Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Cihan Aral

Cihan Aral
@Cihanarl
Hukuk
Adalet yükleniyor..
Denizli
Muş, 1 Ocak 2002
76 okur puanı
Haziran 2023 tarihinde katıldı
687 syf.
9/10 puan verdi
·
Beğendi
·
33 günde okudu
Olmak istediğimiz kişi bizim tabiatımıza uygun değilse halen ona ulaşmaya çalışmak mümkün mü bunun uğruna kendi tabiatımıza karşı çıkmak gerekiyorsa bunun cezasını çekmeye hazırmıyız? Felsefi ve psikolojik bir kurgu olan bu romanda kendimizi adeta ana karakter olan Raskolnikov'un zihin dünyasında gezerken buluyoruz. Raskolnikov yoksulluk ve sefalet içerisinde yaşayan, hukuk öğrenimini yarıda bırakmak zorunda kalmış bir gençtir. Kız kardeşi Dunya'nın ailesini bu sefaletten kurtarmak için istemediği bir adamla evlenmesi Raskolnikov için bardağı taşıran son damla oldu. Bununla beraber cinayeti işlmenin asıl amacı yazdığı makalesinde kendisini açığa çıkarıyordu: Raskolnikov insanları makalesinde ikiye ayırır: Sıradan insanlar ve olağanüstü insanlar. Sıradan insanlar itaat etmeyi sever. Olağanüstü insanlar ise kendi kurallarını koyan, otoriteyi reddeden insanlardır. Asıl amacı kendisine olağanüstü bir insan olduğunu göstermektir. Ama cinayetten sonra olağanüstü bir insan olmadığını fark ediyor ve bu durum ona derin vicdani sıkıntılar oluşturuyor. Bir insanın kendisine ne kadar yabancılaşabileceğini, kendi tabiatını ne kadar inkar edebildiği ve belli sınırları aştığında bunun cezasından nereye kadar kaçabildiğini yazarımız çok detaylı bir şekilde anlatmış. Romanı okuduktan sonra aklımda kalan ve bence de sorulması gerek en önemli soru şuydu: Suç nedir? Eğer ahlaki ve vicdani manada bizi tatmin edebilecek geçerli bir sebebimiz varsa suç işleyebilirmiyiz?
Suç ve Ceza
Suç ve CezaFyodor Dostoyevski · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 2022159,8bin okunma
Reklam
192 syf.
9/10 puan verdi
·
Beğendi
·
3 günde okudu
Mabâdi Arâ Ahl al-Madina al-Fadıla
Bu incelememizde islam felsefesinin gelişmesi ve korunması üzerinde büyük emeği olan ikinci öğretmen Farabi'nin İslam dünyasınin ilk ütopyası olan İdeal Devlet kitabını ele alacağız. Farabinin bu eseri o zamanın şartları ve koşulları göz önünde bulundurulduğunda yaptığı tespitler insanı hayrete düşürecek niteliktedir. Okurken bazı kısımlari anlamakta biraz zorlandım fakat genel olarak beklentimden daha sade ve anlaşılır bir kitap çıktı. Bu eserinde İlk Var Olan'ın nitelikleri, diğer varlıklarin nasıl meydana geliği, varlıkların dereceleri, bunun organlardaki karşılığı, bir beden gibi işleyen toplumu yönetecek kişide olması geren 12 niteliğin, toplum türleri ve son olarak her birinin güçlü ve zayıf yönleri ele alınmıştır. Bir şehri ve onun üzerinden bir dünya devlet modelini sunuyor adeta bizelere. Bu modelin karşıtı olan cahil şehre de değinmeden geçmiyor yazarımız. Mutluluğa varmak için insanlar el ele vermeli ve bir millet erdemli olduğunda mutlu olabileceğine değiniyor. Bu geçişi erdemli bireyden erdemli topluma buradan da ideal dünya devlet modeline gecileceğini söyleyerek ortaya koyuyor. Bunu da gerçek mutlulukla bağdaştırıp gerçek mutluluğa erdemli şehir içerisinde ulaşılabileceğinden bahsediyor. Aynı zamanda devletin işleyişini insan vücuduna benzetir. Insan vücudunun başında kalp olduğu gibi toplumun başında da kitapta saymış olduğu 12 özelliğe sahip olan yönetici olmali demekte. Incelememe üstadın şu sözü ile son vermek istiyorum: "Toplum birbirine sevgi ile kaynaşır adaletle yaşar, dürüst çalışmakla da ayakta kalır.
İdeal Devlet
İdeal DevletFarabi · İş Bankası Kültür Yayınları · 20173,168 okunma
520 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
Jack London 30'lu yaşlarında derin bir huzursuzluk yaşar. Bu huzursuzluğu giderebilmek için bir deniz yolculuğuna çıkmayı planlar ve bu yolculukta adeta kendinizi romanın baş karakteri ile özdeşleştirecğiniz eseri kaleme alır. 1)KİTAP ÖZETİ Martin Eden işçi sınıfına mensup bir gençtir. Geçimini gemide çalışarak sağlamaktadır. Kavgadan
Martin Eden
Martin EdenJack London · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 202391,4bin okunma