Şeytan figürünün, insanın kötülüğünü dışsallaştırarak sorumluluktan kaçınmasını sağlayan bir araç olarak tarih boyunca nasıl kullanıldığını Jeffrey Burton Russell’ın kitabında akademik bir dille okuyabiliriz.
Russell’ın Şeytan: Kötülüğün Erken Hristiyanlık ve Orta Çağ'daki Tarihi adlı kitabı, şeytan kavramının yalnızca bir teolojik figür değil, aynı zamanda insanın kendi kötülüğünü dışsallaştırma çabası olduğunu gözler önüne seriyor.
İnsanlık tarihine baktığımızda, bireylerin ve toplumların işledikleri suçları, ahlaki zayıflıkları veya adaletsizlikleri kendilerine değil, dışsal bir güce atfetme eğiliminde olduklarını görüyoruz. Şeytan, tam da bu noktada, insan doğasındaki karanlık tarafı bir başkasına yükleme aracı olarak işlev görüyor. Russell, özellikle Orta Çağ'da bu figürün, Kilise otoritesini güçlendirmek, cadı avlarını meşrulaştırmak ve politik düzeni korumak adına nasıl kullanıldığını çarpıcı örneklerle anlatıyor.
Kitap, şeytan figürünün zaman içinde nasıl değiştiğini incelerken, aynı zamanda insanların kendi iç dünyalarındaki kötülüğü kabullenmek yerine, onu başka bir varlığa mal etme eğilimlerini de ortaya koyuyor. Bu perspektiften bakıldığında, Russell’ın çalışması yalnızca bir tarih veya teoloji kitabı değil, aynı zamanda insan psikolojisini ve toplumsal mekanizmaları da inceleyen bir eser olarak öne çıkıyor.
Şeytan, kötülüğün tarih boyunca nasıl anlamlandırıldığını ve insanların kendi sorumluluklarını şeytan figürüne yükleyerek nasıl bir "kurtuluş" yolu aradıklarını gözler önüne seriyor. Bu açıdan bakıldığında, kitap yalnızca şeytanın değil, insan doğasının da derinliklerine ışık tutan güçlü bir analiz sunuyor.