Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Profil
80 syf.
·
Puan vermedi
·
Beğendi
Birey Tanrı ilişkisi ve Varoluş mücadelesi
Ingmar Bergman , İsveçli oyun yazarı ve film yönetmenidir. Papaz bir babanın oğlu olarak din dogmalarıyla yetiştirilmiştir. Dindar ailesinin baskıcı tutumları onu bulunduğu çevrenin tam aksine Tanrı ve dini sorgulamaya sürüklemiştir. Buna istinaden Bergman eserlerinde sert bir şekilde bireysel çatışmalara ve tanrısal sorgulamalara yer verir.
Yedinci Mühür
Yedinci MühürIngmar Bergman · İz Yayıncılık · 2010224 okunma
64 syf.
10/10 puan verdi
MERAKLA BAŞLADI
İn sanın evrenle olan ilişkisini ve evrenin doğasını anlamaya çalışır. Blavatsky, mistik ve ezoterik bilgileri kullanarak, okuyuculara derin bir içgörü sunar. Kitap, sembolizm ve mitoloji gibi konuları kullanarak, evrenin gizemlerini ve insanın içsel ruhsal dünyasının derinliklerini araştırır. Blavatsky'nin çalışması, okuyuculara farklı dinlerin ve felsefelerin arasındaki benzerlikleri ve evrensel bir bilgelik arayışını anlamalarına yardımcı olur. Ancak, bazıları Blavatsky'nin iddialarına eleştirel bir bakış açısıyla yaklaşabilir ve kitabın mistik yönlerini sorgulayabilir. Sonuç olarak, Teosofi, mistisizm ve ezoterizmle ilgilenenler için derinlikli bir okuma sunar, ancak okuyucuların eleştirel bir zihniyetle yaklaşmaları önemlidir.
Teosofi Nedir ?
Teosofi Nedir ?H. P. Blavatsky · Ganzer Kitap · 202116 okunma
Reklam
116 syf.
·
Puan vermedi
·
Beğendi
Ziusudra mı, Utnapiştim mi, Nuh mu? Yoksa hepsi aynı kişi mi?
Elimde 86 sayfalık bir metin olarak bulunan bu kitap, ünlü Sümer Tarihi Bilimcisi Muazzez İlmiye Çığ’ın kutsal metinlerdeki konu ve metaforların Sümerlerdeki kökenleri hakkında sizi bilgi sahibi yapar. Bu kitap sadece bir kapı açmak niyetindedir. Kaynakçası oldukça değerlidir. Yalnız bir okur olarak belirtmek isterim ki Sayın Çığ, bu kitabını ‘konuyu zaten herkes biliyor’ formunda kaleme almış ve karşılaştırmalar yüzeysel kalmıştır. Bu kitabı okumadan önce hem kutsal kitaplar hakkında hem Sümer tarihi hakkında bilgi sahibi olmanız gerekir. En azından Gılgamış Destanını okursanız bu kitaptan daha iyi istifade edebilirsiniz.
Kur'an, İncil ve Tevrat'ın Sumer'deki Kökeni
Kur'an, İncil ve Tevrat'ın Sumer'deki KökeniMuazzez İlmiye Çığ · Kaynak Yayınları · 20064,140 okunma
303 syf.
9/10 puan verdi
·
Beğendi
Kitab-ı Mukaddes Eleştirisi
Spinoza, bize uzak bir zamandan güncelliğini yitirmemiş bir inceleme yapıyor. Bu kitap öncelikle Tevrat, Zebur ve İncil eleştirisi olduğu için istifade etmek isteyenlerin en azından bu üç kitabı okuduktan sonra Spinoza’ya geçmesini tavsiye ederim. Bu şekilde Teolojik Politik İnceleme kitabını en azından okur düzeyinde iki farklı incelemeye tabi tutmak gerekir. Kitabın incelemeye tabi tuttuğu ilahi kitapları okumayan okurlar için kitap, bol alıntı yapılan ve aydınlanma döneminin erken bir habercisi gibi değerlendirilebilir. Spinoza bu eserini müstear bir isimle yayımlamıştır. Çünkü gelecek eleştirilerden çekinmiştir. Nitekim kitabın onun olduğu anlaşılınca Yahudi cemaatinden kovulmuştur. İlahi metinleri okuyan, en azından bu kitaplar hakkında derli toplu bir fiş ya da not koleksiyonu olan okur için Teolojik Politik İnceleme, bütün önyargılara ve kutsi olduğu iddiasıyla dini gelenek haline gelmiş davranışlara indirilen çelikten bir balyoz etkisine sahiptir. Spinoza bu kitabıyla öncelikle ilahi yasalarla insani yasaları Kitab-ı Mukaddes içinden bir cerrah titizliğiyle ayırır. İnançlı insanlar için tek ilahi yasa bırakır. Bu da Tanrı’yı ve diğer canlıları sevmekten ibarettir. Dinlerin geri kalan tüm kurallarını insani yasalar olarak ele alır ve bu yasaları değişebilir, değiştirilebilir olarak kabul eder. Kişisel bir yorum ile sonlandırmak gerekirse Spinoza, insanların serbest bir düşünce dünyasına erişmesi için mutlaka okunması gereken bir filozoftur. Keyifli okumalar dilerim.
Teolojik - Politik İnceleme
Teolojik - Politik İncelemeBaruch Spinoza · Dost Kitabevi · 2008405 okunma