Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
350 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
Taşer, 27 Mayıs'ın MBK'sinin üyelerinden, 14'lerin arasında yurda dönüşün ardından Türkeş'le yol arkadaşlığına devam eden isimlerden, ülkücü hareketin fikrî mimarlarından. Mesele ise Taşer'in 1967 ve sonrasında kaleme aldığı köşe yazılarının derlenmesiyle meydana gelmiş bir eser. Mesele'de ekseriyetle dönemdeki siyasi, toplumsal, ekonomik, kültürel hadiseler ele alınıyor. Ancak bu, asker kökenli bir kimseden beklenmeyecek derecede usta bir şekilde kalem oynatarak yapılıyor. Bunun yanına engin görüş ve devlet gibi düşünen bir beynin damıtılarak herkesin anlayacağı hale getirdiği fikirleri eklenince Mesele daha da önemli hale geliyor. Ülke bütünlüğünü, millî varlığı, Atatürk mirasını hedef alan komünizmin çoğu köşe başlarını zaptettiği ve zaptedemediği noktalardaki kimseleri ise tehdit ve göz boyamayla bertaraf ettiği günlerdeki hükümetin, özelde Süleyman Demirel'in, ortacıların, ihmalkârların, özünden kopmuşların millî bir gözden eleştirisidir Mesele. Bu okuma sayesinde o dönem komünizmin ne denli büyük bir tehlike olduğunu, devletin yerine getirmediği vazifelere talip olup bedelini kanıyla ödeyen Türk milliyetçisi gençlerin ise komünizmin önünde ördükleri duvarın mahiyeti daha iyi anlaşılacaktır. Zira o dönem yapılan mücadele sağ-sol, karşıt görüşten ziyade, gayrimillî bir hücuma karşı millî bir mukavemetten başka şey değildir.
Mesele
MeseleDündar Taşer · Ötüken Neşriyat · 2019109 okunma
Reklam
350 syf.
10/10 puan verdi
Geçen 50 Yıl Dışında Yeni Bir Şey Yok
Bu kitabı okuduğum süre boyunca
Atsız - Basılmayan Makaleleri
Atsız - Basılmayan Makaleleri
okuduğum zamanki hissiyatı edindim. Yine birtakım kimselerin sözlerine, uyarılarına sırf milliyetçi diye kulak asılmamış, dikkat edilmemiş, umursanmamış ve bizler o günkü gücü, yetkiyi elinde bulunduran koltuk sahibi siyasi liderlerin aymazlıklarının ceremelerini hâlâ çekiyoruz. Yazardan bahsedelim:
Mesele
MeseleDündar Taşer · Ötüken Neşriyat · 2019109 okunma
350 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
Dündar Taşer / Mesele. Dündar Taşer asker kökenli bir Türk aydınıdır. Kendini en iyi şekilde yetiştirmiştir. 35 yaşında 1960 ihtilaline dahil olmasın onun askerlikte ne kadar başarılı olduğunun işaretidir. ihtilalden sonra gönderilmiş olduğu sürgünden dönünce siyasetle ilgilenmiş Türk siyasetine aydın fikirleri ile yol göstermiştir. 47 yaşında vefatı Türk siyasi hayatı açısından büyük bir kayıptır. Mesele kavram olarak o dönemdeki milliyetçi muhafazakar aydınların vatan kurtarma seanslarına verdikleri isimdir. Dündar Taşer gazetelerde yazmış olduğu yazılarına başlık olarak "mesele"yi tercih etmiştir. Kitapta Milli Hareket ve Devlet gazetelerinde yayınlamış olduğu yazıları mevcuttur. Bu yazılar Mart 1967 ile Haziran 1972 yılları arasını kapsamaktadır. 5 yıllık süre içerisinde Türk siyasi hayatının içinde bulunduğu durumu bir aydın olarak anlatan yazar, o günkü siyasi olaylar üzerinden Türk milletine yol göstericilik yapmıştır. Türk siyasi hayatındaki asker-sivil ayrımını çok güzel tahlil etmiştir. Siyasi olaylarda; silahlı eylemlere geçen sol grupların özellikle üniversitelerden başlayarak aydınlar ve Türk siyaseti üzerine kurmaya çalıştığı baskıyı tüm ayrıntılarıyla göstermektedir. Türkiye Cumhuriyeti'ndeki yöneticilerin denge politikalarıyla ülkemizi getirdikleri uçurum tam anlamıyla ortaya konmaktadır. Yalnızca olayları anlatmamıştır Dündar Taşer, bir aydın sorumluluğuyla olayları tahlil edip yol göstericilik de yapmıştır. Kitap konu edinmiş olduğu döneme dair gazete haberleri için değil Türk siyasi hayatı açısından da kaynak olarak değerlendirilebilecek bir niteliktedir. #Kitapşuuruinsanlıkşuuru.
Mesele
MeseleDündar Taşer · Ötüken Neşriyat · 2019109 okunma
Reklam
Reklam
100 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.