Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Mert Karaman

Mert Karaman
@Bilim_
“modern sosyal sorunları, propagandanın ve söz söyleme sanatının halkı çekmekteki önemini anlayan bu adamın dehâsını tanımak zorunda kaldı.”
Reklam
Adolf Hitler’e Göre
“Bir partinin hiç olmazsa ulusun güçlü, yerleşmiş kurumlanndan birinin —Kilise olmazsa Ordunun, o olmazsa Kabinenin, ya da Devlet Başkanının— desteğini kazanması gerekti. Genç politikacıya göre, bu desteği sağlamadıkça, siyasî bir hareketin iktidara geçmesi imkânsız olmasa bile zordu.”
“Bir mezhepte eleştirilecek ne kadar çok şey olursa olsun, siyasî bir parti, geçmiş tecrübelerde hiç bir partinin dinde ıslahat yoluyla başarıya ulaşmadığını hiç bir zaman unutmamalıdır.”

Okur Takip Önerileri

Tümünü Gör
“Hitler evde Sosyal Demokrat basını okumaya başladı. Liderlerinin söylevlerini inceledi, örgütlerinin üzerinde çalıştı. Siyasî teknikleri, elde ettikleri sonuçlar üzerinde düşündü. Sosyal Demokratların kendince başarılarını açıklayan üç karara vardı: 1)Bu adamlar bir halk hareketi yaratmasını biliyorlardı; halk hareketi olmadan hiç bir parti yaşayamazdı. 2) Halkın arasında nasıl propaganda yapılacağını anlamışlardı. 3) Kendisinin “manevi ve fiziki baskı” dediği şeyi kullanmayı biliyorlardı.” Manevi Baskı: Bir işarette bir sürü yalanlar ortaya atılıyor, tehlikeli sayılan düşmanlara karşı iftiralar savruluyordu. Fiziki Baskı: Kendi davalarının doğruluğunu savunmaları.
Kavgam Kitabından Alıntıdır
“Çok okuyan bir sürü insan tanırım. Öyle olduğu halde bunları çok okumuş saymam. Bir sürü ‘bilgileri vardır. Ama kafaları örgütlemeye yeterli değildir ve aldıkları malzemeyi kafalarında tutamazlar... Oysa okuma sanatını tam bilen bir insan, gerek amaca yaraması ve gerekse bilinmeye değer bulunması dolayısiyle her zaman hatırda tutulması gereken şeyleri içgüdüsiyle kavrar. Okuma sanatı şudur: Özlüyü tutmak, özlü olmayanı unutmak. Ancak bu çeşit bir okumanın bir anlamı ve amacı vardır.”
Reklam
Adolf Hitler’in Kavgam Kitabından Alıntıdır
“O sıralarda durmadan okuyordum. İşten artan zamanlarımı okumakla geçiriyordum. BÖylece bugün bile hâlâ yararlanmakta olduğum bilginin temellerini o yıllarda attım.”
“Yine o günlerde Hitler’i tanıyanlar bu pis serserinin zavallı varlığı altında bir kişilik bulunduğunu gösteren güçlü, yüzüne hâkim, dik bakışlı gözlerini unutmazlar. Beden işlerindeki bütün tembelliğine rağmen doymak bilmez bir okuma düşkünü olduğunu, gündüzlerini ve gecelerini kitapları yutmakla geçirdiğini hatırlarlar.”
“O sıralarda Hitler’i tanıyanlar onun topuklarına kadar uzayan ve bir cübbeye benzeyen uzun, eski püskü paltosunu hatırlamaktadırlar. Bu paltoyu Hitler’e kaldığı yurtta kendisiyle dostluk kurmuş olan Macaristanlı Yahudi bir eskici vermişti. Hitler’i tanıyanlar bütün yıl boyunca başından çıkarmadığı yağlı siyah şapkasını ve perçemli saçını da hatırlarlar. Sonradan alnına doğru taradığı saçının arkası o sıralarda yağlı yakasından sarkardı. Çünkü sık sık saçını kestiremiyor ve traş olamıyordu. Yüzünün yanları ve çenesini, dana yeni yeni çıkmakta olan siyah sakalının kılları örtüyordu.”
Adolf Hitler’in Okuma Tutkusu
“Okulu sevmeyen genç adam bu dönemde doymak bilmez bir okuyucu kesilir. Genç arkadaşı onu her zaman kitaplar arasına gömülmüş bulur. En sevdiği kitaplar Alman tarihi ve Alman mitolojisi üzerine yazılmış olanlardır.”
“Bir çocukluk arkadaşı, sonradan, Hitler’in solgun, hastalıklı, ince uzun bir genç olduğunu hatırlar ve genellikle çekingen olduğunu, yalnızlığı sevdiği halde düşüncesine katılmayanların karşısında öfkeden birdenbire deliye döndüğünü söyler.”
Reklam
“Hitler’in okul hayatındaki başarısızlığı, bütün hayatı boyunca içinde bir acı olarak kalmıştır. Bu yüzden, okumuş aydın “Sayın Baylar” la, bu bayların unvanlarıyla, diplomalarıyla ve ders verici tavırlarıyla boyuna alay ederdi.”
“Üçüncü Alman İmparatorluğunu kuran, bu İmparatorluğu merhametsizce ve çoğu zaman da kurnazlıkla yöneten, onu o baş döndürücü yüksekliklere eriştiren ve sonra o acı sona götüren adam elbetteki kötü de olsa bir dâhi idi.”
%1 (20/1524)
Nazi Imparatorluğu 1. Cilt
Nazi Imparatorluğu 1. CiltWilliam L. Shirer
9/10 · 95 okunma
“Geçmişi unutanlar, onu yeniden yaşamaya mahkûmdurlar.”
103 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.