Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Beyza Özkan

Beyza Özkan
@BeyzaOzkan
Yazar / Mahfel Yayıncılık - Editör Uludağ Üniversitesi | Türk Dili ve Edebiyatı | Lisans, Felsefe | Yüksek Lisans Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmeni
112 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
Mehmet Rauf'un Aşk Kadını Üzerine
Mehmet Rauf
Mehmet Rauf
Mehmet Rauf'un "Aşk Kadını" isimli hikaye kitabı, 1923'te İstanbul'daki Cihan Biraderler Matbaası'nda yayımlanır. Yüz yıl sonra, 2023'te okur karşısına çıkan bu kitap, edebiyat dünyası için çok önemli bir olaydır. Bu kitap, yazarın hem bireysel konuda yazdığı hikayelerini, hem de İstanbul'un sokaklarına karıştığı hikayelerden oluşmaktadır. "Aşk Kadını", "Hasta Aşkı" , "Muvaffakiyetin Sırrı"
Aşk Kadını
Aşk Kadını
ve "İntikam" başlıklı hikayeler, Mehmet Rauf'un aşk temini işlediği hikayeler arasındadır. "Bir Hayat", "Cuma Seyri" ve "Sadık'ın Son Şartı" isimli hikayeler, Rauf'un aile ve toplum hayatına karıştığı hikayeler arasında yer almaktadır. Edebiyatı hayatının ayrılmaz bir parçası olarak kabul eden Mehmet Rauf için bir edebi eser, zamana karşı dayanabilmelidir. Yazara göre en büyük eser, en çok okunan ve uzun süre sevilmiş olandır. Aşk Kadını'nın da yayımlanışında en büyük dileğim, zamana dayanabilen bir kitap olmasından yanadır.
Aşk Kadını
Aşk KadınıMehmet Rauf · Mahfel Yayıncılık · 20232 okunma
Reklam
81 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
Mahfel Dergisi şairlerinden Ahmet Özdemir, "Avrel" isimli kitabında yer alan bir şiirinde "durma, bana bozgunundaki şehri anlat!" demektedir. Muhammed Münzevî'nin şehre bodoslama girişi, böylesine bir anlatı mıdır? Bodoslama girdiği şehir, onun bozgunundaki şehir midir? Bunun cevabı, onun kitabında iki bölüme ayrılan şiirlerinde saklıdır. Şehre varır şair ve barkodlu binalar avuçlarına batmaktadır. Ancak kitabın devamında yer alan şiirlerde kendisine şu telkinin verildiğini duyar: "Bana dediler, şehri tanımazsan, şair olamazsın." Bu sözü zihnine kazıyarak yazmıştır her şiirini Münzevî, harflerini harp bilerek kendisiyle hep savaşmış ve her şiirinde kendisiyle savaşından galip çıkmıştır. Söylediklerim bu yana, Münzevî'nin şiirleri, kendi zihninin, genelde de kendi dünyasının bir dışa vurumudur. Onun şiirlerini okurken telmihlere dikkat etmek, kullandığı kelimelere kulak kesilmek önemlidir. Zira bu kelimeler, bu telmihlere verilen dikkat, onun zihnine dokunmak demektir. "Kışın Bittiği"nde onun Ülkü Tamer'le kurduğu bağı görmek, Dört Darabesk Havası'nda İsmet Özel'in" Üç Frenk Havası"nı anımsamak gibi.. Daha da derinlere inildiğinde bazı dizelere bile sızmıştır bu küçük telmihler ve bu telmihler, kendisini izlemeye doğru el uzatır. Sözün kısası,"Şehre Bodoslama", Münzevî'nin büyütüp beslediği ve edebiyat camiasına kazandırdığı bir çocuk. Öyle bir çocuk ki, her çocuk gibi ilgi bekleyen ve bu ilginin karşılığını almak isteyen. Bana da, bize de okuru bol, üzerine düşüneni, konuşanı bol olsun, demek düşer ve sözlerimi burada sonlandırmak isterim.
Şehre Bodoslama
Şehre BodoslamaMuhammed Münzevi · Klaros Yayınları · 202019 okunma
170 syf.
8/10 puan verdi
·
7 günde okudu
Emel Doğramacı, 1992'de yayınlanan "Türkiye'de Kadının Dünü ve Bugünü" adlı çalışmasında ilk olarak Türk kadın hakları üzerine tarihsel bir okuma yaparak başlıyor. Bu tarihsel okuma Orta Asya'daki Türk devletlerinden başlayıp İslamiyet'i de içine alarak günümüze uzanıyor. Daha sonrasında Osmanlı toplumunda kadınların eğitimine değiniyor ve edebiyatımızda kadın konusunu işleyen yazarlarımızdan Namık Kemal, Hüseyin Rahmi Gürpınar, Halide Edip ve Ziya Gökalp'tan oluşan bir örneklem hazırlıyor. Bu örneklemde yazarların yazdıkları eserlerde kadın konusuna nasıl eğildiklerini ve yaklaşımlarını inceliyor. Kitabın dördüncü bölümünü "Türkiye'de Kadının Bugünü" olarak okumak mümkün. Çünkü bu bölüm, "Cumhuriyet Dönemi'nde Türk Kadını" başlığı altında kadının genel durumunu anlatarak başlıyor ve medeni durumu, eğitimi, sosyal hayattaki yeri, ekonomik hayattaki yerini değerlendiriyor. Bu değerlendirmelerde yazarın istatistik verilerine yer vermesi de önemli bir detaydır. Son olarak yazar, Atatürk'ün kadınlar üzerine söylediği sözlerle birlikte çalışmasını sonlandırıyor.
Türkiye'de Kadının Dünü ve Bugünü
Türkiye'de Kadının Dünü ve BugünüEmel Doğramacı · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 19975 okunma