Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Mimarlık ve Duyular

Tenin Gözleri

Juhani Pallasmaa

Tenin Gözleri Gönderileri

Tenin Gözleri kitaplarını, Tenin Gözleri sözleri ve alıntılarını, Tenin Gözleri yazarlarını, Tenin Gözleri yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
"Bedenimiz hem nesneler arasında bir nesnedir, hem de onları gören ve onlara dokunan şeydir." Merleau-Ponty, kendilik ile dünya arasında bir ozmos ilişkisi olduğunu, bunların birbirine nüfuz ettiğini ve birbirini tanımladığını gördü ve duyuların eşzamanlılığını ve etkileşimlerini vurguladı. Merleau-Ponty şöyle yazar. "[Dolayısıyla] algım görsel, dokunsal ve işitsel verilerin toplamı değildir. Bütün varlığımla, bütünlüklü bir şekilde algılarım: Aynı anda tüm duyularıma konuşan biricik bir yapıyı, biricik bir varlık biçimini kavrarım."
"Elmanın tadı... meyvenin damakla temasındadır, meyvenin kendisin de değil; benzer biçimde... şiir şiir ile okuyucunun buluşmasındadır, bir kitabın sayfalarına basılı simgelerde değil. Asıl olan estetik edimdir, heyecandır, her okumada oluşan neredeyse fiziksel duygudur."
Reklam
"Bilgisayar genellikle yalnızca insanın hayal gücünü serbest kılan ve etkili tasarım yapmayı kolaylaştıran yararlı bir buluş kabul ediliyor. Bu bakımdan bilgisayarın, en azından günümüzde, tasarım sürecinde oynadığı rolü göz önüne aldığımda, ciddi kaygılarım olduğunu ifade etmek isterim. Bilgisayarlı görüntü üretimi tasarım sürecini edilgin bir görsel manipülasyona, retinal bir yolculuğa dönüştürerek, çokduyulu, eşzamanlı ve eşgüdümlü imgelemedeki muhteşem yeteneğimizi köreltme eğilimindedir. Bilgisayar yaratıcı ile nesne arasında bir uzaklık yaratır, oysa elle çizmek ve maket yapmak tasarımcıyı nesneyle ya da mekânla dokunsal temasa geçirir."
Mimarlık salt görsel ayartma nesneleri yaratmaz, anlamlara aracı olur ve onları yansıtır. Herhangi bir binanın nihai anlamı mimarlığın ötesindedir.
"Mimarlık, kendimiz ile dünya arasında uzlaşma sanatıdır."
" Mimarlığın yarattığı işitsel deneyimlerin en önemlisi sükûnettir.Mimarlık madde, mekan ve ışık haline getirilerek susturulmuş inşa faaliyetinin dramasını sunar. Mimarlık eninde sonunda taşlaşmış sessizliğin sanatıdır. İnşaat işlerinin gürültüsü bitip, işçilerin bağırışları silinip gittiğinde, yapı bekleme halindeki sabırlı bir sessizlik müzesine dönüşür."
Sayfa 62 - Yem KitapeviKitabı okudu
Reklam
" Sanat deneyiminde kendine özgü bir alışveriş gerçekleşir; ben duygularımı ve çağrışımlarımı mekana ödünç veririm, mekan da bana, algılarımı ve düşüncelerimi ayartan ve özgürleştiren aurasını ödünç verir."
Sayfa 12 - Yem KitapeviKitabı okudu
Mimarlık yapıtının sessizliği uyumlu, anımsayan bir sessizliktir. Yoğun bir mimarlık deneyimi tüm dış gürültüyü bastırır; dikkatimizi varoluşumuzun kendisine yöneltir ve tüm sanatın yaptığı gibi bize temel yalnızlığımızı hatırlatır.
Sayfa 62 - Yem yayınKitabı okudu
Şiirin yeniden sözlüleştirilmiş sözü bizi içsel dünyanın merkezine geri götürür. Gaston Bachelard'ın belirttiği gibi "şair varlığın eşiğinde konuşur", ama şiir de dilin eşiğinde gerçekleşir.
Sayfa 31 - Yem yayınKitabı okudu
Mimarlık, durumsal bir bedensel karşılaşma olmak yerine, fotoğraf makinesinin aceleci gözü tarafından sabitlenen basılı görüntü sanatı haline geldi.
Sayfa 37 - Yem yayınlarıKitabı okudu
Reklam
Teknolojik dünyadaki muazzam hız artışına ayak uyduracak tek duyu görmedir. Ama gözün dünyası bizi gitgide hız ve eşzamanlılığın yassılaştırdığı daimi bir şimdide yaşamaya itmektedir.
Sayfa 26 - Yem yayınlarıKitabı okudu
Mimarlık ideal yaşamın fikir ve imgelerini yansıtır, maddileştirir ve ebedileştirir. Binalar ve şehirler gerçekliğin şekilsiz akışını düzene kavuşturmamızı, anlamamızı, anımsamamızı ve nihayetinde kendimizi tanımamızı ve anımsamamızı mümkün kılar.
" Elmanın tadı... meyvenin damakla temasındadır, meyvenin kendisinde değil; benzer biçimde... şiir şiir ile okuyucunun buluşmasındadır, bir kitabın sayfalarına basılı imgelerde değil. Asıl olan estetik edinimdir, heyecandır, her okumada oluşan neredeyse fiziksel duygudur." JORGE LUIS BORGES
Sanatın ve Mimarlığın Tam Olması
"Anlamlı mimarlık, kendimizi bedenli ve tinsel tam varlıklar olarak deneyimlememizi sağlar. Aslında bu her türlü anlamlı sanatın önemli bir işlevidir."
Şehrin karşısına bedenimle çıkarım; bedenim ve şehir birbirini tamamlar ve tanımlar. Ben şehirde barınırım, şehir de bende barınır.
648 öğeden 16 ile 30 arasındakiler gösteriliyor.