Rus Devrimi Gönderileri

Rus Devrimi kitaplarını, Rus Devrimi sözleri ve alıntılarını, Rus Devrimi yazarlarını, Rus Devrimi yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Eski entelijansiya, burjuva kültürel değerler, elitizm, ayrıcalıklar ve bürokratik rutine karşı yürütülen mücadele, dönemin yazarları tarafından "Kültürel Devrim" olarak adlandırılan bir olguyu meydana getirmişti. Kültür devriminin amacı komünist ve proleter bir hegemonya kurmaktı ve bunun pratikteki karşılığı kültürel hayatta parti denetimi dağıtılırken yeni bir genç komünist ve işçi topluluğunu idari ve profesyonel elitler arasına girmesiydi.
Sayfa 211Kitabı okudu
Köylüler bildikleri tüm pasif direniş ve kandırma taktiklerini kullansalar da rejim silaha davranmış ve bulabildiği her şeye (tahıl tohumları ve gıdalar dahil) el koymuştu. Sonuçta 1932-33 kışında ülkede tarımsal üretimin yapıldığı belli başlı bölgelerde kıtlık yaşanmıştı. Kıtlık, korkunç acılara yol açmıştı: orta Volga bölgesindeki söylentilere göre köylüler kıtlığı, kolektifleştirmeye direndikleri için rejimin onlara verdiği bilinçli bir ceza olarak görmüşlerdi. Sovyet arşivlerindeki verilere dayalı son hesaplamalara göre 1933'te kıtlıktan ölenlerin sayısı 3 ile 4 milyondu.
Sayfa 208Kitabı okudu
Reklam
Birinci beş yıllık planda adeta metaller uğruna her şey feda edilmişti. Doğrusu kömür, elektrik ve demiryollarına yapılan yatırım o kadar yetersiz kalmıştı ki benzin ve elektrik sıkıntıları ve ulaşımdaki aksamalar genellikle metalurji tesislerinde durma noktasına getirmişti. 1930'a kadar Devlet Planlama Komisyonu başkanı olan eski bolşeviklerden Gleb Krizanovski'ye göre Stalin ve Molotov metal üretimi ile öyle saplantılı biçimde meşgullerdi ki tesislerin Demir yoluyla hammadde sevkiyatına ve benzin, su ve elektriğin istikrarlı biçimde tedarikine bağımlı olduğunu unutmuş görünüyorlardı.
Sayfa 196Kitabı okudu
Parti makinesiyle ona meydan okuyanlar arasındaki asıl mesele bir bakıma parti makinesinin ta kendisiydi. Partideki hakim hiziple aralarındaki sorun ilk başta ne olursa olsun 1920'lerin muhalif oluşumlarının hepsi en sonunda aynı temel şikayeti dile getirmişti: Parti "bürokratikleşmişti" ve Stalin parti içi demokrasi geleneğini öldürmüştü.
Sayfa 166Kitabı okudu
Birçok Bolşevik de Stalin'in siyasi çapının Troçki'yle bir tutulmasına şaşırıyordu. Stalin, Bolşeviklerin normalde parlak bir önderden bekledikleri özelliklerin hiçbirine sahip değildi. Karizmatik bir figür, kusursuz bir hatip ya da Lenin veya Troçki gibi seçkin bir Marksist teorisyen değildi. Ne bir savaş kahramanıydı ne işçi sınıfının örnek bir evladı ne de bir entelektüeldi. Nikolay Sukhanov onun "gri bir leke" olduğu izlenimi edindiğini söylemişti.
Sayfa 163Kitabı okudu
Lenin ve Stalin'in genç yoldaşlarından Vyaçeslav Molotov'un yıllar sonra hayranlıkla belirttiği üzere Lenin 1920'lerin başında Stalin'den bile sertti ve "mümkünse hiçbir muhalefete tahammül etmek istemiyordu."
Sayfa 136Kitabı okudu
Reklam
19 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.