Klinik anlamda konu ile ilgili alet çantamı epey doldurdu diyebilirim. Hem teorik anlamda hem uygulamalar oldukça anlaşılır sunulmuş. Ruh sağlığı süreci ile ilgilenen her kişinin yetişkin çalışsa dahi yolun önce çocuktan geçtiği bilinen bir gerçek o yüzden alanla ilgilenenlerin ellerinin altında bulunması gereken bir kitap.
Büyudukçe kaybettiğimiz en saf sorgulamamiz gereken herşeyi,.. Mesela en saf haliyle ırkçılık gibi vicdanları kemiren bir hastalığın neleremalolabileceğini bir çocuk bukadar temiz anlatabilirdi bencede. Yazar Harper Lee nin bu anlamda kurgusunu çok manidar buldum.
Kıtapta en cok ilgimi çeken kısım kendi çocuk tarafimizi konuştururken baskin olmayan elimizi kullanma kismi oldu. Bunu kendi üzreimde denedigimde aslinda çocuk taraflarimiz beceriler konusunda nekadar anlasilamadigini gordum. Baskin elim bir ebeveyin gibi dusunmeden zorlanmadan kendini tekrar ederken, baskin olmayan elimiz bir çocuk gibi sikilgan, zorlanan, caresiz ama inanilirsa herseyi yapabileceğini bilen olarak kendini sundu. Bunu kendi üstumde deneyimledikten sonra danisanlarima uygulatabilirim. Bence bu acidan basarili bir kitap.
Şema Terapiye dair ihtiyaç olunan her türlü bilgiyi fazlasıyla barındırmakta. Her okura hitabeder mi? Benim görüşüme göre etmez, psikoloji ile ilgilenen ve alanın içindeki herkes için elzem diyebilirim.
Şema TerapiJeffrey Young · Litera Yayıncılık · 2025115 okunma
Kitap çok önceden okuduğum bir kitaptı. Üniversitemizde ders kitabı olarak okutuluyordu bu yüzden birçok sayfasınahakimim denebilir. Kitap birsüre başucu kitabım olmuştu bu yüzden halen ara ara dönüp bakarım. Psikoloji tarihine iz bırakmış önemli kuramciların biyografilerinide içerek bilgilerle barindiriyor. Güzel olan kısmı okudukça her kuramcinın oluşturduğu kuramının altında kendi hikayesi ile ilişkileri, eksiklikleri ve neden boyle bir kuram geliştirme gereklilikleri ..... gibi gibi meselere çok güzel ışık tuttuğunu görebiliyorsunuz. Kitabın en çok bu kısmını beğenmiştim.