Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Protestan Ahlakı ve Kapitalizmin Ruhu

Max Weber

Protestan Ahlakı ve Kapitalizmin Ruhu Gönderileri

Protestan Ahlakı ve Kapitalizmin Ruhu kitaplarını, Protestan Ahlakı ve Kapitalizmin Ruhu sözleri ve alıntılarını, Protestan Ahlakı ve Kapitalizmin Ruhu yazarlarını, Protestan Ahlakı ve Kapitalizmin Ruhu yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Hiçbir kurala içten bağlı olmayan gaddarca kazanç, tarihin her döneminde, gerçekten nerede ve nasıl mümkünse orada ve o şekilde var olmuştur.
Reklam
Para kazanırken bencilce çıkarların kendini göstermesiyle ortaya çıkan mutlak vicdansızlığın evrensel düzeyde egemenliği...
Bu evren bireylerin tek başlarına bilfiil değiştiremeyecekleri, içinde yaşamak zorunda oldukları bir barınaktır. Tek birey piyasa ilişkileriyle iç içe olduğu sürece, bu evren bu bireye kendi ekonomik davranış normlarını dayatır.
Bugünkü kapitalist ekonomi düzeni öyle uçsuz bucaksız bir evrendir ki, bireyler o evren içinde doğarlar.
Ekonomik olarak en gelişmiş bölgelerin, kilise devrimine özellikle güçlü biçimde yatkın olmalarının nedeni neydi?
Reklam
Çeviren önsözü
Döneminin siyasi gelişimlerine yazılarıyta katkıda bulunan Weber, hiçbir siyasal partiye üye olmadı; yaşamı boyunca ' eleştirel' tavrını korudu.
·
Puan vermedi
Toplum
Protestan Ahlakı ve Kapitalizmin Ruhu kitabında parça başına ödenen ücret yöntemi ile üretimin artırılmasının hedeflendiğini fakat belirli bir kazancın ardından üretime devam edilmediği sonucuna varılır. Yani ihtiyaçlarının karşılanacağı kadar ücret elde ettiklerinde Fazla ürün elde etmek için çaba sarf etmez ve kazandıkça çalışmayı ve üretmeyi azaltırlar. Netice itibari ile parça başına ödenen ücret sistemi yerine, işçi, olabildiğince fazla çalıştırılıp düşük ücret ile zorla üretken hale getirilir. Yine aynı kitapta, Weber; ‘halk yalnızca fakirse ve fakirliği devam ettirilirse çalışır’ şeklinde durumu özetler. İşte kapitalizm belki de bu şekilde başlar.
Protestan Ahlakı ve Kapitalizmin Ruhu
Protestan Ahlakı ve Kapitalizmin RuhuMax Weber · Alter Yayıncılık · 20091,226 okunma
150 syf.
·
Puan vermedi
·
8 günde okudu
Kısa yorum...
İnanışlar arasında şöyle bir karşılaştırma aklıma geldi: İslam'da görüş ayrılıkları ve mezhepler "güç ve iktidar" çerçevesinde şekillenirken Hristiyanlıkta "para ve sermaye" üzerine şekilleniyor.
Protestan Ahlakı ve Kapitalizmin Ruhu
Protestan Ahlakı ve Kapitalizmin RuhuMax Weber · Alter Yayıncılık · 20091,226 okunma
Neden Nietzsche'nin kendin ol felsefesi dünya için önemlidir
Gelecekte o kafeste kimin yaşayacağını ve bu devasa gelişimin sonunda da ortaya yepyeni peygamberlerin mi çıkacağını, yoksa eski fikir ve ideallerin güçlü bir biçimde yeniden mi doğacağını ya da bu ikisinden hiçbiri olmayacaksa, kasılmış bir kendini beğenmişliğin renk kattığı bir tür mekanik taşlaşmaya mı geçileceğini henüz hiç kimse bilmiyor. O zaman tabii ki, bu kültür gelişiminin son aşaması için rahatlıkla şöyle denebilir: "Ruhsuz uzmanlar, kalpsiz hazcılar; bu hiçler, daha önce hiç ulaşılmamış bir uygarlık düzeyine ulaştıklarını zannederler."
Reklam
"Deus amat quod fit dura via" "Tanrı zor yoldan yapılanı sever"
Sayfa 168Kitabı okudu
Siyasi Makyavelizm
Trotsky Brest-Litovsk'da "Bütün devletler güç ve şiddet üzerine bina edilmiştir" demişti. Gerçekten haklıdır.
"Deo placere vix potest. " "Tanrı zor yoldan yapılanı sever. "
Sayfa 168Kitabı okudu
Çifte ahlak standartları kardeşle ilişkide yasak olanı başkalarıyla ilişkide serbest bırakmıştır.
Protestan Ahlakı ve Kapitalizmin Ruhu
Protestan Ahlakı ve Kapitalizmin Ruhu
s.54
Tanıdık Geldi
Alman Protestanları tamamen dünyevi ekonomik yaşama gömülmüşken üst seviyelerdekilerin dinle hiçbir alakaları bulunmamaktadır
1.258 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.