Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Mustafa Merter

Mustafa MerterDokuz Yüz Katlı İnsan yazarı
Yazar
8.6/10
268 Kişi
1.128
Okunma
223
Beğeni
12,5bin
Görüntülenme

Hakkında

1947 yılında İstanbul'da doğdu, ilkokulu Cihangir'de okudu. Ortaokula Avusturya Lisesinde devam etti. Orta 3'ten sonra tahsiline devam etmesi için ailesi tarafından İsviçre'ye gönderildi. St. Moritz'de Montalya Lisesine ve daha sonra Lozan Lemania Lisesine devam ederek 1969 yılında İsviçre Federal Lise Diplomasını aldı. Lozan Tıp Fakültesinde tıp tahsilini tamamlayıp 1975 yılında mezun oldu. 1976-77 yıllarında Ankara'da 18 aylık askeri hizmetini tamamladı. 1977 yılında İsviçre'de tanıştığı Teresa Spescha ile evlendi ve bu evlilikten 1979 yılında oğlu Tahsin Can ve 1986 yılında da kızı Selma dünyaya geldi. Almanya Wesel'de 2 sene dahiliye asistanı olarak çalıştıktan sonra, İsviçre'ye geri dönerek psikiyatri uzmanlık eğitimine başladı. Eğitimini Zürih Üniversitesi Hastanesi'ne bağlı Burghölzli Psikiyatri Hastanesinde ve psikiyatri polikliniğinde, doktorasını biyolojik psikiyatri alanında "Flufenazin Dekanoat" nöroleptik çalışması ile tamamladı. 1987 tarihinden itibaren Türkiye'ye yerleşti. Bodrum'da serbest psikiyatrist olarak mesleğini icra etti. Almanca, İngilizce ve Fransızca bilmektedir. Psikoterapi alanında Zürih'te Jung'çu ve Varoluş Analizi ekollerinden etkilendi, daha sonra I.Yalom grup terapisi metodunu benimsedi. Son 10 senedir varolan tecrübesini Benötesi/transpersonal psikoterapisi alanına aktardı. Özellikle tasavvufi açıdan benötesi psikolojisini anlamaya gayret etti. Bu alanda uluslar arası araştırmalardan feyz alarak bir sentez oluşturmaya çalıştı. 2005 yılında İstanbul Üsküdar'da Türkiye Benötesi Psikolojisi Derneğini kurdu.
Tam adı:
Nesip Mustafa Merter
Unvan:
Psikiyatrist
Doğum:
İstanbul, Türkiye, 21 Haziran 1947

Okurlar

223 okur beğendi.
1.128 okur okudu.
244 okur okuyor.
1.247 okur okuyacak.
128 okur yarım bıraktı.
Reklam

