Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Feyza Nur

Bir şahsiyet olmuş kişi, değer verdiği, sevdiği insanların ne düşündüğünü, kendisinin hangi toplum içinde yaşadığını ve o toplumun değer ve inançlarının ne olduğunu tabii ki önemser. Ama bunu yaparken kendi özünü arka plana atmaz.
Reklam
Dışarıdan bir kişinin kılık kıyafetine ve davranışlarına bakarak onun bir şahsiyet olup olmadığını anlayamazsınız. Bir şahsiyeti belirleyen kendi iç hesaplaşmasıdır, seçimlerini yaparken kullandığı iç hesaplaşması.
Nesrin ve Timur evleniyor ama kendi evliliklerinde onlar kendi özleriyle bir şahsiyet olarak var değiller. Taktıkları maskelerin ardına saklanıyorlar. Yalnızlık işte buradan kaynaklanıyor.

Okur Takip Önerileri

Tümünü Gör
Kalıplaşmış kısmıyla kişi, o toplumun bir parçasıdır. Ve hem kişinin hem de toplumun var olması için buna ihtiyaç var! Sorun, kültür robotu tarafımız sadece bir yönümüz olmakla kalmayıp tüm benliğimizi ele geçirdiğinde ortaya çıkıyor.
Kültür robotu tarafınız kendi programlarını korumak ve kaybetmemek için sizi hüzünlendirecek, kaygılandıracak, öfkelendirecek. Ama özgürlüğün taze havasını almaya başlayan içinizdeki öz coşkulanacak. Bu mücadele ömür boyu devam eder. İçimizdeki özgürlük, tek hamlede kazanılmış bir savaşın sonucu değildir.
Reklam
Aynı bilgisayara yüklenen programlar gibi, kültür de hiç farkına varılmadan doğumdan itibaren çocuklara yüklenir ve bu yükleme işi ömür boyu devam eder.
Keşfetmek amaçlı bir sohbet, anlam olmadan devam edemez. Çünkü insan kendisini anlam dünyasında var eder.
Kendi özüyle ilişkisi olmayan insan, eninde sonunda iç yalnızlığa gömülür, özünden kopmuş insanın gerçek anlamda başkalarıyla da ilişkisi olmaz.
Etrafında kimseyi bulamamak zor, içinde kimseyi bulamamak ise daha zor.
Evet, kültür robotu!
Biyolojik olarak yaşıyor olduğunu bilmek, yaşamının bilincinde olmak anlamına gelmez. Yaşamının sorumluluğunun bilincine varmış bir insan, kültür robotu olmak yerine bir şahsiyet olmayı hedefler. Bu kişi anlam çerçevesini kendisi oluşturmuştur ve bilinçli yaşar.
Reklam
Kendi özüyle ilişkisi olmayan insanın başkalarıyla da gerçek anlamda ilişkisi olmaz.
Farkında olan insan kendini keşfetme yolculuğuna çıkabilir. Kendini keşfetmek kolay değildir, bazen yıllar alır. Çoğu insan kendini keşfetmeden ölür gider.
Anlamak, sevmenin başlangıcıdır. BARUCH SPIZONA
Kendini eksik hissediyordu ama neyin eksik olduğunu bilmiyordu.
Derdim yüreğimde, eller ne bilsin. Âşık VEYSEL
839 öğeden 16 ile 30 arasındakiler gösteriliyor.