Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Eve Dönen Adam

Yahya Kemal

Beşir Ayvazoğlu
9/10
12 Kişi
67
Okunma
16
Beğeni
2.141
Görüntülenme
Çocuk yaşta bir Jön Türk olarak kaçtığı ve dokuz yıl yaşadığı Paris'te siyaset bilimi okuyan ve modern Fransız şiiriyle tanışan Yahya Kemal, Birinci Dünya Savaşı yaklaşırken yeni bir şiir, tarih, vatan ve millet anlayışıyla 'eve döndü ve modern Türk şiirinin doğuşunda etkin bir rol oynadı. Üstlendiği önemli rollerden biri de, 1923 öncesinin yok sayıldığı bir devirde etkili, fakat kavgacı olmayan bir muhalefetle kültürde sürekliliğin önemini vurgulamak olmuştu. Türk tarihinin ve kültürünün bir özeti olarak gördüğü İstanbul'da odaklanan şiiri ve düşüncesi, Osmanlı kültürüyle Cumhuriyet devrinde inşa edilmek istenen kültür arasında köprüler kurarak kimlik krizini aşmaya çalışanlar için sağlam bir tutamak oldu. Arkasında çok az metin bıraktığı halde bu sebeple hâlâ etkilidir ve ölümünün 50. yılı olan 2008 bu sebeple "Yahya Kemal Yılı" ilân edilmiştir. Elinizdeki kitapta, bu önemli şairin hayatına şu veya bu şekilde girmiş kişiler, yani akrabaları, dostları, düşmanları, sevgilileri, sevdiği ve etkilendiği şairler, yazarlar; yaşadığı ve eserlerinde herhangi bir şekilde zikrettiği şehirler, mekânlar; yazdığı gazeteler ve dergiler; kavramlar, temler; alışkanlıkları, zaafları; onun etrafında yaşanan tartışmalar, kavgalar vb hiçbir şey gizlenmeden, alfabetik sırayla ve ayrıntılı bir şekilde anlatılmaktadır.
Yazar:
Beşir Ayvazoğlu
Beşir Ayvazoğlu
Tahmini Okuma Süresi: 17 sa. 17 dk.Sayfa Sayısı: 610Basım Tarihi: 2013İlk Yayın Tarihi: 1999Yayınevi: Kapı Yayınları
ISBN: 9789944486842Ülke: TürkiyeDil: TürkçeFormat: Karton kapak

