Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Burak KILIÇ

Burak KILIÇ
@Burak_klc1
Sıkı Okur
İyi kitaplar okumak geçmiş yüzyılların en iyi insanlarıyla sohbet etmek gibidir.
René Descartes
René Descartes
Polis Memuru
lisans mezunu
Şırnak/Silopi
İstanbul/Kadıköy, 24 Ağustos 1992
173 okur puanı
Temmuz 2022 tarihinde katıldı
Şu anda okuduğu kitap
Türkçülük, siyâsî bir fırka (parti) değildir; ilmî, felsefî,bediî (estetik) bir mekteptir; başka bir tabirle, harsî(kültürel) bir mücahede (çalışma) ve teceddüt (yenilik) yoludur.
Sayfa 202 - ÖtükenKitabı okudu
Reklam
Türkler, hürriyet ve istiklâli sevdikleri için, iştirâkçi (komünist) olamazlar. Fakat müsâvâtperver olduklarından (eşitliği sevdiklerinden) dolayı, fertçi de kalamazlar. Türk harsına en uygun olan sistem solidarizm, yani tesânüdçülüktür (dayanışmacılıktır). Ferdi mülkiyet, içtimâî tesânüde (sosyal dayanışmaya) hâdim bulunmak (hizmet etmek) şartıyla meşrûdur.
Sayfa 199 - ÖtükenKitabı okudu
Vatan; dinî,ahlâkî,bediî(estetik) güzelliklerin bir müzesidir,sergisidir.
Sayfa 103 - ÖtükenKitabı okudu

Okur Takip Önerileri

Tümünü Gör
Durkheim'in tesis ettiği (kurduğu) sosyolojiye göre, böyle bir inhisâr (tekel) doğru değildir. İktisadî hadiselerin sâir (diğer) içtimâî hadiselerden hiç bir imtiyaz (ayrıcalığı) yoktur.İktisadî müesseseler (kurumlar) nasıl bir hadise ve bir şe'niyetse (gerçeklikse), dinî, ahlâkî, bediî (estetik) ilh (vb)...gibi diğer içtimâi (sosyal) müesseseler de birer tabiî hâdisedir, birer şe'niyettir. Bu sonkileri, eşyanın gölgelerine benzeterek, gölge hadiseler sûretinde adlandırmak objektif şe‘niyetten (gerçeklikten) ayrılmak demektir.
Sayfa 85 - ÖtükenKitabı okudu
Marx’a göre,yalnız iktisadî hadiseler şe’niyettir(gerçekliktir),diğer içtimâî müesseseler(kurumlar),şe’niyet olmadıkları gibi,hadise bile değildirler.Bunlar ancak iktisadî hadiselerin neticeleri ve gölgeleridirler.
Sayfa 85 - ÖtükenKitabı okudu
Reklam
Karl Marx, determinizmde bir nev'i (tür) inhisâr (tekel) iddia eder: İçtimâî hadiseler arasında sebep olabilmek imtiyazı (ayrıcalığı), yalnız iktisadi hadiselere münhasırdır (özgüdür). Diğer içtimaî hadiseler, meselâ, dinî, ahlâki, bediî (estetik), siyasî, lisanî muâkalevî (akla dayanan) hadiseler asla sebep olamazlar,yalnız netice olabilirler. Binâenaleyh (bundan dolayı), Karl Marx’a göre, iktisadî hadiselerin gayrı olan(dışında kalan) bütün içtimâî(sosyal) hadiseler “gölge hadiseler” (epifenomenler) mahiyetindedir.
Sayfa 85 - ÖtükenKitabı okudu
Şark medeniyetini Garb medeniyetiyle te'lîfe (uzlaştırmaya) çalışmak, Kurûn-ı Vustâ'yı (Ortaçağı), Kurûn-ı Âhire ‘de (Yeniçağda) yaşatmak demekti. Yeniçerilikle Nizamiye askerliği nasıl imtizâc edemezse (kaynaşamazsa), hekimbaşılıkla ilme müstenit (dayalı) tababet (tıp) nasıl uyuşamazsa, eski hukukla yeni hukuk, eski ilimle yeni ilim, eski ahlâkla yeni ahlâk da öyle imtizâc edemez.
Sayfa 80 - ÖtükenKitabı okudu
Medeniyeti de,din gibi dışından değil içinden almak iktizâ eder(gerekir).Medeniyet de tıpkı din gibidir.Ona da ibtidâ(öncelikle) inanmak ve kalben bağlanmak lâzım! Bu noktayı iyi anlamamış olan Tanzimatçıların bizi Avrupa medeniyetine zevâhiri(dış görünüşü) taklit etmek tarîkiyle(yoluyla) sokmak teşebbüsleri,bundan dolayı kısır kaldı.
Sayfa 70 - ÖtükenKitabı okudu
…halka doğru gitmek,harsa doğru gitmek mahiyetindedir(niteliğindedir).Çünkü halk,millî harsın canlı bir müzesidir.
Sayfa 63 - ÖtükenKitabı okudu
Türkçülüğün vazifesi,bir taraftan yalnız halk arasında kalmış olan Türk harsını arayıp bulmak,diğer cihetten(taraftan) Garb medeniyetini tam ve canlı bir sûrette alarak millî harsa aşılamaktır.
Sayfa 60 - ÖtükenKitabı okudu
Reklam
Binâenaleyh(bundan dolayı) zihnin fazla inkişâfı(gelişmesi) ferdî seciyeyi(karakteri)bozduğu gibi,medeniyetin fazla bir inkişâfı da millî harsı(kültürü) bozar.Millî harsı bozulmuş olan milletlere (dejenere milletler) (yozlaşmış milletler) nâmı verilir.
Sayfa 58 - ÖtükenKitabı okudu
Ribot diyor ki:”Zihin fazla bir inkişâfa(gelişmeye) mazhar olunca(sahip olunca) seciyeyi(karakteri) bozar.Fertte zihin ne ise,cemiyette de medeniyet odur.Fertte seciye ne ise,cemiyette de hars(kültür) odur.
Sayfa 57 - ÖtükenKitabı okudu
Medeniyet,usulle yapılan ve taklit vasıtasıyla bir milletten diğer millete geçen mefhumların(kavramların) ve tekniklerim mecmûudur(toplamıdır).Hars ise,hem usulle yapılamayan hem de taklitle başka milletlerden alınamayan duygulardır.
Sayfa 49 - ÖtükenKitabı okudu
Hars,millî olduğu halde,medeniyet beynelmileldir(milletlerarasıdır).Hars,yalnız bir milletin dinî,ahlâkî,hukukî,muâkalavî,bediî,lisanî,iktisadî ve fennî hayatlarının ahenkdar(ahenkli) bir mecmûasıdır(bütünüdür).Medeniyetse,aynı ma’mureye(medeniyet dairesine) dâhil birçok milletlerin içtimâî hayatlarının müşterek bir mecmûudur(toplamıdır).
Sayfa 46 - ÖtükenKitabı okudu
Harezm,İran,Azerbaycan ve Türkiye ülkeleri Türk etnografyası itibarıyla aynı uruğun(neslin) yurtlarıdır.Bu dört ülkenin mecmûuna(toplamına)Oğuzistan(Oğuz ili) adını verebiliriz.Türkçülüğün yakın hedefi,bu büyük kıt’ada yalnız tek bir harsın(kültürün) hâkim olmasıdır.
Sayfa 41 - ÖtükenKitabı okudu
1.223 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.