Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Apollon

Apollon
@Cmeyra
128 okur puanı
Mart 2022 tarihinde katıldı
64 syf.
·
Puan vermedi
Her kitabını okuyabilirim. Evet evet kesinlikle! Tarzını en beğendiğim yazarlardan biri olduğunu söyleyebilirim. Olayları uzun uzadıya anlatmak yerine bir yandan çok az vakti olan ama o aceleyle bile kitap okumak isteyen bir okuruna yardım eli uzatır gibi kısa, öz ve ilgi çekici... Bu kitabı düşününce nedense aklıma "seçimler" geliyor. Günlük hayatta ya da gelecek için yaptığımız önemi önemsiz olan ama bazen de sonucu bakımından önemli olan seçimler... Gelecek hakkında kendimiz adına en iyi kararları vermeye çalışırız, hatta bazen bu verdiğimiz kararların olabilecek en doğru karar olduğunu düşünürüz.Peki ama herşeyin planladığımız gibi gitmesi ne kadar olası?
Amok Koşucusu
Amok KoşucusuStefan Zweig · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 2021111,8bin okunma
Reklam
133 syf.
·
Puan vermedi
Romeo ve Juliet... Çoğu zaman olaylar bizim dışımızda gelişir. Bazen, ama ben... demeye kalmadan kendimizi olayın tam da ortasında buluruz. Belki de hayatı bu kadar sıradan, bu kadar doğal, bu kadar karmaşık ya da düzgün bir çizgide tutan budur... Bilinmez... Ve Shakespeare de tam olarak bu tarz durumları bazen kısacık bir hikaye üzerinden ustaca anlatmasını bilir. Olaylar, kişiler, zaman, mekan, kurgu... Ya da her neyse... O kadar bizden ki, kendinden bir parça bulmamak bana neredeyse imkansız geliyor. Romeo ve Juliet... Oldukça derin, oldukça anlamlı işlenen bir aşk... Tekrar tekrar okunmaya değer bir kitap.
Romeo ve Juliet
Romeo ve JulietWilliam Shakespeare · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 202260,5bin okunma
372 syf.
·
Puan vermedi
Aslında anladım ki önyargılarımdan hala bir şekilde vazgeçmemişim. Tıpkı izlediğim bir filmin sonunun şaşırtıcı bir biçimde bitmesi gibi bu kitabın da sonunun böyle olmasını beklemiyordum. Kitap başta "iyilik"," kötülük" kavramlarını irdelese de bunları, genel olarak insanlar(bekçiler) üzerinden tartışıyor. Bir devlet nasıl niteliklere sahip biri tarafından yönetilir, herkes bekçi olabilir mi yoksa bekçinin belli başlı özellikleri var mıdır?... Bunları tartışırken de benim dikkatimi ayrıca çeken iki nokta oldu: birincisi, soysal statüsü ne olursa olsun örneğin müzikle ya da sanatla uğraşan bir ailenin çocuğunun da sanatçı olmasının gerekmediği, başka alanlarda daha iyi işler çıkarabileceği yani Sokrates'in anlatmasıyla, demirden altın çıkabilir ya da altından gümüş çıkabilir. Yani her insan nasıl bir aileye doğmuş olursa olsun özünde kendisidir, kendine has bir rengi vardır. İkincisi ise kadınları tartıştıkları bölüm olmuştu benim için. Yaratılış olarak farklı olsak bile, bu işi kadın yapabilir, bu işi erkek yapabilir den ziyade iyi bir sanat eseri ortaya koyabilen bir erkek gibi kadın da aynı şeyi yapabilir o da sanata veya pozitif bilime vs. İlgi duyabilir ve üstesinden gelebilir. Bu yüzden kadınlar da en iyi bildikleri işi yapmada özgür bırakılmalıdır. E devlet adamlarının filozof kişiler olmasını istemesini de geçmemek gerek. Ve son olarak Sokrates'e göre ruhumuz ölümsüzdür. İyilik ve kötülüğü yapmak bizim elimizdedir. Doğruluk ve bilgelikten ayrılmazsak, bunun karşılığını er ya da geç alırız.
Devlet
DevletPlaton (Eflatun) · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 201926,7bin okunma