Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Meral

288 syf.
·
Puan vermedi
·
4 günde okudu
Gerçek nizamın hakim olmadığı dünyada insanlar bir ideolojiden kaçarken, o ideolojinin tam tersi bir ideoloji kurup ona sığınmaya çalışıyorlar. Fakat ne var ki her gelen bir öncekini aratır oluyor. Aslında ideolojilerin kurallarına bağlı kalınsa istendiği kadar bir rahatlık olmasa da idare edecek kadar bir rahatlığa kavuşabilirlerdi ama ideolojinin başındakiler bir süre sonra nefislerine esir düşüp dünyaya meylettikleri için bir önceki zulmü unutup daha da çok zulüm etmeye başlıyorlar. Severek okuduğum bir kitap oldu. İnsanlığın durumu güzel benzetmelerle anlatılmış.
Hayvan Çiftliği
Hayvan ÇiftliğiGeorge Orwell · Can Yayınları · 2016245,6bin okunma
Reklam
272 syf.
9/10 puan verdi
·
Beğendi
·
6 günde okudu
Tarih tekerrürden ibarettir.
Tarih boyunca devletlerin yükselişini ve zirveyi gördükten sonra yıkılışını okuduk. Yükselirken ki olayları ne kadar gurur ile okuduysak da yıkılışını okurken o derece hüzünlendik. Tarih sayfalarının genel özeti Emîr Malik'in izlediği fıskiye gibiydi. Yükseliş ve yıkılış. Bu kitapta Endülüs Devleti'nin yükselme döneminden sonra parçalara ayrıldığını ve her bir parçayı Haçlı ordusunun kendi toprağına kattığını anlatıyor. Kendi nefsimize yenik düşünce parçalanıp, düşmanın birliğiyle yok oluyoruz. Tarih; her şey çok farklı olabilirdi ile dolu benim için. Nefis, aklın önüne geçince neler kaybettik, saymaya kalksan bitmez. Ve kitabı okurken fark ettiğim bir şey var. Gırnata sultanı Ebu'l Hasan Ali yıllar önce bir zafer kazanmış. Ve her yıl onu kutlayıp, o zaferle övünür ve sarayından hiç çıkmazmış. Dünyanın eğlencesine dalmış. Halkından bi habermiş. Önceden sultanlar zafer meydanında sevinirken şimdiki sultanlar sarayda eğlenirlermiş. Bu onların yıkılışına zemin hazırlamış. Bu beni fazlasıyla etkilemişti :(
Endülüs'e Veda
Endülüs'e VedaYavuz Bahadıroğlu · Nesil Yayınları · 2001878 okunma
200 syf.
·
Puan vermedi
·
Beğendi
Bir solukta okuyup bitirdiğim bir kitap. Severek okudum. Etrafımdaki hemen hemen herkeseokuması için tavsiye ettim. Okuduğunuzda hayatınıza bir şeyler kattığını göreceksiniz. Tabi buna sizde izin verirseniz :) Hayatın koşuşturmacasında ne zaman durup da derin bir nefes alırız? Ne zaman bakarız göğe? Ne zaman fark ederiz ufak bir ayrıntıyı? Peki ya ailemiz? Gerçekten de onlara çokça para getirmek mi önemlidir yoksa onlarla çokça zaman geçirmek mi? Arkadaşlarımız, dostlarımız? Yoksa işimiz başımızdan aşkın olduğu için onlara vakit mi bulamadık, vakit mi yaratmadık? Zaman kaybı mıydı bu işler? Dünya işleri ile uğraşırken kazandık mı kaybettik mi? Ve bu koşuşturmaca da bu kadar dünyalık birikim yapmak ne işe yarar? Bunları tamamlayayım da gerçekte değer verilmesi gereken güzel şeylere değer vereyim diye onları bir sonraki süreye ertelerken ölüm gelirse yaşamış mı oluruz hayatı? Yaşamak nedir, hayatı? Doğaya kulak verdiniz mi hiç? Bakmakta yetmez elbet görmek gerekir. Görüp de anlamak gerekir. 
Ferrari'sini Satan Bilge
Ferrari'sini Satan BilgeRobin Sharma · Goa Basım Yayın · 200520bin okunma

Okur Takip Önerileri

Tümünü Gör
255 syf.
·
Puan vermedi
·
Beğendi
İslamı anlatmak için kadınlar arasında kurduğu toplulukta mücadele ederken Hasan El Benna ile tanışıp islamın sadece kadınlar yada sadece erkekler eli ile yükseleceğini değil de hem erkeklerin hem kadınların tutup kaldıracağını bu şekilde yükseleceğini anlıyor. Bu süreçte Seyyid Kutub ile de tanışıyor. Onun ilminin derinliğinden de istifade ediyor. Zeyneb Gazali örnek bir mücahide, saygı değer bir kadındır. Dik duruşu ve cesareti örnek alınmaya değer zeki bir kadın. Mısır zindanlarında gördüğü işkenceleri ve verdiği mücadeleyi anlatıyor bu kitapta. İlk başta yazmak istemiyor ama birkaç kişinin kalbine dokunur uyanış vesilesi olur diye yazıyor. Anlatırsa eğer anlaşılır diye umut ediyor.
Zindan Hatıraları
Zindan HatıralarıZeynep Gazali · Madve Yayınları · 20172,070 okunma
288 syf.
·
Puan vermedi
·
Beğendi
·
15 günde okudu
Batı medeniyetten yoksun, medeniyete aç!
Edebiyatın ilk distopyası. Duyar duymaz okumak istedim. Yazar kendi çağından 200 yıl sonrayı, bizim çağdan 100 yıl sonrayı bulunduğu ortamın gözü ile yazmış. Bilim kurgu dalının öncülerinden olan sosyalist bir yazar. Distopya, kötü bir yer olarak tanımlanır. Distopik bir toplum otoriter - totaliter bir devlet modeli ya da benzer bir başka baskıcı sistem altında karakterize edilir. Romanda yazar kapitalizm rejiminin kötü yanlarını ileri sürerek kurtuluşun sosyalizm olduğunu anlatmak istiyor. (Bir izm ile bir izm'i yıkmaya çalışıyor fakat sosyalizm de halklara çok acılar çektirmiş ve yıkılmıştır.) Romanda teknoloji alabildiğine ilerlemiş haritada bazı yerler değişmiş olarak geçer. Ve bütün dünyanın efendisi ise İngiltere olarak tanımlanır. Köleliğin modern hali ile zulüm halkı çileden çıkarmıştır. Zulme dayanamayan toplum tekrardan eski izmlere dönmek istemektedir. Eğitim ise sadece iş yapabilecek kadar verilir. Bilinçlenilmesi istenilmemektedir vurgusu da yapılır ki bu ne kadar da günümüze uygun geldi bana anlatamam. Eğitimin bilinçlenmek için değil de sadece halkı işi olarak kullanmak sömürünün en âlâsıdır. Yazar 200 yıl sonra insanlığın son can çekişlerini yaşadığını kurtulmak istediğini anlatıyor fakat çözümü yine başka bir izm olarak sunmuş ki bu da başka bir yanlışı doğurur.
Efendi Uyanıyor
Efendi UyanıyorH. G. Wells · Maya Kitap · 2019797 okunma