Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Cep Boy (Tam Metin)

Minka Abla

Panait Istrati

Minka Abla Hakkında

Minka Abla konusu, istatistikler, fiyatları ve daha fazlası burada.

Hakkında

Balkanların en önemli yazarlarından kabul edilen Panait İstrati’nin Minka Abla başlıklı eseri, her şeyden önce, fevkalade sevimli ve iyimser anlatımıyla okuyucuyu tek kelimeyle büyülüyor. Kendisi de yoksul olan Minka Abla ve Sima’nın Seret Nehri kıyısındaki köylü halkına yardımlarının bir hikâyesidir Minka Abla. İstrati, o fevkalade üslubuyla okuyucularına Minka ve Sima’nın ruhsal dönüşümlerinin nasıl gerçekleştiğini de adeta her satırda daha da derinleşerek adım adım gösteriyor. Bu bağlamda Minka Abla, insanın yoksulluk-zenginlik, kent-köy ve nihayet iyilik-kötülük gibi karşıtlıklar arasındaki yerini tartışmaya açması itibariyle de en önemli Panait İstrati metinlerinden biri olarak bilinmektedir.
Çevirmen:
Sonat Kaya
Sonat Kaya
Tahmini Okuma Süresi: 3 sa. 7 dk.Sayfa Sayısı: 110Basım Tarihi: 9 Temmuz 2020İlk Yayın Tarihi: 1959Yayınevi: Karbon Kitaplar
ISBN: 9786257850001Ülke: TürkiyeDil: TürkçeFormat: Karton kapak
Türler:
Reklam

Kitap İstatistikleri

Kitabın okur profili

Kadın% 64.5
Erkek% 35.5
0-12 Yaş
13-17 Yaş
18-24 Yaş
25-34 Yaş
35-44 Yaş
45-54 Yaş
55-64 Yaş
65+ Yaş

Yazar Hakkında

Panait Istrati
Panait IstratiYazar · 23 kitap
Romanya'nın bir liman kenti olan İbrail'de doğan yazar, gençliğini, aralarında İstanbul'un da olduğu pek çok Osmanlı kentinde geçirdi. Babası Yunandır. Mısır'ı, Lübnan'ı, Suriye'yi gezdi. Bu dönemde, bulduğu bir sözlük sayesinde Fransızca öğrendi. 1921 yılında, Fransa'nın Nice kentine giderken, yalnızlığı dolayısıyla intihar girişiminde bulundu. O sırada üzerinde Romain Rolland'a yazılmış fakat henüz göndermemiş olduğu bir mektup bulunuyordu. İlk romanı Kira Kiralina (Yaşar Nabi Nayır tarafından Türkçeye çevrilmiştir) 1923 yılında Romain Rolland'ın yazdığı önsözüyle birlikte basılmıştır. Panait Istrati tüm eserlerini anadili olan Rumence değil, Fransızca olarak yazmıştır. Türkçeye de çevrilmiş önemli eserleri arasında, Arkadaş (Mihail), Akdeniz, Sokak Kızı (Nerantsula), Angel Dayı, Kodin, Baragan'ın Devedikenleri, Uşak (Méditerranée) ve Sünger Avcıları gelir. Gençlik yıllarında devrimci hareketlerin etkisine kapılmış olan Istrati, 1929'da Komünist Partinin daveti üzerine Sovyetler Birliği'ni gezdikten sonra umutsuzluğa kapılmış ve politik mücadelenin dünyada bir şeyleri değiştirmek için yetersiz olduğu fikrini edinmiştir. Pek çok romanında da politikadan, politik mücadeleden çok insanı insan yapan değerler üzerinde durması bu yüzdendir. Panait Istrati romanlarının çoğunda yaptığı yolculukları anlatır. Fakat gezdiği ülkeler değil, tanıdığı insanlar ön plandadır. Istrati'nin eserlerinde gerçek bir insan sevgisi hissedilir. Bu karşılıksız ve koşulsuz sevginin hikâyesindeki kahramanların başına getirdiği belalar kadar, onlara yaptığı katkı da nesnel bir biçimde anlatılır. Panait Istrati'nin şaheseri olarak Arkadaş (Mihail) adlı kitabı gösterilebilir. Bu kitapta, Panait Istrati'nin pek çok başka romanındaki başkahramanı da olan Adrian Zografi ile Mihail'in arkadaşlığı anlatılır. Bu arkadaşlık, ideal bir sevgi görüşünü simgelemek için kullanılmıştır. Istrati birçok başka eserinde de arkadaşlık temasını kullanmıştır. Hatta bu eserlerin çoğunda büyük, efsanevi aşklar bile arkadaşlıklar uğruna feda edilmişlerdir.