Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
SANAT ADAMI ATSIZ RUHLARA İŞLEYEN ŞİİR. Atsız'ın sanat hayatı şiirle başlar. Biz de onun şiiriyle başlayalım.
Atsız'ın zihninde, Atsız'ın ruhunda, Atsız'ın hayatında her şey ülkü içindir. Savaş da, kahramanlık da, çile de, ızdırap da. Okumak da, yazıp çizmek de, hatta nefes almak da. O bütün ömrünü Türk ülküsü için harcamıştır. Ve bunun farkındadır. Bilsin cihan ki ben bu cihânın nesindeyim: Bir ülkünün mehâbetinin zirvesindeyim.
Reklam
Yarışlar böyledir. Yarı yolda yorulup bırakanlar bulu­nur. Hatta yarışı terketmeden önce yanındakine çelme atanlar da bulunabilir. Bunlar olağandır. Dünya durdukça yarışlar yapılacak ve onu şerefle biti­renler, az da olsa, daima bulunacaktır.
Bizim için cephelerde kan döken, tarlalarda alın teri akıtan ve nihayet bütçemizi doldurmak için kesesini boşaltan halkımızın malına ve canına göz dikmemek..
Bize bir gençlik lazımdır;
Temelinde cehalet, duvarlarında riya, tavanlarında dalkavukluk bulunmasın.
Zafer hiçbir zaman, mahvolduklarını sananlar tarafından kazanılamaz.
Reklam
Bir millet, ordusunu kaybedebilir. Bağımsızlığını da kaybedebilir. Fakat dilini sakladıkça, o millet yaşıyor demektir.
Dayanışma olmayan yerde, için için bir çekişme var demektir.
Milletleri savaşa hazır bulunduran iki vasıta vardır. Biri maddîdir, buna “teknik” diyoruz. Biri ruhîdir, “ülkü” adını veriyoruz. Uzun tarih göstermiştir ki, eşit maddi kuvvetler arasındaki çarpışmayı ruhî yönden üstün olan kazanır.
Reklam
Bir milletin yürütücü kuvvetine ‘’ ülkü’’ denir. Toplumlarda ki kişileri birbirine bağlayan nesne, sadece kök birliği, çıkar ve ihtiyaç değil, bunlarla birlikte ve aynı zamanda ülküdür.
Bir şair; Bu toprak için; bu bayrak için ölelim. Ne düşünelim, ne de bilelim!
Türk Tarihinde Meseleler: Nejdet Sançar'ın kurduğu Afşın Yayınları arasında çıkmış, 1966'da Ayyıldız Matbaası'nda basılmıştır. Ankara'da Kitap, Türk tarihinin bazı konuları üzerindeki makalelerden oluşmaktadır. Atsız kitap hakkında şunları söylüyor: "Türk Tarihinde Meseleler' adını taşıyan bu kitabın bazı yazıları
Gençlik
Bize yalnız dansetmesini, iyi giyinmesini, kur yapmasını ve âşık olmasını bilen gencin lüzumu yoktur.Bize bugün mesleğinde usanmadan çalışacak,yarın hudutta göz kırpmadan ölebilecek genç lazımdır.
13 Kasım 1973: Atsız Toptaşı Cezaevi'nde Dört aylık rapor Adli Tıp'ta Kasım ayına kadar bekledikten sonra kabul edilmemiş; reviri olan bir cezaevinde cezanın çekilebileceği belirtilmiştir. Bunun üzerine Atsız, "13 Kasım 1973 Salı günü davet edildiği Bostancı Karakolu'ndan İstanbul İnfaz Savcılığına sevk edilmiş ve orada resmî
1.500 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.