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Bütün bu eğitim sürecinin sonunda edindiğim bilgi, halihazırdaki bilincimizle oluşan dünyanın aslında, var olan birçok bilinç dünyasından sadece bir tanesi olduğu, öte yandan diğer dünyaların da bizim açımızdan anlamlı deneyimler içerdiğidir. ( William James)
Psikolojide gölge diye bir kavram vardır. Gölge, her insanın alt bilinçdışında, uyanmamış birer potansiyel olarak var olan, çok yoğun olumsuz yönleridir. Mesela öfkelenen birine "içindeki canavar uyandı." veya olmadık işler yapana " cinler tepesine çıktı." , " şeytana uydu." tabirlerini kullanırız.
Reklam
Freud’un “ Büyük Fencher” diye sözünü ettiği, akıl babası G.T. Fencher’dir. (…) Deneysel metodolojiyi psikolojiye uyarlayarak bir ilke imza atmıştı. Tutkulu bir şekilde, maddi ve manevi dünyalar arasındaki ilişkinin sırrını çözmek istiyordu.
TikTok Cephesi
Yapılan bir araştırmada ergenlik öncesi çocuklara hangi mesleği seçecekleri sorulmuş; ABD'li çocuklar sosyal medya ünlüsü (influencer), Çinliler ise astronot cevabını vermişlerdir.
Sayfa 128
İnsan sadece şehvani/hayvani nefsten müteşekkil bir varlık olmayıp, sonsuza doğru gelişme potansiyeli olan, çok katlı ilahi bir yapının temsilcisidir.
Sayfa 170 - KaknüsKitabı okudu
Celâl ağırlıklı erkek dünyası sol bölüm (yang), cemâl ağırlıklı kadın dünyası ise sağdaki desenli bölüm (yin) tarafından temsil edilir. Erkek, içinde bir Cemâl (yin) çekirdeği, kadın da içinde bir Celâl çekirdeği taşır. Hanımefendilerin desenlerle bezenmiş olmaları Cemâl isimlerinin fıtrattan gelen zenginliğine işaret eder. Erkeklerde ise Celâl isimleri daha belirgindir. Fakat bütün kodlar potansiyel olarak iki cinste de vardır; sadece duruma göre uyanmayı bekler. Erkekler cemâl eksikliğinden dolayı cemâl zengini olan hanımefendilere yönelirler ve kadınlar da tam tersi olarak erkeklerin celâl yönlerine çekim hissederler. Neticede fizikte artı ve eksi kutupların birbirini çekmesi gibi yin ve yang veya celâl ve cemâl birbirini çeker ve bir "ikili birlik" oluşur. İki taraf da zenginleşir, bütünleşir, tamamlanır ve evrendeki denge yerine oturur. İşte Lao Tzu MÖ 600'lerde bu dengeyi fark etmiş ve ifade etmiştir. Bizim tasavvuf geleneğimizde bu birleşme tevhid ve tevfik olarak tabir edilir. Celâl ve Cemâlin bu dengeli ve meşru beraberliğinden ise iki taraf için de daha yüksek bir olgunluk hâli ortaya çıkar ve bu hâle de kemal denir
Hekaton'la Son Tango
Hekaton'la Son Tango
Mustafa Merter
Mustafa Merter
Reklam

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
450 syf.
·
Puan vermedi
·
15 günde okudu
Aziz dost! Sen, tek bir kişi değilsin; sen, bir âlemsin! Sen derin ve çok büyük bir denizsin. Ey insan-ı kâmil! O senin muazzam varlığın, belki dokuz yüz kattır; dibi, kıyısı olmayan bir denizdir. Yüzlerce âlem, o denizde gark olup gitmiştir! Mevlana'nın Mesnevi'sinde geçen bu ifadeler, Psikiyatrist Dr. Mustafa
Dokuz Yüz Katlı İnsan
Dokuz Yüz Katlı İnsanMustafa Merter · Kaknüs Yayınları · 2007914 okunma
450 syf.
5/10 puan verdi
·
22 günde okudu
Spoiler değil, eleştiridir! Amaç yoksa niye ilmi bir kitap yazıyoruz ki?! Bence şiir kitabı yazarsak çok daha iyi! Moda mı olmuş yoksa tasavvuftan yazmak veya herhangi konuların tasavvufta karşılığını bulmak çok rağbet mi kazandırıyor acaba?! Belki de tasavvuf bilmek batılı ilim adamlarına yukardan bakma olanağı sağlıyordur, bilmiyorum?! Ya
Dokuz Yüz Katlı İnsan
Dokuz Yüz Katlı İnsanMustafa Merter · Kaknüs Yayınları · 2007914 okunma
450 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
·
12 günde okudu
Psikiyatrist Mustafa Merter "Benötesi Psikolojisi"
Her ne kadar Din, Psikoloji ve Felsefe ilgilendiğim temel konular olsa da, bu alanlardaki kitaplar hakkında sağlam bir inceleme yapacak kadar kendimi bilgili ve yetkin görmüyorum. Ancak bir okur olarak bu kitabı çok beğendiğimi söyleyebilirim. Bilim, Medeniyet, Din, Tasavvuf ve Psikoloji'ye ilgi duyunlarla beraber, aşağıda sıraladığım
Dokuz Yüz Katlı İnsan
Dokuz Yüz Katlı İnsanMustafa Merter · Kaknüs Yayınları · 2007914 okunma