler arayışında olan dekadan bir yazardır. Ona göre daha yaşlı olan (tam belli değil 35-40 yaş arası) Trigonov ise dünyaca ünlü, kendini kanıtlamış, hiçbir edebi akımı önemsemeden özgürce yazabilmeyi savunan yazardır. Bu iki yazar karakter üzerinden 19. yüzyılda Avrupada ortaya çıkan Dekadanlık, Sembolizm ve Naturalizm gibi edebi akımlara işaret edilerek genel değerlendirilmesi yapılmıştır. Bu akımları eleştirmiş ve Trigonov karakteri üzerinden kendi görüşünü ortaya koymuştur. "Martı" Anton Çehov kaleminden edebiyat ve sanat değerlendirmesidir. Kısacası Çexov'un "Martı"sından aldığım mesaj şöyle: Edebiyat(Sanat) biçimlerle, akımlarla sınırlandırılmamalı, özgürlük alanı olmalıdır. Düşünce kalıplaştırılmamalıdır. İçinden geldiği gibi, hangi biçim ve türde yazdığını düşünmeden özgürce yazmalıdır. Zamanın nabzı tutulmalı, bilim takip edilmeli, canlı karakterler oluşturlmalı ve karakterini yaşamalıdır. "Martı"ya doyamadım; üst üste iki kez okudum, altını çizdiğim yerleri defalarca okudum. İmkanım olsa ezberlerim. Edebiyat nasıl değerlendirilir veya değerlendirilmeli ben bunu Anton Çehov'dan öğrendim.
Martı
MartıAnton Çehov · İş Bankası Kültür Yayınları · 201620,4bin okunma
Reklam
128 syf.
·
Puan vermedi
·
5 saatte okudu
Aşk dolu bir tiyatro kitabı Martı.. Yazarların, oyuncuların dünyasına girmemiz için kapıyı aralıyor bizlere. Bütün duygularını doruklarda yaşayan sanatçıların hayatlarına konuk oluyor, onlarla biz de yaşıyoruz. Sayılı karakter olmasına karşın farklı insan tipleri ve onların yaşadığı gelgitleri görebiliyoruz. Hayattan bıkmışlar, hayata tutunmak için bir dal arayanlar ve hayata karşı hala umudu olanlar. Karşılıksız aşklar, aşktan vazgeçenler ve aşk acısını en derinden yaşayanlar... Akıcı, eğlenceli, okurken hep sonraki cümleyi merak ettiren belki kısa ama içinde birçok şeyi barındıran bir kitap. Özellikle bu türü sevenlere tavsiye ederim. Keyifli okumalar.
Martı
MartıAnton Çehov · İndigo Kitap Yayınları · 201920,4bin okunma
128 syf.
·
Puan vermedi
·
3 günde okudu
Hepsinin içinde farklı dert taşıdığı ve zaman ilerledikçe bu dertlerin içinde boğulduğu karakterlerle dolu bir tiyatro eseridir Martı. Olaylar Treplev'in etrafında dönse de her karakterin olay örgüsünü şekillendirecek bir etkisi mevcuttur. Karakterlerin hemen hepsini ya yaşadığı sıkıntıyı dile getirmesiyle ya da hayalleriyle tanıyoruz.
Martı
MartıAnton Çehov · İndigo Kitap Yayınları · 201920,4bin okunma
112 syf.
