Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur
Profil
"Devlet-i Ebed Müddet"..!!!
Osmanlı, "Devlet-i Ebed Müddet"e inanır. Binaenâleyh, çöküntü emarelerine rağmen dirilişin, devletin temel müesseselerine âvdet ile mümkün olabileceği düşünülür.
Sayfa 96 - Kültür yayınlarıKitabı okuyor
320 syf.
7/10 puan verdi
Osmanlılar: Fütühat, İmparatorluk, Avrupa ile İlişkiler
Elbette bu edebi bir eser değil ama iyi bir editörle kitap daha okunabilir bir hale gelebilir. Sürekli tarihler arasında geçiş takibi zorlaştırıyor. Bunun yanında hamasi yaklaşımdan uzak, kaynak belirtilerek oluşturulan bir eser olması ve Halil İnalcık tarafından ortaya çıkarılmış olması kitabı kıymetli hale getiriyor. Her ne kadar pratikte faydasını görmüş olsalar da Osmanlı'nın hoşgörüsünün İnalcık'ın belirttiği seviyede pragmatist olmadığını düşünüyorum, zira çoğu durumda bundan fayda görmediği de satır aralarında belirtiliyor yine. Türkmenlerin Sünni inanışa sahip olmaması ve Yavuz-Kanuni dönemlerinde Sünni olmayanlara yapılan baskı ders kitaplarında hiç geçmiyor veya başka bir deyişle söylenti şeklinde duyduğum ama pek kaynaklı olarak okumadığım bir şeydi, daha detaylı okuma yapmak iyi olabilir. Şii Türkmenlere karşı Sünni Kürtlerin desteklenmesi durumu bugünkü konjonktürde bile bir benzeri uygulanan bir politika. Kölelik konusu malum İslam Hukuku'nda detaylı bir şekilde işleniyor ve kitabın önemli bir bölümü bunun Osmanlı'daki yansımalarına ayrılmış. Hatta bu sistemin varlığının Osmanlı'nın ayakta kalmasını sağladığı da ifade ediliyor, işin devşirme kısmı da bu açıdan düşünüldüğünde çok haksız da sayılmaz gibi İnalcık.
Halil İnalcık
Halil İnalcık
Osmanlılar
OsmanlılarHalil İnalcık · Timaş Yayınları · 2020441 okunma
Reklam
Ertuğrul Gazi .
🌹🌹🌹🌹🌹🌹🌹🌹🌹🌹 https://youtu.be/Mb81EJxeerg?si=QMDPPA7Ziitv1bG8 🌹🌹🌹🌹🌹🌹🌹🌹🌹🌹
Osmanlı
Üç kıtada at koşturan, yedi düvele kök söktüren, asırlar boyu hüküm sürdüğü coğrafyalar üzerinde kalıcı izler bırakan bir cihan imparatorluğudur.
ERTUĞRUL GAZİ ,NİN VE ALPLERİNİN RUHU ŞAD OLSUN .
🌹🌹🌹🤲🤲🌹🌹🌹 https://youtu.be/vD4xwWXKhd0?si=Qb1lIF11b5CQeyJD 🌹🌹🌹🤲🤲🌹🌹🌹 BU YİĞİTLERİN MEKANI CENNET OLSUN ÂMİN ÂMİN ÂMİN 🌹🌹🤲🤲🤲🤲🌹🌹
424 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
Osmanlı Tarihi
Cihan İmparatoru Sultan Abdülhamid Han'ın gerçek ve doğru din ve devlet adamı, kişilik ve karakter özelliklerini anlatması dolayısıyla yazarın kaleme aldığı bu kitap, okurunu cezbetti, daha nice doğru ve gerçek tarihleri okuma temennisi ile şükranlarımı sunarım.
Ömer Faruk İspir
Ömer Faruk İspir
Şeriât ı Gârra î Muhammediyye
Şeriât ı Gârra î Muhammediyye
Abdülhamit'in Akıl Oyunları
Abdülhamit'in Akıl OyunlarıÖmer Faruk İspir · Lopus Yayınları · 2018479 okunma
Reklam
%38 (53/136)
1/10 puan verdi
Osmanlı'da Yaşam
Ekseriyetle Osmanlı'nın Yaşam Tarzı Ve Anlayışına, Olumsuz ve Taraflı Bakılarak Yazılmıştır. Bu Kitapta Şahsi Görüşüm, Art Niyetli Yaklaşılmış, Kesinlikle Tasvip Etmiyoruz.!
