Gül Sina

Gül Sina
@GulSina
Kitaplar bize başka pencerelerin varlığını göstermekle kalmaz, bazen oradan bakmak gerektiğini de öğretir.
Gül Sina
Bir kitabı okumayı düşünüyor
İmparator
İmparatorErol Toy
8/10 · 246 okunma
Reklam
168 syf.
·
Puan vermedi
Baumgartner
BaumgartnerPaul Auster
7.5/10 · 94 okunma

Okur Takip Önerileri

Tümünü Gör
“Anne, şu evin havuzu var da Bizim evin neden yok.” Beş yaşında en fazla. Zülüfleri bal içinde Geçenlere el sallıyor balkondan. O nazlı sesin zülüflerine tutunup Üzgün, gülümser, hayran Sen de tanrıya el sallıyorsun: Sahi neden onların evinin havuzu yok?
Sınıfında bir kız Her gün yanaklarını sıkıyormuş Söylerken gülümsüyor Üçüncü sınıfta Neden yapıyorsun, demiş İçimden öyle geliyor, demiş arkadaşı İçimden öyle geliyor Ben de gülümsedim Biliyor musun, dedim Büyükler bunu söylemek için Bin tane kitap okuyor Yine de söyleyemiyorlar
Reklam
Gül Sina
Bir kitabı okumaya başladı
Artık Ağrımasın
Artık AğrımasınBanu Taşçı Fresko
7.5/10 · 69 okunma
312 syf.
·
Puan vermedi
·
Beğendi
·
30 günde okudu
Dünyanın En Yalnız Beyni
Dünyanın En Yalnız Beyni
Uzun süre önce katıldığım bir televizyon programında program sunucusu sormuştu; Gül Sina Hanım, her kitabınız işlevsel, bunun sebebi nedir? Özellikle bu konuları mı tercih ediyorsunuz? Hayır, dedim bu insanın hayata bakışıyla duruşuyla alakalı bir şey, isteyerek yapmıyor, sadece ilgi duyduğum konulara yöneliyorum. İşlevsellik bu
Dünyanın En Yalnız Beyni
Dünyanın En Yalnız BeyniSerkan Karaismailoğlu · Ortapia Yayınları · 20231,101 okunma
Yaşlılar ve ergenler yalnızlık dediğimiz fenomeni adeta dibine kadar yaşarlar. Öğrenmen gereken ilk temel gerçek şu. Kaç yaşında olursan ol beynin yalnız kalmaktan nefret eder. Ara sıra odana çekilip kafanı dinlediğin o huzur dolu yalnızlığı kastetmiyorum. İyice kronikleşen ve kendini herkesten izole etmene neden olan o yapışkan yalnızlıktan bahsediyorum. Açıkçası beyin bu konuda çok ciddidir ve ne zaman böyle bir yalnızlığa düşsen, seni rahatsız edecek yolakları hemen devreye sokmaya başlar. O nedenle sürekli kötü hissedersin. Beyninin yaratmış olduğu bu acı hissine ‘sosyal acı’ denir.
Ağaçlardan çevreye ‘fitonsit’ adlı antimikrobiyal bir madde yayılmakta. Bu madde ağaç ve bitkileri mikrop ve zararlı etkenlerden korumaktadır. İlginç bir şekilde fitonsit’lerin insanlar üzerinde de benzer bir etki gösterdiği ortaya konulmuş.
Ergenlik döneminde hem reseptörlerin fazla oluşu hem de ödül merkezinin aşırı duyarlı olması sayesinde, duyularımızı ve aldığımız hazzı en üst düzeyde hissederiz. İşte tüm yetişkinlerin özlemini duyduğu, bu müthiş hissiyattır. Bizler yaşlandıkça reseptör sayılarımız azalır ve algıladığımız hisler zayıflamaya başlar. Aslına bakarsan bunun en güzel örneği tat reseptörleridir. Eminim yakınlarında şöyle cümle kuran yaşlı bir yetişkine rastlamışsındır: ‘Ah nerede o eski domatesler. Mis gibi kokarlardı ve tatlarına doyum olmazdı. Şimdikilerin tadı çok yavan.’ Özlemini duyduğumuz şey kimi zaman bir domates olur kimi zaman ise lise aşkımız. Oysa gerçekte birçok yaşlı insanın özlemini duyduğu yegane şey geçmiş değil, kaybetmiş olduğu reseptörlerdir sadece.
Reklam
Beynimizde prefrontal korteksin hemen arkasındaki anterior singulat korteks adlı bir bölge bulunmaktadır. Özellikle yaptığımız hatalardan ders çıkarmada bu alan önemli rol oynar. Beyin görüntüleme çalışmaları bil bakalım bize ne göstermiş? Yetişkin beyninde bu bölge herhangi bir hata sonrasında güçlü bir şekilde aktifleşirken, ergen beynindeki anterior singulat korteks hiç oralı bile olmamış. Yani aynı hataları sıklıkla tekrarlamanın nedeni, henüz olgunlaşmamış anterior singulat korteksinden kaynaklanır.
Gül Sina
Bir kitabı okumayı düşünüyor
Beni Asla Bırakma
Beni Asla BırakmaKazuo Ishiguro
7.7/10 · 7,6bin okunma
2.284 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.