Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Mimarlık ve Duyular

Tenin Gözleri

Juhani Pallasmaa

Tenin Gözleri Sözleri ve Alıntıları

Tenin Gözleri sözleri ve alıntılarını, Tenin Gözleri kitap alıntılarını, Tenin Gözleri en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Varlığımızı dışında da duyumsayabilir ve düşleyebiliriz, ama berrak düşünmek için bir odanın mimari geometrisine ihtiyaç duyarız. Düşüncenin geometrisi odanın geometrisini yankılar.
Sayfa 54
"Modern çağın temel olayı dünyanın resim olarak fethedilmesidir."
Sayfa 27 - HeideggerKitabı okudu
Reklam
Zamanın sürekliliğinde köklenmiş olduğumuzu kavramaya zihinsel bir gereksinim duyarız ve insan yapımı dünyada, bu deneyime kolaylık sağlamak mimarlığın görevidir. Mimarlık sınırsız mekanı evcilleştirir ve onda ikamet etmemize izin verir, ama aynı şekilde sonsuz zamanı da evcilleştirmeli ve zamanın sürekliliğinde ikamet etmemizi sağlamalıdır.
Tüm duyusal deneyimler birer dokunma kipidir
[Ten] en eski ve en duyarlı organımızdır, ilk iletişim aracımız ve en etkili koruyucumuz ... Gözümüzün saydam ağ tabakasının üzerinde bile dönüşüme uğramış bir deri katmanı vardır ... Gözlerimiz, kulaklarımız, burnumuz ve ağzımızın atası dokunmadır. Dokunma diğer duyulara dönüşerek farklılaşmıştır; dokunmanın öteden beri "duyuların anası" olarak değerlendirilmesi bu olgunun tanınması gibi görünmektedir.
"Varlığımızın derinliği" bugün ince buz üstünde duruyor.
Bir duyu alanının imgeleri başka kipleri yine imgelerle besler. Mevcudiyet imgeleri bellek, imgelem ve düş imgelerinin ortaya çıkmasına neden olur. “Evin başlıca yaran, gündüz düşlerine barınak olmasıdır, ev düş göreni korur, insana huzur içinde düşleme olanağı sağlar,” diye yazar Bachelard.
Sayfa 54
Reklam
Gaston Bachelard'ın belirttiği gibi, "şair varlığın eşiğinde konuşur"
Öyle...
“Mimarlık soyu tükenme tehlikesi altındaki bir sanat haline gelmiş durumda.”
Işıklandırma
Zihinsel geri çekilmeye ya da mahremiyete hiç yer bırakmayan, sürekli yüksek düzeyde ışıklandırma, etkili bir zihinsel işkence yöntemidir; kendiliğin karanlık içi bile dışarıya maruz bırakılır ve çiğnenir.
Bedensel belleğin gücü hakkında Bachelard şöyle yazar: “İçinde doğduğumuz ev, oturmanın (inhabiting) çeşitli işlevlerinin hiyerarşisini içimize işlemiştir. Biz o özel evde oturmanın işlevlerinin diyagramıyız, diğer tüm evler temel bir temanın çeşitlemeleridir yalnızca. Unutmayan bedenlerimizin unutulmaz bir evle arasındaki tutkulu bağı anlatmak için ikamet etmek (habit) fazla aşınmış bir sözcüktür.
Sayfa 73
Reklam
Bedenim gerçek anlamda dünyamın göbek deliğidir, merkezli bakış açısının görüş noktası anlamında değil, gönderimin, belleğin, imgelemin ve bütünleştirmenin yeri anlamında.
Sayfa 11
Göz uzaklık ve ayrılığın organıdır, dokunma ise yakınlık, içtenlik ve sevecenliğin.
Sayfa 58 - YEM YayınKitabı okudu
Friedrich Nietzsche, düşüncesinin genel çizgisiyle görünürde çelişik bir biçimde, oküler (ocular) düşüncenin yetkesini altüst etmeyi denedi. Pek çok filozofun varsaydığı “zaman ve tarih-dışı göz”ü19 eleştirdi. Hatta filozofları “duyulara karşı kalleşçe ve kör bir düşmanlıkla20 suçladı. Max Scheler bu tavra açık bir deyişle “beden nefreti” adını verir.
Sayfa 23
Örneğin René Descartes, görmeyi duyuların en evrenseli ve soylusu kabul ediyordu, dolayısıyla onun nesneleştirici (objectifying) felsefesi, görmeye tanınan ayrıcalıkta temellenmiştir. Öte yandan Descartes, görmeyi, “görmeye göre daha pekin ve yanılgıya daha az yatkın”18 bir duyu olarak kabul ettiği dokunmayla eşitlemiştir.
Sayfa 8
Integrity
Bugün mimarlıkta en çok ihtiyaç duyulan şey, hayatta en çok ihtiyaç duyulan şeydir, yani Dürüstlüktür.
624 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.