Sanatın Öyküsü

E. H. Gombrich

Sanatın Öyküsü Gönderileri

Sanatın Öyküsü kitaplarını, Sanatın Öyküsü sözleri ve alıntılarını, Sanatın Öyküsü yazarlarını, Sanatın Öyküsü yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Tarih boyunca ne kadar geriye gidersek, sanatın hizmet ettiğine inanılan amaçlar o kadar açık, ama aynı zamanda yabansı görünmektedir. (...) İlkeller için, yararlılık açısından, bir kulübenin yapımıyla bir imgenin üretimi arasında hiç bir ayrım yoktur. Kulübeler onları yağmurdan, rüzgârdan, güneşten ve kendilerini yaratmış olan ruhlardan korurlar. İmgeler ise, onları, doğal güçler kadar gerçek olan öteki güçlere karşı korurlar. Başka bir deyişle, resimler ve heykeller, büyüsel amaçla kullanılır.
Sayfa 20 - Tarih öncesi, ilkel topluluklar ve eski Amerika
"Çok eskilerde, Sümerler denilen bir halkın Ur başkentinde egemen olduğu bir zamanda, krallar, öte dünyada hizmetten yoksun kalmasınlar diye, hâla tüm uşaklarıyla, tutsakları ve varlıklarıyla birlikte gömülüyorlardı."
Sayfa 43
Reklam
Mısır sanatçısı;
"Hiç kimse de ondan, değişik bir şey istemiyordu. Kimse ondan, özgün olmasını beklemiyordu. Tam tersine, geçmişin hayran kalınan anıtlarına en iyi yaklaşmasını bilen kişi, olasılıkla, en iyi sanatçıydı. Bu yüzden, Mısır sanatı, üç bin yıldan uzun süren bir zaman içinde, çok az değişmiştir."
Sayfa 39
"Ama sanatçı, yaptığı resimde, yalnızca biçim bilgisini kullanmakla kalmayıp, bu biçimlerin neyi temsil ettiğini de dikkate alıyordu. Kimi zaman birisine "Büyük patron" dediğimiz olur. Mısırlı bir sanatçı, böyle bir adamı, uşaklarından veya karısından daha büyük çizmek zorundaydı."
Sayfa 36
Mısırın figüratif ölçütü ve çizimdeki kuralcılığı üzerine;
"Sanatçının görevi, her şeyi, en açık ve kalırlıklı bir biçimde korumaktı. Bu nedenle sanatçı, rastgele seçilmiş bir görüş açısından doğaya öykünmüyor, resmedilmesi gereken her şeyin kesin bir açıklıkla ifadesini bulmasına yarayan katı kurallara uyarak, her şeyi belleğinden çıkarıyordu. Nitekim bu ürünler bize, bir ressamınkinden çok, harita çizimcilerinin üslubunu anımsatırlar."
Sayfa 34
Yaşamı koruyan kişi;
"Mısırlılar için bedenin korunması yeterli değildi. Kralın dış görünümünün de korunması gerekiyordu ve ancak o zaman, varlığının sonsuza dek süreceği daha bir kesinlik kazanıyordu. Bunun için, heykelcilerden, aşınmaz ve çetin bir granite, kralın portresini oymaları isteniyordu. Bu oyma imgeyi; ruh o imgede ve imge sayesinde yaşamasını sürdürsün diye, gömüte, kimsenin göremeyeceği bir yere koyuyorlardı. Heykelci sözcüğü o zaman, "yaşamı koruyan kişi" ile eş anlama geliyordu."
Sayfa 33
Reklam
1.000 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.