Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
5-Kötülüğün İbranilerdeki Kişileştirmeleri
Ve Şeytan; "Ey Adem! Tüm düşmanlığım, tüm kıskançlığım ve kederim sanadır, zira senin yüzünden şanımdan olup sürüldüm... Sen yaratıldığında Tanrı'nın huzurundan atıldım ve meleklerin arasından çıkarıldım. Tanrı sana yaşam nefesini üfledikten ve senin yüzün ve suretin Tanrı'nın görünüşünde yaratıldıktan sonra, Mikail seni getirdi ve bize Tanrı'nın huzurunda sana secde etmemizi buyudu; ve Tanrı Rab bize şöyle dedi: "İşte Adem; onu kendi görünüşümüzde ve suretimizde yarattım." Ben, kendimden daha aşağı ve daha genç bir varlığa secde etmem. Yaradılışta ben ondan daha kıdemliyim; o yaratılmadan önce ben çoktan yaratılmıştım. Onun bana secde etmesi gerekir."
Sayfa 272 - PanamaKitabı okudu
5-Kötülüğün İbranilerdeki Kişileştirmeleri
İbraniler açık bir biçimde tek tanrıcıydı; sadece bir Tanrı vardı ve adı Yehova idi. Tanrı'nın gücü her şeye yeterdi. Ama artık bu Tanrı tamamen iyiydi, kötülük onun doğasına yabancıydı. Ne var ki yine de kötülük mevcuttu. İbranilerin, kötülüğün varlığını açıklamak için düalizme yönelmesi gerekiyordu. Tektanrıcılıktan herhangi bir sapmanın en büyük günah anlamına geldiği bir dine nasıl bir şey dahil ettiklerinin hiçbir zaman farkında olmadılar. Kötülüğün faili, suç işleme kudreti sadece ölümlü insanlarınkinden çok daha büyük olan kötücül bir ruh olmalıydı. Yehova'nın habis, yıkıcı tarafı ondan soyutlandı ve başka bir tinsel güce, Şeytan'a yüklendi.
Sayfa 239 - PanamaKitabı okudu
Reklam
5-Kötülüğün İbranilerdeki Kişileştirmeleri
Peygamber öncesi İbrani dininde Yehova'nın acımasız doğası, göçebe ve istilacı İsrailoğullarının acımasız törelerini yansıtmaktadır. İbraniler yerleşik düzene geçtikçe, ahlak anlayışları da giderek yumuşar. Yağmacılığı ve yıkıcılığı artık Tanrı'nın iradesine kolayca yükleyemeyen İbraniler, yeni teodiseler aramaya başladı. Bunlardan birine göre kötülük insanlığın günahlarının bir sonucuydu.
Sayfa 236 - PanamaKitabı okudu
5-Kötülüğün İbranilerdeki Kişileştirmeleri
İsrailoğulları Kenan topraklarını istila ettiğinde Yuşa, Hatsor kentini ele geçirdi ve oranın kralını kılıçla öldürdü ve ortadan kaldırdı; geriye, nefes alan tek bir şey bırakmadı ve Hatsor'u ateşe verdi. İsrailoğulları bütün kentleri yağmaladılar ve sığırları ile aldıkları diğer ganimetleri kendilerine ayırdılar; ama hepsini yok edene dek yaşayan bütün insanları kılıçtan geçirdiler; nefes alan hiçbir canlıyı sağ bırakmadılar. İsrailoğulları bu davrranışlarını Yehova'nın isteğine bağladılar.
Sayfa 233 - PanamaKitabı okudu
5-Kötülüğün İbranilerdeki Kişileştirmeleri
İblis'in, Tanrı'nın maiyetindekilerden biri olduğunu ancak hem ahlaksal hem de güdüsel olarak Tanrı'dan gittikçe uzaklaştığını kabul eden yaygın varsayım, böyle bir sürecin neden gerçekleşmiş olabileceğine dair bir açıklamadan ziyade bir tanım sunar. "İblis, Tanrı'nın karanlık yanının kişileştirilmesi, Yehova'nın içinde bulunan ve iyiliğin gerçekleşmesini engelleyen unsurdur.
Sayfa 230 - PanamaKitabı okudu
5-Kötülüğün İbranilerdeki Kişileştirmeleri
MÖ200 ile MÖ150 yılları arasında yazılan bazı eserlerde, Yahudilerin uğradıkları zulmün, dünyanın artık Şeytan'ın hakimiyetine girdiğinin bir belirtisi olduğu görüşünü ifade eder. Eski günlerde dünyayı kabile reisleri ve krallar yönetiyordu, ama sonra Şeytan kendi hakimiyetini kurdu. Bununla birlikte, Şeytan'ın krallığı (eski çağ) çok geçmeden sona erecek ve Mesih'in dönemi başlayacak, Mesih, adaletin ve ışığın hüküm sürdüğü bir "yeni çağ" getirecektir.
Sayfa 229 - PanamaKitabı okudu
Reklam
5-Kötülüğün İbranilerdeki Kişileştirmeleri
Eski Ahit'in parçaları, yaklaşık mö900 ile mö100 yılları arasında, oldukça uzun bir zaman diliminde bir araya getirilmiştir. Bölümlerin büyük kısmı, Babil Sürgünü döneminde (568-538) ve sonrasında, bugünkü biçimleriyle yazılmıştır ve Kenan, Babil, İran ve Helenistik etkiler göstermektedir.
Sayfa 228 - PanamaKitabı okudu
5-Kötülüğün İbranilerdeki Kişileştirmeleri
Devil (Şeytan) kelimesi, Latince dolayımıyla Yunanca kökenli diabolos kelimesinden türetilmiştir, bu kelime de İbranicedeki satan (iblis) kelimesinin bir yorumudur. Kavramsal olarak İbranilerin İblis'i, Şeytan'ın kendisi değil, onun tezahürlerinden biridir.
Sayfa 228 - PanamaKitabı okudu