Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Büşra B.

Doğru kanalize edildiğinde insana yaşama arzusu veren arzular, kontrolden çıktığında insanın varlığını ortadan kaldıran bir belaya dönüşür.
Reklam
Kim haklı? Hayat" Bir budalanın anlattığı, kuru gürültü ve şamata dolu ve hiçbir şey ifade etmeyen bir hikaye midir?" diyen Shakespeare mi, yoksa "Ben öyle bilirim ki yaşamak/Berrak bir gökte çocuklar aşkına savaşmaktır"diyen İsmet Özel mi? #İnsan bir budalanın anlattığı hikayeyi sorgulayacak kadar akıl sahibiyse, çocuklar için savaşacak kadar da erdem ve cesaret sahibi olmalıdır.
Nasıl okyanusun bir avuç suyunda okyanusun tamamını tecrübe etmek mümkünse, varlığın farklı yönlerine dokunduğumuz yerlerde de varlığın kendisine ilişkin fikre sahip oluruz. Fakat hepimiz yakinen biliriz ki ne ayağımıza vuran dalga okyanusun tamamıdır ne de elimizi ısıtan güneş ışığı, güneşin tamamı.

Okur Takip Önerileri

Tümünü Gör
Eseri anlamak istiyorsan ustasına bak. Âlemi anlamak istiyorsan Yaratıcısına dön.
Şirazlı düşünüre göre felsefenin amacı insanın nefsini olgunlaştırmak; akıl, erdem ve tefekkür yoluyla insanı kemale ulaştırmaktır. Bunun için zan ve taklide değil sağlam delillere dayanan bir varlık bilgisine ihtiyaç vardır.
Reklam
Kur'ân-ı Kerim'de "Kalpleri vardır ama onunla akletmezler."(Araf 7/179) ayeti tam da bu noktayı anlatır bize. İnanç, sevgi, rahmet, hikmet ve irfan gibi hakikatleri ne sadece hislerimizle ne de salt aklımızla kavrayabiliriz. Bunları içeren ama aynı zamanda onları aşan bir idrak düzeyi olmadan kalp, akleden bir cevher hâline gelmez.
İnancın, sevginin, dostluğun, hakikatin araçsallaştığı bir ortamda hiçbir değeri korumak mümkün değildir.
Güzel olmak için güzeli teemmül etmek gerekir. Mevlana Celaleddin Rumi şöyle der: Kardeşim, sen düşünceden ibaretsin Geriye kalan, et ve kemiksin Gül düşünür, gülistan olursun Diken düşünür, dikenlik olursun
Aklın ışığı gözün ışığından daha güçlüdür.Bu yüzden daha fazla şeyi aydınlatır ve daha fazla şeyi görmemizi sağlar.
"Dil, dünya ile kurduğum ilişkinin en önemli araçlarından biridir. Dahası, dünyamı inşa ederken başvurmak zorunda olduğum bir kaynaktır. Bu manada Wittgenstein haklıdır: 'Dilimin sınırları, dünyamın sınırlarıdır.' "
Reklam
Sizi kendisine benzetemeyen hiçbir kötülük amacına ulaşamamıştır. Öyleyse iyi ve doğrunun bilgisi bizi erdeme götürürken, kötünün ve karanlığın idraki de bizi şerre ve fenalığa karşı korunaklı kılmalıdır.
İnsan, kan ve kemikten daha fazla bir şey olduğunu hatırladığı zaman kendi kemaline doğru bir adım atar.
tespitlerden
İnsan, aklıyla ve duygularıyla bir bütündür diyoruz ama o insanı tüketim müptelası bir müşteri haline getirmek için insanın özünü arzular, istekler ve ihtiyaçlar olarak tanımıyoruz. Eğitimin amacı akıl ve erdem sahibi iyi insanlar yetiştirmek olmalı diyoruz ama matematik ve fen bilimlerini yegâne zeka ve başarı olarak kabul ediyoruz.
"İnsan sevgiye hükmeder; ama aşk insana hükmeder!"
Varlığa sahip çıkmak ve sahip olmaya çalışmak arasındaki fark: bir şeye sahip çıkmak,onu mülk edinmeye çalışmadan koruyup kollamak ve hakkını vermektir. Sahip olmaya çalışmak ise güç isteminin bir tezahürü olarak bir şeyi kendine "mal" etmek ve böylece onu nesneye dönüştürmek anlamına gelir. Vatana sahip çıkmak, gerektiğinde onun için ölmek demektir. Vatana sahip olmaya çalışmak ise vatanı kendi malı gibi görüp başkalarının hakkını yemektir.
38 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.