8.3/10
3 Kişi
15
Okunma
1
Beğeni
663
Görüntülenme

Romalı Giles Gönderileri

Romalı Giles kitaplarını, Romalı Giles sözleri ve alıntılarını, Romalı Giles yazarlarını, Romalı Giles yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
96 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
·
23 saatte okudu
Aristoteles(Filozof) , İbni Sina , Kindi , İbni Rüşd(Şarih) , İbni Meymun gibi düşünürlerin, hristiyanlıkla çelişen görüşlerinin eleştirisinin yapıldığı küçük bir kitapçık . İslam düşünürlerinin görüşlerine , Aristoteles’in ve haliyle Paganizmin etkileri epey fazla . (Semavi kürelerin herbirinin bir Tanrı kabul edildiği zamanlardaki algısının İslami görüşlerde yer alması şaşırtıcı . )Kitapta sözü geçen bu paganist kabuller, zamanında : Gazali’nin “Filozofların Tutarsızlığı” kitabında da eleştirilmiş . (Muhtemelen daha ağdalı bir dille) . Kitapçığa geri dönecek olursak ;dili olabildiğince sade , argümanlar oldukça zayıf ( yetersiz) , sayıca az ve basit . Yine de konuyla ilgili kabataslak bir bilgi verebilir . Bonus olarak da , sevgi dinlerine inananların adeti olduğu üzere inanmayanlar için şirin bir mümin bedduası bile var .İyi okumalar.
Hristiyan Şeriatına Dair 1. Hristiyan şeriatı, bilginin önünde bir engeldir. 2.Diğer şeriatlarda olduğu gibi Hristiyan şeriatında da bir­ takım masalların ve hataların varlığı söz konusudur. 3.Hristiyan teolojisini bilmekle bir kimse, çok şey öğren­miş demek değildir. 4.Teologların öğretileri, birtakım masallara dayanmaktadır. 5.Felsefeye göre mümkün ve imkansız olan bir şey, her ba­kımdan mümkün ya da imkansız olan bir şeydir.
Reklam
tanrının ilmi
1.Tanrı kendi zatı dışında başka şeyleri bilmez. 2.Tanrı mümkün varlıkları aracısız şekilde değil belirli ve yakın nedenleri vasıtasıyla bilir. İlk Sebep, gelecekteki mümkün olayların bilgisine sa­hip değildir. Bunun birinci nedeni, gelecekteki mümkün durumların var olmamasıdır. İkinci nedeni ise gelecek mümkünlerin tikel şeyler olmasıdır. Nitekim Tanrı şey­leri, tek tek değil de [tümel tarzda bilen] bir akli kudret vasıtasıyla bilir. Şu halde duyum olmaksızın akıl, insan ve merkep arasında bir ayrım yapabilse de Sokrates ve Platon gibi bireyler arasında bir ayrım yapamayacaktır. Üçüncü neden ise sebep ve sonuç arasındaki ilişkidir. Zira ilahi ezeli ilim, önceden bilinen şeylerin zorunlu bir nedenidir. Dördüncü sebep ise bilinen ile bilgi arasında­ ki ilişkidir. Zira bilgi, bilinen şeyin nedeni olmasa bile bilinen şeye ilişkin iki zıt durumdan birisinin belirlen­mesidir. Bu durum, bizim bilgimizden ziyade, ilahi olan varlığın ilmi için daha doğrudur.
1277 PARİS KINAMALARl
Felsefenin Mahiyetine Dair 1.Felsefi uğraştan daha mükemmel bir şey yoktur. 2.Bu dünyadaki hikmetli kişiler sadece filozoflardır. 3.Bir kimse, herhangi bir konuda kesin sonuçlara ulaşmak için kendi kendisiyle açık (self-evident) olan ilkelere dayan­malıdır. -Bu önermeyle, hem idrakin kesinliği hem de ona mutlak bir şekilde bağlanma kastedilirse yanlış olacaktır.- 4.Bir kimse, kendi kendisiyle açık ya da kendi kendisiyle açık olan ilkelere dayanmaksızın herhangi bir iddiada bulunamaz. 5.Belli bir konuda yakin derecesine ulaşmayan bir kimsenin otorite olduğu iddia edilemez. 6.Filozof (Aristoteles)'un, rasyonel bir şekilde ele almadığı ve tartışmadığı hiçbir mesele yoktur. Çünkü sebepler, var­lıktan türetilmiştir. Nitekim her şey, ya bir bölümüyle ya da bütün olarak felsefenin alanına girer. 7.Felsefi ilimlerin yanı sıra, diğer tüm ilimler de gereklidir. Fa­kat bu bilimlerin gerekliliği insani teamüller dolayısıyladır.
1270 PARİS KINAMALARl
1. İnsanoğlunun aklı sayısal olarak bir ve aynıdır. 2. “insan [her şeyi] kavrar:' önermesi yanlıştır ya da hatalıdır. 3.İnsan iradesi herhangi bir zorunluluk olmaksızın ister ya da seçer. 4.Burada [yani ay altı alemde] meydana gelen her şey, semavi cisimlerin tesirinin zorunluluğu altında gerçekleşir. 5.Alem ezelidir. 6.Bir ilk insan hiç olmamıştır. 7.İnsan olarak insanın özel sureti olan nefs, bedenle birlikte ölür. 8.Ölümden sonra bedenden ayrılan nefs, cismani bir ateşe düçar olmaz. 9.Özgür irade aktif değil pasif bir kudrettir ve o, iştiha/arzu tarafından zorunlu olarak hareket ettirilir. 1O. Tanrı tikelleri bilmez. 1 1. Tanrı kendi zatının dışındaki şeyleri bilmez. 1 2. İnsanın fiilleri ilahi inayetin idaresi altında değildir. I3.Tanrı,ölümlü ya da cismani bir şeyi, ölümsüz ya da bozul­maz kılamaz.
1277 Paris Kınamaları'' hem Kindi, Farabi, İbn Sina gibi düşünürlerin fikirlerini hem de Avrupa'da yayılan İbn Rüşdçü rasyonalist anlayışı hedef almaktadır.
Reklam
77 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.