Anket sonucu (#255431602) oy çokluğuyla seçilen yazar
Attila İlhan eserlerini, hakkında yazılanları okuyacak okurları bir araya getirmek için düzenlenen bu etkinliğe tüm okurlar davetlisiniz. =)
Başlangıç Tarihi: Şimdi
Bitiş Tarihi: 27 Aralık
Katılımcılar:
0: https://1000kitap.com/Kitaphan
1:
"Maddenin kendi kendine organize olması", canlılar dünyasında gördüğümüz çeşit çeşit ve olağanüstü kompleks yapıların "kendi kendine" ortaya çıkması nasıl açıklanabilir?
Bunu, dünyada bildiğimiz tüm hayat formlarının yapı taşı olan bir protein molekülünün kendi kendine oluşması (tesadüfen oluşması) örneğinde göstermeye çalışalım.
İsviçreli Fizikçi Charles Eugene Guye bir protein molekülünün tesadüfen şekillenmesi ile ilgili olasılık hesabı yapmaya çalışmıştır. Protein molekülünün en az dört farklı elementten oluştuğu bilinmektedir. Hesabı basitleştirmek için Guye, molekülün iki elementten ve 10 atom ağırlığında, 0,9 disimetride 2.000 atomdan oluştuğunu varsaymıştır. Charles Eugene Guye'nin hesaplamalarına göre, bu basitleştirilmiş koşullarda molekülün tesadüfen ortaya çıkma ihtimali 2,02x10 -321'dir. Bu sonucu zaman ve dünyamızın büyüklüğü sınırları içinde ele alırsak Guye'nin yalnızca bir molekülünün oluşması saniyede 500 trilyon (5.10¹¹) titreşim varsayımıyla 10243 milyon yıl gerektirmektedir. Buna göre, dünyanın tahmin edilen yaşı olan iki milyar yıl içinde hayatın oluşabileceği ihtimali tamamen ortadan kalkmaktadır.