Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Tarih Tıbbı Konuşturdu

Talha Uğurluel

Tarih Tıbbı Konuşturdu Gönderileri

Tarih Tıbbı Konuşturdu kitaplarını, Tarih Tıbbı Konuşturdu sözleri ve alıntılarını, Tarih Tıbbı Konuşturdu yazarlarını, Tarih Tıbbı Konuşturdu yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
"Bize derman ider sanırdım Ahi, Olasiye tabibmiş o dahi."
Sayfa 118 - Yavuz Sultan Selim
216 syf.
8/10 puan verdi
·
6 günde okudu
Talha Uğurluel'in bazı programlarını ve konuşmalarını daha önceden dinleyip etkilenmiştim. Sonrasında Arzın kapısı Kudüs kitabını okumaya başladım kendisinin Kudüs ile ilgili oldukça detaylı araştırmaları mevcut zaten. O kitabı sindirerek okurken bir günde tek kitap okuyamadığım için (: eş zamanlı yeni bir kitap almaya karar verdim ve bu kitabı aldım. Hap bilgilere meraklı oluşum ve işime yarasın veya yaramasın o konuda az da olsa bilgim olsun isteğiyle seçtim bu kitabı. Çok da iyi bir karar vermişim. Kitap, hem sebebi tam aydınlatılamayan olaylar hem de tıbbı ilgilendiren bir içeriğe sahip olduğundan kendisi bir doktor olan Muammer Kayatekin'in bilgilerinden istifade edilmiş ve ortak bir çalışma yapılmış. Uğurluel'in tarihçi olduğunu bildiğimden dolayı kitabın ismi beni biraz şaşırtmıştı bu yüzden ilk elime aldığımda yaptığım şey kaynakçasına bakmak oldu. Oldukça önemli kişilerin görüşleri alınmış ve hazırlanmış. Şaşırmadım :) Bildiğim bazı tarihi olayları daha detaylı öğrenmiş oldum ve bunun yanında beni şaşırtan yeni bilgiler edindim. Kendim de sağlıkla ilgili bir bölüm okuduğum için oldukça faydalı oldu. Yazarlarımızın kalemine sağlık. En yakın zamanda bu çalışmanın ikinci kitabını okuyacağım inşallah. Keyifli okumalar.
Tarih Tıbbı Konuşturdu
Tarih Tıbbı KonuşturduTalha Uğurluel · Timaş Yayınları · 2017797 okunma
Reklam
Dünya tarihinin bilinen ilk karantina tavsiyesi Hz. Muhammed'e (sav) aittir. "Bir yerde taun çıktığını işitirseniz oraya gitmeyiniz, bir yerde taun çıkar ve siz de orada bulunursanız oradan dışarı çıkmayınız." Taun: veba
Kognozisel
Kolşisin, Eski Mısır'dan bu yana bilinen ve gut hastalığının tedavisinde de kullanılan bir ilaçtır. Güz çiğdemi (Colchium Autumnale) denilen zambakgillerden olan bir bitkiden elde edilir.
Yavuz Sultan selim, "Hasan Can bu ne haldir?" diye sorar, Hasan Can üzgün bir şekilde: "Allah ile olma zamanıdır Hünkârım!" cevabını verir. Sıkıntılı durumdaki padişah sanki yattığı yerden kükrercesine: "Ya sen şimdiye kadar bizi kiminle bilirdin!" diyecektir.
Turgut Ozal da, cenazesi kısa sureliğine tahnit edilen liderlerdendir. Vefat ettiğinde, birçok dünya lideri gibi, cenaze töreni uzun süreceğinden, sicak günlerde bir bozulma söz konusu olmasın diye kısmî tahnite tâbi tutulmuştur. 0 günlerde Gafa'da vazife yapan Prof. Dr. Mustafa Sarsilmaz'ın ifadelerine göre,cenazenin katafalka konulması ve tören nedeniyle bir hafta on günlük bir süre korunması gerekeceğinden tahniti istenmiştir. Günümüzün tahnit yöntemlerinden biri de cenazenin kan damarlarına formaldehit şıringa etmek ve cenazeyi bu maddeden oluşan bir solüsyona yatırmaktan geçmektedir. Ancak Özal'in akrabaları bunu kabul etmeyecekler bunun üzerine sadece göğüs, karın ve eklem boşluklarına ayrıca burnundan sonda ile midesine bu madde yayılmıştır. Sayın Sarsılmaz'in ifadelerinde en çok dikkat çeken şey, Özal'in beynine herhangi bir maddenin verilmediğidir. Hâlbuki bir cenazenin en kolay bozulacak yerlerinden birisi Şüphesiz beynidir. 