7/10 puan verdi
·
Beğendi
Hallo guyss (Spoiler içərir) Bu əsəri, neçə ay öncə bitirib amma indi incələməsini edirəm. Umumiyyətlə bir sözlə, desək Антон Павлович Чехов, hamının tanıdığı və dillərdə əzbər olmuş görkəmli simalardan biridir. Anton Çexov çox ağır və dərin mənalara sahib yazıçıdır, eyni ilədə bunu əsərlərinə yansıdan, bir yazardır.O'na "dahi" demək istərdim, amma o sözü qadağan etmişdi. • Bu əsərdə Çexov fədakarlıq mövzusuna toxunub. “Qağayı” əbədi bir sənət-həyat qarşıdurmasını ifadə edir. Qırx yaşında olan İrina Nikolayevna Arkadina istedadlı aktrisadır. O, sənətini çox sevir. Lakin həddindən artıq şöhrətpərəst, xəsis və eqoistdir. Şəxsi həyatında xoşbəxt deyil, sevgisini onu sevməyən yazıçı Triqorinə verib. Triqorin Nina Zareçnayaya vurulur və gənc qızı yoldan çıxarır. Nina aktrisalıq fəaliyyətinə başlasa da, şəxsi həyatında xoşbəxt ola bilmir. Insanlara olan etibarını itirir. Ondakı çoşqun, romantik əhvali-ruhiyyədən əsər qalmayıb. Indi o köksündən yara almış qağayıdır. Əsər bu münasibətlə Qağayı adlandırılıb. Çexov demişkən : Hərənin özünə görə həm müsbət, həm də mənfi cəhətləri var. Hərə də bir cür bədbəxtdir. (Bu yazara bayılıram,ən sevdiyim əsəri isə, 6 nömrəli palata'dır)
6 Nömrəli Palata
6 Nömrəli Palata
Qağayı
QağayıAnton Çehov · Qanun Nəşriyyatı · 202120,4bin okunma
Reklam
94 syf.
·
Puan vermedi
Tiyatronun her türlüsüne aşık biri olarak söylüyorum mükemmel bir eser. Bir oturuşta hemen akıp giden,aktıkça da içinize müthiş düşünceler saplayan bir eser gerçekten. Okuyun,okutun!
Martı
MartıAnton Çehov · İş Bankası Kültür Yayınları · 201620,4bin okunma
94 syf.
8/10 puan verdi
·
11 saatte okudu
Martı.
Anton Çehov
Anton Çehov
bu eserinde yazmak üzerine ve hikayelerdeki karakterlere dair edebiyatla ilgilenenler için eteğindeki taşları dökmüş desem yeridir. Verdiği önermelerle okuyucusunu bambaşka bir seviyeye taşımak için bilgiler var ve edebiyatın sadece sığ alanlardan ve belli kalıpların dışında da var olabileceğini çok net bir şekilde ifade etmiş
Martı
Martı
'da. Tiyatro üzerine tragedya bir eser fakat okurken mekanların tasviri sahne üzerinde gibi tiyatral bir hissiyat vermedi bana. Yazmak ve hikaye üzerine olması çok hoşuma gitti. Gözlem yeteneğinize farklı bir bakış getireceğini düşünüyorum. Özellikle canlılıkla alakalı, edebi eserlerin nereye varması gerektiğinin bilinmesi ve betimlemelere dair verdiği önermeleriyle çok güzel bir eser. Tiyatro okumayı seven birisi olarak söylüyorum, tiyatro tarzı edebi metinleri okumayı sevmeyen okurların bile bu eseri severek okuyacağını düşünüyorum... Not: yazmak için notlar alın.. :) Herkese Keyifli okumalar .
Martı
MartıAnton Çehov · İş Bankası Kültür Yayınları · 201620,4bin okunma
94 syf.
7/10 puan verdi
·
Beğendi
·
13 saatte okudu
Uzun zaman önce bir internet sitesi testinde "hangisi sizin yazariniz" başlığını görmüştüm ...aramızda kalsın severim testleri ,anketleri :) yılmadan soruları cevapladım ,cevapladım, cevapladım . Sonuç Anton Çehov..üstelik hiç okumadığı bir yazar ...sonra araya bir kaç mevsim girdi ben hep Çehov 'u görmezden geldim . Iteledim ,zamanın
Martı
MartıAnton Çehov · İş Bankası Kültür Yayınları · 201620,4bin okunma
100 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.