Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Taha Cevher

Taha Cevher
@tahacevher
6 okur puanı
Mayıs 2015 tarihinde katıldı
Liberalizmin prensiplerinde, liberalizmin değişmez bir dogma haline gelmesini icap ettirecek hiçbir cihet yoktur; liberalizmin bir defaya mahsus olmak üzere tespit edilmiş sabit kaideleri mevcut değildir. Bir temel prensip vardır; işlerin idaresinde kendiliğinden doğan (spontane) içtimaî kuvvetlere kabil olduğu kadar yer verilmeli ve zorlayıcı, tazyik edici tedbirlerden kabil olduğu kadar kaçınılmalıdır.
Reklam
Bir tek kişinin, bir tek sözün, bir tek görüşün tahakkümü altındayız, hepimiz.
İslamcılık denen ideoloji, hayat tarzı kendi mensuplarını bile adam edememişken toplumları nasıl adam edecek?

Okur Takip Önerileri

Tümünü Gör
İslamcılar niçin muhalefette dile getirdiği söylemlerini, iddialarını; iktidar olunca gerçekleştirmeye imkan bulmadan duvara tosluyor?
Sekülerliği din karşıtlığı değil; siyasete, ticarete, aslında tüm beşeri münasebetlere dini bulaştırmamak olarak görmek, algılamak gerekiyor.
Reklam
Taha Cevher
@tahacevher·Bir kitabı okumayı düşünüyor
Ateizm
AteizmRobin Le Poidevin
7.9/10 · 40 okunma
Liberteryenizm hakkında bilgi sahibi olmamız lazım, çünkü o muhakkak (doğru) addettiğimiz fikirlere karşı çıkar.
Muhafazakarlar devletin insanlara para karşılığında seks mübadelesi yapmayı yasaklamasını ister. Liberteryenler istemez. Birçok sol-liberal devletin insanların belgesiz göçmenleri dadı olarak çalıştırmasını yasaklamasını ister. Liberteryenler istemez. Marksistler devletin insanların fabrika sahibi olmasını yasaklamasını ister. Liberteryenler istemez.
Kitleyi yaratan bireyler, ne türden olursa olsun, yaşayışları, işleri güçleri, karakterleri, zekaları birbirine ne kadar benzerse benzesin ya da birbirinden ne denli ayrılırsa ayrılsın kitleleşme sonucu, yalnız ve yalnız bu nedenden ötürü ortak (kolektif) bir ruh kazanır.
Reklam
Belli bir emosyon ne kadar çok kişide kendini açığa vurursa, kitlenin öbür bireylerinde aynı emosyonun ortaya çıkmasını sağlayan otomatik baskı o kadar güçlenir. Ruhundaki eleştiri mekanizması devredışı kalan birey, kendini aynı emosyon durumu içerisine sürüklenmeye bırakır.
Sosyalizm, birinci tür özel mülkiyeti, diyelim ki, giydiğiniz elbiseleri elinizden almak değildir, ikinci tür özel mülkiyeti, yani elbiseyi yapan fabrikayı almak demektir.
İnsanların varlıklarını belirleyen şey, bilinçleri değildir; tam tersine, onların bilinçlerini, toplumsal varlıklar belirler.
Hayat ne kadar gariptir? On sene evvel her yaptığımızı beğenen, öven, geniş teşkilatımızı dünyaya bir örnek gibi gösteren gazeteler, vaktiyle o kadar dostum olan, gerek resmi kokteyllerimize, gerek basın toplantılarımıza can atan gazeteler şimdi aleyhimize yazmadıklarını bırakmıyorlar.
İnsanı değerli ve üstün kılan fiziki güç değildir. Fiziki güç ve gençlik insanın hayvan boyutudur ve geçicidir. Asıl değerli ve kalıcı olan insanın yaptığı faydalı işlerdir.
Sen ne dersen de iki gözüm; toplumun yoksul insana saygısı yoktur. Romancılar ve hikayeciler, istedikleri kadar kahramanlarını fakir insanlardan seçsinler; boşuna.
Reklam
Aklını kullanmayan fakirler sonunda sefalete düşerler. Aklınızı kullanın, aziz dostum, faizle borç aldığınız takdirde neler olacağını düşünün.
Ormandaki vahşi hayvanlar bile bunların yaptığını yapmıyor. Karınları tokken, kendilerinden zayıf hayvancıklara dokunmuyorlar. Bu insan kılığına bürünmüş canavarlar, yedikleri önlerinde, yemedikleri arkalarında olduğu halde; kendilerine zararı dokunmayan bizim gibi insancıklara zulmediyorlar.
Canavarlardan daha canavar olan insanlar bizim mutluluğumuzu engelleyemeyecek.
Kulaklarını tıka kötü seslere, rahatına bak.
Kendimizi üzüntüye kaptırmanın hiçbir faydası yok; sıkıntılar, hele bunlar maddi olunca hemen geçer değil mi? Hem, can sıkıntısı acılarımızı arttırmaktan başka ne işe yarıyor ki? Kadere küsmenin hiçbir faydası yok. Bunu kendi üzerimde denedim. Ne zaman kadere küstümse işlerin daha kötüye gittiğini gördüm.
208 syf.
8/10 puan verdi
·
Beğendi
Abdullah Gül İle 12 Yıl
Abdullah Gül İle 12 YılAhmet Sever
6.4/10 · 246 okunma
Reklam
Yeni ekonomik düzende "bedava" ve etkisi : Bedava, bazı şeyleri daha değerli kılar bit.ly/1HozLet
İnsanlar neden “bedava”nın bazı durumlarda azalan kalite anlamına geldiğini düşünür? “Bedava” hakkındaki hislerimizin, mutlak yerine göreli olduğu sonucu çıkıyor. Eğer bir şey bir zamanlar para ediyor ve şimdi etmiyorsa bunu kalitede düşüşle ilişkilendiriyoruz. Ama eğer bir şeyin hiçbir zaman bir bedeli olmadıysa aynı şekilde hissetmiyoruz. Bedava çörek belki de bayat ama lokantadaki bedava ketçapta bir sorun yok. Ücretsiz olmasından ötürü kimse Google arama motorunun düşük kalitede olduğunu düşünmüyor.
Demek ki bir fiyat – herhangi bir fiyat – talep etmek, insanlarda aşmak için zahmet etmeyecekleri zihinsel engeller oluşturuyor. Bedava, öte yandan, böyle bir karara gerek duyurmuyor ve deneme yapacak insan sayısını artırıyor. Bedava, doğrudan gelir yerine kitle örneklemesine olanak tanıyor.