1993 yılının Nisan ayında gerçekleştirilen bu kısmî tahnitin cenazeyi koruma olasılığı sadece on gün kadar iken, eğer damarlarına verilise idi bir yıla kadar uzayabilirdi. Ancak 2013 yılındaki kabir açma ve kontrol döneminde cenazenin büyük bir kısmının hiç bozulmadan durduğu görülmüş ve oğlu Ahmet Özal tarafından da bu durum ifade edilmiştir. Burada en şaşırtıcı olan şey Prof. Dr. Mustafa Sarsılmaz Bey'in bizzat uyguladığı ve kendi ifadeleriyle ancak on gün kadar koruyabilir dediği uygulamadan tam 20 sene sonra cenazenin beyni dâhil bozulmadan çıkmasıdır.
Reklam
Oryantalist geleneğin bize son derece entrikacı, istediğini elde eden, kudretli bir kadın imaji vermeye çalıştığı Hürrem Sultan, aslında o kadar da Özenilecek bir yaşantiya sahip değildi. Bir kere eşi Sultan Süleyman'dan uzun süreli ayrılıklar yaşamaktaydı. Kanuni'nin Hürrem Sultan ile izdivacından vefatına kadar tam on iki sefere bizzat iştiraki vardır. Her bir sefer bir sene sürse on iki, iki sene sürse yirmi dört yıl eder. Yani bu kadın efendinin hayatı, hep yol gözlemek ile geçti denilse yanlış söylenmiş olmaz. Zaten bu hasret Hürrem Sultan'n mektuplarına da yansimaktadır. Kur'an tefsirinden iyi anlayan Hürrem Sultan, Kanuni'ye yazdığı bir mektubunda; "Sultanm, benim size olan hasretimi anlamak isteyen Kur'an- Kerim'den Sure-i Yusuf okusun." yazmaktadır. Yani oğlu Hz. Yusufa duyduğu hasret ile ağlamaktan gözleri kör olan Yakup (a.s.)'un durumunda olduğunu ifade etmektedir.
Orta Asya'daki Hun ve Göktürk gibi devletler zamanında mumyala­ma sanatı Türk toplumlarında görülmekteydi.
İslamiyet sonrasında Türk toplumlarında mumyalama ge­leneği, dinin verdiği ölçüler doğrultusunda şekillenmiştir.
Türkiye'de son dönemde vücuduna geçici tahnit uygulanmış olan önemli ki­şiler Atatürk ve Turgut Özal'dır
Reklam
Dünya tarihinin bilinen ilk karantina tavsiyesi Hz. Muhammed'e (sav) aittir. O günlerde dünya insanlı­ğını kasıp kavuran Taun (veba) hastalığına karşı 1500 sene evvel sarf ettiği şu sözler şaşırtıcıdır: Bir yerde taun çıktığını işitirseniz oraya gitmeyiniz, bir yerde taun çıkar ve siz de orada bulunursa­nız oradan dışarı çıkmayınız.
Keops piramidi'nde her biri 2 ila 15 ton ağırlığında 2 milyon taş bulunmaktaydı
Siyanürün önemli bir kaynağı çeşitli meyvelerin (başta kayısı çekirdeği olmak üzere daha az sıklıkla şeftali, kiraz, erik, elma vb. ) tohumlarında veya çekirdeklerinde bulunan Amigdalin adlı bir maddedir Acıbadem'de bol bulunur
Mısır'da insan eli ile inşa edilmiş devasa yapılar denilince aklınıza ne geliyor? Piramitler dediğinizi. duyar gibi oluyorum. Peki eski Osmanlı kaynaklarında piramitler hangi isimle adlandırılıyordu? Cevap: Yusuf Ambarları..
347 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.