İnce Memed, 2. cildin sonunda Ali Safa beyi ve Kel Hamza'yi öldürmüştür. Artık hükümetin kolluk kuvvetleri bir şeyler yapmak durumundadır. Sonrasında jandarmalar etrafını sardıkları İnce Memed'i yaralayabilmişlerdir ve İnce Memed baygın düşer. Bu baygınlığı sırasında Çukurova köylerine yerleşmiş Yörükler tarafından, Battal Ağa, Kasım ve Temir tarafından sahip çıkılıp korunur.
Artık İnce Memed'i mistik bir tedavi süreci beklemektedir. Bir yaşından beri kendisine bakan Hürü Ana gelir; ve kendisini iyi etmesi için Kırkgöz ocağı, bölgeli tarafından kutsal kabul edilen bir yer, ve otlarını kullanmayı bilen Anacık Sultan'ı peşine katarak; İnce Memed'in iyi olmasına vesile olur.
Bu iyileşme süresince de şehirde başka yönden rüzgarlar esmektedir. Dağda bulunan bazı mevtalardan biri biraz da buna meyilli olunduğu için İnce Memed olarak tespit edilmiştir. Tazı Tahsin en hızlı ulak olarak bu haberi ilçe merkezine taşır; ödül elde amacıyla. Lakin işler sarpa sarmıştır. Gerçek maktülü tanıyanlar ve bu mevtanın İnce Memed olarak gözükmesini sağlayanlar arasında çıkar çatışması yaşanmaktadır artık.
Şehirde ağalar ile kurduğu düzenleri bozulmasın isteyen Murtaza Ağa, Taşkın Halil bey, Tapucu Zülfü, Kuyucu Murat Paşa, Yüzbaşı Ferhat, Kertiş Ali hep rantlarını ve düzenlerinin peşinde; bu çıkarlarını korumak amacıyla İnce Memed'e karşı olan konumlarını düzenlemektedirler. Tazı Tahsin ise İnce Memed'in ölmediği anladıktan sonra affı için İnce Memed'in yerini tespit etmeye çalışacaktır.
Köylüler ise başlarına gelen bir zorluk karşısında İnce Memed'den nefret ederken; bazı ferahlama anlarından sonra da törenler ile varlığına şükretmektedirler. Bu durum İnce Memed'in de kafasını karıştırmaktadır. Ne yapmalıdır? Abdi Ağa, Ali Safa bey, Kel Hamza öldürülmüştür; ama yerine başka zalimler