Soruşturma

Ergun Göze

Soruşturma Sözleri ve Alıntıları

Soruşturma sözleri ve alıntılarını, Soruşturma kitap alıntılarını, Soruşturma en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
L’EXPRESSE: Nasıl yaşayabildiniz? NERUDA Kaldığım otelin sahibini eğer param yoksa kabahatin bende olmadığına inandırmıştım. Ve her dört ayda bir gelen gemiden aldığım para ile borcumu ödüyor bir dört ay daha yaşayabilme şansını kazanıyordum. L’EXPRESSE: O halde yazmak için çok vaktiniz oldu. NERUDA Evet, "Yeryüzünde Malikâne" ki
Myanmar kadınlarının sosyal hayattaki yeri
L’EXPRESSE Doğu sizi cezbetmiş miydi? NERUDA En az neslimin yazarları kadar. Fakat oraya varınca o zamana kadar hiç işitilmemiş şeyler gördüm: Bu memleket kadınlar tarafından yönetiliyordu. Kadınlar fevkalâde zariftiler. Sarı veya mavi sariler giyiyor, beyaz çiçekler takıyor ve Kastro'nunki kadar kocaman sigaralar içiyorlardı. Bakanlıklar, belediye meclisleri, mağazalar hep kadınlar tarafından idare ediliyordu. Sonradan öğrendiğime göre, Birman medeniyetinde kadının yeri o kadar ehemmiyetli idi ki İngilizler, İngiliz kadınına vermeden ve İngiliz kadınından önce Birmanyalı kadınlara rey hakkı tanımak zorunda kalmışlardı. Çok garip bir memleketti bu. Rongoon'un ortasında altı yaldızlı kocaman bir Pagoda hatırlıyorum. Bu Pagoda da zümrüt ve cevahir dolu bir nevi vazo ve o vazonun içinde de Buda'nın üç tel saçı olduğu söyleniyordu. Günün muayyen bir saatinde, portakal renkli korkunç bir ırmak şehre yayılırdı. Bu rahiplerin yemeklerini dilenme saatiydi. Zira Buda, maddî şeylere malik olmayı yasaklamıştı.
Reklam
Oğuz Atay'ın babası gibi bir babası varmış
L’EXPRESSE: Siz gerçekten ' 'Richardo Eliecer Neftali Reyes Y Bosoalto'' diye mi çağrılırdınız? Öyleyse isminizi niçin değiştirdiniz? NERUDA: ismimi, daha 14 yaşımdayken, Santiago'ya gitmeden değiştirdim. Sebebi de babamdır. Çok mükemmel bir insandı, ama genellikle şairlere ve özellikle bana karşı idi. İşi, benim kitaplarımı ve defterlerimi yakmaya kadar götürmüştü. O'nun için ancak doktor, mühendis ve mimar olunabilirdi, zira bunlara ihtiyaç vardı. Köy aslından gelmiş bütün orta sınıf fertleri gibi istiyordu ki çocuğu yetişsin ve sosyeteye yükselsin. Bu yükselmenin de tek bir yolu vardı, Üniversite ve bir serbest meslek.
L'EXPRESSE: Memleketinize dönelim. Nasıl oluyor da sizin memleketiniz Şili diğer Latin Amerika memleketlerinden daha canlı bir demokratik ananeye sahip oluyor? NERUDA: Bizi yüz elli sene idare etmiş bulunan bir oligarşik sınıfaborçluyuz bunu. Bu sınıf her şeyden önce kültürlü idi. Dünya cereyanlarını ve felsefesini takip ediyordu. Yirminci asrın bütün eğilimlerinden haberdardı. Çok kültürlü olduktan maada bu sınıf iktidar olmak için kanun yolunu seçmişti.
Marksistlerin zaman zaman dayandıkları bu büyük filozof demektedir ki: "Tarih Marksistlerin anladığı manada bir zaruret taşımaz," "Teknik nötr bir şey değildir." Nitekim tekniğin, gerek modern, gerek modernleşmemiş cemiyetleri nasıl altüst ettiğini görüyoruz. İlim için söyledikleri ne kadar ibret vericidir: "İlim düşünmez, düşünmediği müddetçe ilim ilerler ve kendisine yeni araştırma sahaları bulur." İlmin düşünmeden kendisine bulduğu yeni araştırma sahalarının insanlığı ne hale getirdiği ortada. 'İnsanın bu gün tekniğin imalâtından başı dönmüş bulunmaktadır." Fakat onun en isabetli teşhislerinden birisi Freudisme içindir: "Felsefe içinde yeri yok..." "Çünkü insanı biyolojiye bağlar."
Amma "Aragon" da buna rağmen Prag hadiselerini tasvip edememektedir. Gençliği ise "bugün gençlik hiçbir kararını bizzat vermemektedir" diye kınamaktadır. Şu cümle de onuNERUDA "Genç sersemler yaşları ilerleyince budala birer ihtiyar olurlar”
Reklam
96 öğeden 71 ile 80 arasındakiler gösteriliyor.