Evren psi'dir. Her şey sanal olarak teke geri döner çünkü "her şey Bir'den gelmiştir", gerçek vardır çünkü " her şey biriciktir", gerçek kendini yaratır zira evren bilinçlidir ve kendini gözlemler.
Demek hayat böyle iki adım ilerisi bile görülmeyen sisli ve yalpalı bir denizdi. Tesadüflerin oyuncağı olacak olduktan sonra ne diye bir irademiz vardı? Kullanmadıktan sonra ğöğsümüzü dolduran hisler ve kafamızda kımıldayan düşünceler neye yarardı? Yaşayışımıza ve etrafımıza şekil vermek arzusuyla dünyaya gelmekten ise hayatın ve muhitin verdiği şekli kolayca alacak kadar boş ve yumuşak olmak, daha rahat, daha makul değil miydi?
"Her şeyin belirlenmiş olması, olmuş olmakta ya da olacak olan her şeyin zamanın başlangıcında bilindiğini gösterir. Bu konuşma bile.
Bizler sanki büyük bir sahnede gibiyiz ve her birimiz kendi rolümüzü oynuyor, evren başladığı zaman görülmez bir yazarın yazmış olduğu senaryo metnine göre hareket ediyoruz."