Gözde

Romanov Hanedanı
8/10
·368 syf.··
Beğendi
·
2021 17. kitabı
·
26 saatte okudu
·
Okunma: 23 Ocak 2021 23:23
Kitabın giriş kısmında: “ “Kültür liderlerinin mahrem duygularına ve toplumsal açıklamalarına nasıl yaklaştığını kendi gözlerimizle görünce, eski yılların günlük, mektup ve hatıralarını daha incelikle ve daha iyi değerlendiriyoruz” demişti Şklovski. Geçmişin devlerini tanıdığımız insanlarla kıyaslayarak, geçmiş asırların efsanevi kişiliklerinde asla tökezlemeyen karton “dehalar” değil, tıpkı bizim gibi korkunç yanlışlar yapabilecek ve çok haksız sözler söyleyebilecek olan gerçek karakterler görüyoruz.” diyor Solomon Volkov. Ve kitabı okurken de tam olarak böyle hissediyor insan. Kitapta Romanov Hanedanı’nın 300 yıllık tarihi anlatılıyor; fakat sadece hükümdarlar ve bu dönemde meydana gelmiş olaylar, savaşlar değil, döneme damga vurmuş Puşkin, Gogol, Tolstoy, Dostoyevski, Gorki , Glinka, Çaykovski, Lomonosov, Lermontov gibi dehaların hayatlarını, hükümdarlarla olan ilişkilerini, yazarın deyişiyle “parlak portrelerini” de görüyoruz. Kitapta Rus Edebiyatı’nın temeli olan eserlerin meydana getirilme süreçlerinden de bahsediliyor. Benim gibi daha önce bazı tarih kitaplarını okumakta zorlanmış birisi için ilaç gibi bir kitap oldu. Hiç sıkılmadan okudum ve gerçekten bazı bilgiler karşısında çok şaşırdım. Romanov Hanedanı’nın başlangıcından Çarlık Rusya’nın dağılması ve Lenin dönemine kadar olan bu süreç çok sürükleyici bir şekilde anlatılmış. Kesinlikle öneriyorum.
Tarih
Romanov HanedanıSolomon Volkov · Alfa Yayınları · 202024 okunma
Ne Kadar Kitap Kurdusun?
0-30p: Kontrollü okuyucu 📖 40-70p: Hafif bağımlı 👀 80p+: Geçmiş olsun, kitaplar seni ele geçirmiş 😅

Gözde

, bir kitap okudu
8/10
·368 syf.··
Beğendi
·
26 saatte okudu
·
2021 17. kitabı
Solomon Volkov
7.8/10 · 24 okunma

Gözde

, bir kitap okudu
10/10
·115 syf.·
Beğendi
·
9 saatte okudu
·
2021 16. kitabı
Can Yücel
7.5/10 · 1.537 okunma
“Puşkin bilimle çok ilgilenmiyordu. Matematik derslerinde, kaşlarını çatıp dudaklarını büzerek şiir yazmaya dalıyordu. Matematik profesörü bunu görmezden geldi: Puşkin’in okulun doktorunu alaya alan şiir epigramlarından çok eğleniyordu; doktor da Puşkin’in matematik profesörünü alaya almasından eğleniyordu...”
Sayfa 106·Kitabı okudu
Tarih
Ne kadar çok elimiz varmış meğer! İlkin, senin elinle tutuşan benimki Sonra çocuklarınki Gençlerinki Tekel işçilerininki Sonra, ellerin elleri... Ne kadar çok elimiz oldu, baksana Tutuşa tutuşa Bir orman yangını gibi!
Sayfa 12·Kitabı okudu
Şiir