Osmanlı'da Fetvalar ve Günlük Yaşam
Osmanlı'da Fetvalar ve Günlük YaşamCahit Kayra · Boyut Yayın · 20081 okunma
Entrikalı Türk Dizisi Kaynakları
... Nitekim IV. Mustafa'nın saltanatına son vermek ve mahpus III. Selim'i yeniden tahta çıkarmak için Rumeli ayanının başında İstanbul'a yürüyen Rusçuk Ayanı Alemdar Mustafa Paşa sarayda padişahın ölüsünü bulunca tahta II. Mahmud'u çıkarttı (1808). Yeni padişaha ayanın eyaletlerdeki durumunu hukukileştiren bir belge imzalattırıldı (1809). Sened-i İttifak ... Anayasacılarımızın bir Manga Charta diye nitelendirdikleri bu belge, mevcut feodal adem-i merkeziyetçiliği geç kalmış bir belgelendirme ve kurumlaştırma çabasından başka bir şey değildir. Alemdar'ı yeniçerilerin yok etmesine seyirci kalan padişah, yeniçerileri de kendisi ortadan kaldırdıktan sonra bu belgeyi yok etti ve merkeziyetçi monarşinin tesisi için öngördüğü reformlara girişti. Bu girişimle bir anlamda modern Türkiye'nin kurumlarının ilk temeli atılıyordu.
Sayfa 274 - Ps: Yasak ElmaKitabı okudu
Devlet, Garp'ta millete hizmet eden bir siyasi teşekkül haline gelmeye başlarken birçok Şark memleketlerinde ve Osmanlı saltanatında o, millet için bir gaile [sıkıntı] ve bazen de bir haile olmaya yüz tutmuştur. Zevk ve sefasına düşen hükûmet adamları içinde halkın ızdırabıyla âdeta eğlenenler vardı. Bunlar; dinî ve ahlaki prensipleri bilmeyen, bilseler de inanmayan yahut bunların manevi müeyyidesine aldırmayan ve milletin içinden çıkan hukuki bir murakabe [denetleme] teşkilatı da bulunmadığı için alabildiğine şımaran bir takım türemişti. Bunlara artık devlet adamı denemezdi.
Sayfa 26 - Kronik KitapKitabı okudu
Osmanlılar ve Giraylar
Giraylar, Osmalı soyu tükendiğinde imparatorluğun yönetimi için namzet hanedandı.62 ----- 62 Bu yaygın mythos ve iddiayı A. D. Alderson ve J. Hammer kabul etmiyorlar. Ancak her iki yazarın gözden kaçırdıkları olaylar vardır. Örneğin, II. Mahmud'a karşı ayaklanan Yeniçerilere, "Hanedanın son üyesini katletmek mi istersiniz" dendiğinde, kalabalık "Girayları getiririz" demişti.
Sayfa 197Kitabı okudu
Reklam
Rönesans'ın İki Gözüyle
Osmanlı yönetim sistemi hakkında siyaset biliminin babası, Rönesans İtalya'sının parlak diplomatı Machiavelli ilk analizini yapmıştır. ... Avusturya İmparatoru'nun İstanbul sefiri Ogier Ghiselin von Busbecque... "Hükümdarın lütfu ile yönetici olanların yönettiği Osmanlı İmparatorluğu'nun her parçası hükümdarın otoritesine sıkı sıkıya bağlıdır. Böyle bir ülke zaptedilemez. Ancak, edilirse idaresi çok kolaydır. Oysa bir sürü feodal lordun krala kafa tuttuğu bir Fransa kolayca zaptedilebilir. Ama orada tutunmak müstevli için çok zordur." Tarih bu kehanetin tam tersini gösterdi. Fransa gibi ülkeler zaptedilemedi; Osmanlı ülkesi ise 17. yüzyıldan sonra yavaş yavaş erimeye başladı. Ama hiçbir müstevli orada kolayca tutunamadı.
Sayfa 191 - Bu 16. yüzyıl adamlarının fikirlerinin özetidir.Kitabı okudu
Osmanlı Döneminde Eğitim Sistemleri,Aslında Çok Güzelmiş…
Osmanlı Mekteplerinde her çocuk kendi ilgi alanı ve yeteneğine göre değerlendiriliyor, ona göre eğitiliyordu. Bütün öğrencilere aynı dersler verilmiyordu. Ve mektebin duvarında da şöyle yazıyordu; “Burada hiç bir balık uçmaya, hiçbir kuş yüzmeye zorlanmaz...”
119 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.