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
610 syf.
·
Puan vermedi
·
Beğendi
·
55 günde okudu
Herkese merhaba. Taraflı tarafsız hemen her edebiyatsever Yahya Kemal'in çok büyük bir şair olduğu konusunda hemfikirdir. Sağlığında kıymeti anlaşılmış nadir şairlerden olan Yahya Kemal'in onlarca şiiri bestelenmiş, dizeleri kitlelerin diline pelesenk olmuştur. Üstelik bu teveccüh şiirlerini bir tek şiir kitabında toplamadığı halde
Yahya Kemal
Yahya KemalBeşir Ayvazoğlu · Kapı Yayınları · 201367 okunma
Reklam
610 syf.
·
Puan vermedi
·
10 günde okudu
Yahya Kemal biyografisi inceleme yazısı
Kitabı edebiyat ve tarih araştırmaları ile ilgilenen veya bu bölümü okuyan veya yazar tarihçi edebiyatçı şair veya tüm bu alanlara ilgi duyan meraklı araştırmacı şüpheci herkese tavsiye ederim. Biraz uzun ama kesinlikle sıkmıyor. Bende kitap yazma isteği uyandırdı. Bazı bölümlerinde çok şaşırdım bazılarında da çok güldüm. Tarih tutkunu biri olarak kurtuluş yıllarını Yahya Kemal in cephesinden bir kez daha yaşamak çok güzeldi.
Yahya Kemal
Yahya Kemal
Yahya Kemal Beyatlı
Yahya Kemal Beyatlı
Yahya Kemal
Yahya KemalBeşir Ayvazoğlu · Kapı Yayınları · 201367 okunma
142 syf.
·
Puan vermedi
19 Ağustos 1940 akşamı saat 10:00'da Sirkeci Garından bir kadın uğurlar Yahya Kemâl. Bu kadın kimdir? Sanırım bunu bilen üç kişidir. Biri Yahya Kemâl, biri uğurlanan kadın. Üçüncüsü ise o kadının kim olduğunu söylemeye mezun olmadığını itiraf eden Nihad Sâmi Banarlı... Yahya Kemal Müzesini ziyaretimde kuru bir çiçek ve yanındaki not dikkatimi çekmişti: "Bu zarfın içindeki hatıra: 19 Ağustos 1940'ta Sirkeci Garında, gece saat 10'da veya ettiğim aziz bir kadının göğsündeki çiçektendir. Koparıp verdiği bu iki yaprağı daima muhafaza edeceğim." *** Geçen senelerde Üsküdar sahilinde Cahit Zarifoğlu okuyordum: Yaşamak. İlk defa Zarifoğlu okumanın yabaniliği ile başımı kaldırdım karşıya baktım. "İşte şair oradadır." diye geçti içimden. Kahvemi bitirdikten sonra Zarifoğlunun kabribi ziyaret edeyim dedim. Yanlış yola sapınca kendimi köprüde buldum. Sonra biraz önce aklımdan geçen şairin yanında aldığım soluğu. Âşiyân'a uzandım...Yahya Kemâl... *** Tanpınar çok şanslı bir adamdır bana göre. Yahya Kemal ile sokak sokak İstanbulu gezmeyi çok isterdim. Ama bana satır satır Yahya Kemal'in etrafında gezinmek düştü. İstanbul'a onunla baktım, şiiri onunla sevdim. Lise yıllarımdan kalan Kendi Gökkubbemiz'in sayfa kenarlarında şimdi utanarak okuduğum Yahya Kemal nazireleri var. Yahya Kemale dair kaç kitap okudum bilmiyorum. Bu ilginç adama dair ne yazsam eksik kalacak. *** Yıllar önce okuduğum bu kitabı bir kez daha okudum. Çok sevdiğim bir beyiti ile bitireyim. Nedendir bilmiyorum çok sık tekrar ederim bu beyiti: şerâitin ne mübârek nizâmdır ey cem harâm olan meyi tecvîz eder mubâha kadar
Eve Dönen Adam
Eve Dönen AdamBeşir Ayvazoğlu · Ötüken Neşriyat · 199967 okunma
142 syf.
·
Puan vermedi
·
15 günde okudu
" Yahya Kemal, Tanpınar'ın ifadesiyle kaçış kapıları arayan insan değil eve dönen adamdır. Fakat evde vatandaşların arasına karışamadığı için kendisini çok yalnız hisseder. " Yahya Kemal ile ilgili okuduğum en muazzam kitaptı. Yazarın şimdiye kadar biyografisiyle ve edebi kişiliğiyle ilgili pek çok şey okumuştum. Edebi yönden bu kadar başarılı olanını okumamıştım. Kitapta sadece Yahya Kemal değil, Mehmet Akif, Yakup Kadri, Dergah dergisi, Darülfünün ve dönemin edebi çevreleri de anlatılmış. Bir edebiyat öğretmeni olarak okurken çok haz aldığımı söyleyebilirim. Yahya Kemal'in Doğu-Batı arasındaki sentezi, Batı'nın karşısında eziklik göstermemesi dönemin zihniyetine göre oldukça çağdaş bi tavır. Sadece "Sessiz Gemi " şiirindeki aşkıyla yad edilmemesi, onun sanat dünyasındaki öneminin vurgulanması da hakkında yazılan diğer kitaplardan da bir başka ayırt edici özelliği. Edebiyata ilgiliyseniz ve dönemin havasını solumak isterseniz kitabı kesinlikle tavsiye ederim.
Eve Dönen Adam
Eve Dönen AdamBeşir Ayvazoğlu · Ötüken Neşriyat · 199967 okunma
Reklam
142 syf.
·
Puan vermedi
·
18 günde okudu
Beşir Ayvazoğlu yıllar sonra derleme haline getireceği Eve Dönen Adam'da Yahya Kemal şiirinin oluşum sürecini anlatıyor. Yurt dışına gittikten sonra şiirinin nasıl bir evrim geçirdiği, ülkesine döndükten sonra -ki bunu eve dönüş olarak tanımlar ve kitabın adı da buradan gelir- nasıl şiirler yazdığını oldukça akıcı bir dilde anlatıyor.
Eve Dönen Adam
Eve Dönen AdamBeşir Ayvazoğlu · Ötüken Neşriyat · 199967 okunma
100 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.