Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Burak Beyhatun

Burak Beyhatun
@Burakbeyhatun
Sıkı Okur
Bindim kaygının gümüş atına Uçtum fezaya doğru Güneşe vardım İkarus gibi reddedildim Düştüm yeryüzüne ve Burak koydular adımı
Sabitlenmiş gönderi
Ne yapalım öyleyse? Yılın en çıplak, şakımasız mevsiminde Mırıltıya susamışım. İyisi mi, kalkayım, Alayım boyayı, Yalnızlığımın üstüne bir kuş resmi yapayım.
Reklam
Vebanın kırıp geçirdiği bir ülkede yazıyorum Sanırsınız ki gecikmiş bir Goya kâbusu Tanrının göndereceği bir parça ekmek köpeklerin tek umudu
Ekonomi, yağ gibidir. Dana eğer kesilmezse, yavaşlayan büyümenin artan fazlalığın hepsini tüketemediği bir an gelir.

Okur Takip Önerileri

Tümünü Gör
...her organizma başkalarının desteğine muhtaçtır: eğer bu destek elverişliyse gereken enerjiyi ondan alır, yoksa da hızla ölmeye mahkûm olur.
Geniş bir sanayi ağı, tekerlek değiştirir gibi yönetilemez... Bu ağ, kendisinin de bağlı olduğu, sınırlandıramayacağı ve dolayısıyla önemsiz yasalarını daha fazla bilmezden gelemeyeceği kozmik enerji parkurunu ifade eder. Kendisini aşan bir hareketi, tekerlek değiştiren bir tamircinin kıt zekâsıyla sonuna kadar düzenlemek isteyenin vay haline!
Reklam
Bizler fazlalığı yaşamı kolaylaştıran "hizmetler"i çoğaltmak için kullanıyoruz ve boş vakitleri artırarak bu fazlalığın bir bölümünü ortadan kaldırmaya çalışıyoruz. Ama bu oyalayıcılar her zaman yetersiz kalmıştır: Bunların yine de (bazı noktalardaki) fazla varlıkları, çok sayıda insanı ve büyük miktarda yararlı malı daima savaş yıkımlarına adamıştır. Günümüzde silahlı çatışmaların nispi önemi bile artarak bilinen facia boyutlarını almıştır.
En yoksul ekonomileri yerel olarak tıkayan canlı gücün bu aşırılıkları, gerçekten de, en tehlikeli yıkım faktörleridir. Ama bu ekonomik tıkanıklıktan kurtarmak da her zaman için, ama bilincin en karanlık yerlerinde, coşkulu bir araştırmanın konusu olmuştur. Eski topluluklar bunun yolunu şenliklerde buldular; kimileri bir işe yaramayan hayranlık verici anıtlar dikti.
Bilmemek, nihai sonucu hiç değiştirmez. Onu göz ardı edebiliriz, unutabiliriz: Yaşadığımız topraklar, ne olursa olsun, çoğalmış yıkım alanından başka bir şey değildir. Bizim cehaletimizin yalnızca şu tartışmasız etkisi olabilir: Eğer bilseydik, keyfimizce işlem yapabileceğimiz şeye bizi maruz bırakırdı.
Canlı maddenin genel salgılama hareketi (israfı) insanı harekete geçirir ve bu hareketi insan durduramaz; hatta insan zirvedeyken bile, canlı dünyadaki egemenliği onu bu hareketle özdeşleştirir; insanı, ayrıcalıklı bir şekilde, muzaffer işleme, gereksiz tüketime mahkûm eder.
Dünyanın yüzeyinde genel olarak canlı maddenin enerjisi daima fazladır, sorun her zaman "lüks" olarak ortaya konur; tercih, zenginliklerin har vurup harman savrulma tarzıyla sınırlıdır. Zorunluluk sorunu, tikel canlı varlığa ya da canlı varlıkların sınırlı bütünlerine uygulanabilir. Ama insan kendi kaynak payını canlı dünyadan ve diğer insanlardan almaya çalışan tecrit edilmiş bir varlık değildir yalnızca.
Reklam
Kişi, bilimde de yaşamda da, işlemleri tikel sistemler (organizmalar ya da işletmeler) türü üzerinde temellenen bir kendiliğe indirger. Bir bütün olarak tahayyül edilen ekonomik faaliyet tikel işlem türü üzerinde tasarlanmıştır, dolayısıyla sonludur.
İnsanın kendi amaçlarını gerçekleştirmesi -eğer buraya varmak için bu amaçları aşan bir hareketi gerçekleştirmek gerekiyorsa- kolay değildir. Kuşkusuz ki bu amaçlar ve bu hareket ille de uzlaşmaz olmak zorunda değildir: Ancak bunları uzlaştırmak için bir uyumun terimlerinden birini gözardı etmememiz gerekir; bu terimin yokluğunda eserlerimiz hızla felakete dönüşür.
Aşırı sanayi üretiminin yakın dönem savaşlarının özellikle Birinci Dünya Savaşı'nın kaynağı olduğu kimi zaman inkâr edilir. Yine de bu iki savaşla birlikte dışarı atılan şey, bu fazla doluluktur; bu savaşların son derece yoğun olmasına yol açan şey bu aşırılığın önemidir.
27,6bin öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.