Hauhet Ankh

Hauhet Ankh
@Hauhet_Ankh
17 okur puanı
Eylül 2019 tarihinde katıldı
152 syf.
·
Puan vermedi
Kıyamete Bir Milyar Yıl
Kıyamete Bir Milyar YılArkadi Strugatski
6.8/10 · 1.786 okunma
Reklam
218 syf.
·
Puan vermedi
"Bahçemizi İşlemek Gerek"
Candide, isimsiz bir anlatıcı tarafından, üçüncü tekil kişiyle anlatılmış bir öyküdür. Bu eserde, Voltaire, alaycı nedensellik ilişkilerini kurmak için, dil yetisinin tüm kaynaklarından yararlanır. Olguların iç mantığını, alaycı gerçeklikle birleştirir. Olaylar arasında özel bağlar kurarak, Voltaire, sebepleri ve sonuçları tersine çevirir. İyimserlik, karamsarlık ve toplumsal tabakalar arasındaki tutarsızlığı, gözde silahı alay yoluyla gösterir. Voltaire, bu zalim ve saçma dünyada, cennetin var olmadığım gözler önüne serer. Düşündüğünü tersine bir anlatımla söyleme ve yergiden oluşan ustaca karışım, Voltaire'in Candide eserinin çekiciliğini oluşturur. Yazara göre, her şeyin iyi olduğunu söylemek saçmalıktır. Voltaire, alman filozofu Leibniz'in iyimserlik felsefesine karşı alaycı bir tepki gösterir. Kötülüğün her yerde bulunduğunu, savaş, kölelik, kendini beğenmişlik ve hoşgörüsüzlüğün kötülüğün belirtisi olduğunu gösterir. Voltaire, Candide eserinin sonunda, mutluluğa ulaşmak için, bahçemizi yetiştirmemiz gerektiğini söyleyerek bize bir umut iletisi verir. "Eğer olası dünyaların en iyisi burası ise, acaba ötekiler nasıldır"
Candide ya da İyimserlik
Candide ya da İyimserlikVoltaire · Cem Yayınevi · 20205bin okunma

Okur Takip Önerileri

Tümünü Gör
520 syf.
·
Puan vermedi
"Gel Peşimden Okur"
-SPOİLLER İÇERİR- "Kahkaha, dünyanın neşeli gerçeğini, korkunun ciddiyeti, ızdırap ve şiddet tarafından örülen kasvetli yalanların ağından kurtarmalıdır." Bakhtin Kitaba başlamadan önce bir Rus klasiği bekliyordum fakat bilinen Rus klasiğinin tam karşısında duruyordu kitap. Kitaba nereden başlamalı bilmiyorum fakat hem düşünmek hem
Usta ve Margarita
Usta ve MargaritaMihail Bulgakov · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 20207,1bin okunma
152 syf.
·
Puan vermedi
"Belki de yıkım, ötekilerin üstünlüğünü görerek onlara benzemeye çalışmak demektir" Açıkçası Orhan Pamuk'un kitaplarını pek okumam. Okuduğum kitapları da beğendim mi tartışılır. Fakat yine de Pamuk'un kalemini bilmek ve sahiplenmek gerek. Pamuk hakkında düşüncelerimin bir önyargı mı olup olmadığını anlamak için tekrar yazarın bu sefer okumadığım diğer kitaplarına doğru rota çizdim. Yine kurguyu kurmakta zorlanıp üstüne üstün bu sefer yazarın gerek edebiyat camiasına gerek tarihe olan selam çakmalarını fark edemedim. Belki bir gün " 'ben' bir Orhan Pamuk kitabını okuyabildim hee" diyebilirim. Ama halen diyemiyorum. Sanırım sadece sonuna geldim kitabın.
Beyaz Kale
Beyaz KaleOrhan Pamuk · Yapı Kredi Yayınları · 20228,9bin okunma
Reklam
96 syf.
·
Puan vermedi
"Dünya Ötedeydi"
Isıcacık bir adam olarak tanıdığım yazarı şimdi daha karamsar gördüm, daha içine kapanık, ne diyordu yazar "benden ayrı olan ben..." hah işte bu sefer o haliyle tanıştık yazarın. bu sefer dünyası içimizde değil, sokağın köşesinde her an karşılaşacağımız biri gibi değildi bu sefer susam kokulu cebinde saklıyordu ne diyordu yazar" dünya ötedeydi..." diyordu. hah işte dünya öteydi bu sefer bu öykülerde, öyle alışık bir dünya değil. rüyaların içinden çıkmışta bir an canlanmış gibi..
Alemdağ'da Var Bir Yılan
Alemdağ'da Var Bir YılanSait Faik Abasıyanık · Yapı Kredi Yayınları · 201010,6bin okunma
112 syf.
·
Puan vermedi
"Bu Kitap Herhangi Bir Hakime Yazıldı!"
Bu bir sonun başlangıcıdır desem kitap için dürüst davranmış olmam, aslında kitabın neresinden tutarsanız tutun ne suç işlediğini bilmediğimiz ama ölümü yakıştırmadığımız, hatta yeri geldiğinde jüriye, adalete, krala, giyotine, pedere, jandarmaya kitapta karşılaştığımız her şeye kızdığımız ama en çokta hep başucumuzda duran ölümün yaşamak isteyen birisine ne kadar uzak olduğunu fark ettiğimiz bir kitaptır. Kitap hüzün doludur, bir hücre içinde altı haftasını dolmasını bekleyen bir idam mahkumunu yavaş yavaş seyrederiz... O kadar yavaş seyrederiz ki an be an ne hissettiğini yazar hissettirir. Hatta öyle ki bazen idam mahkumundan daha da kızdığım olmuştur, ona söylenen şeylerde, sorulan sorularda, gereksiz merhametlerde.. ama kolay da değildir adaleti olmayan bir dünyada adalet istemek... Bu dünya kimin cehennemidir, bilinçli insanın mı? Kendimize ilmek ilmek işlediğimiz bir cehennem. Ne demek 6 hafta sonra giyotin denilen aletle öleceğini bilmek ama son ana kadar bağışlanma umudunu kaybetmemek. Ne demek 3 yaşındaki bir kız çocuğunun babasını öldürmek.. Ne demek ölmeden önce güzel yemekler getirmek. Ne demek... Nasıl bir cehennem bu Yarabbi! diye bir çığlık atmak istedim...
Bir İdam Mahkumunun Son Günü
Bir İdam Mahkumunun Son GünüVictor Hugo · Nostaljik Yayınları · 2014119,8bin okunma
120 syf.
·
Puan vermedi
"Hepimiz O İnsanlardanız"
yazarın okuduğum ilk kitabı oldu. daha önce bana -yaaah sen Sait Faik okumadın mı hala, inanmıyoruuum- şeklinde tepkilere yol açmıştı ve her defasında erteliyordum. Ama şimdi ertelemekte ne kadar hat yaptığımı anladım çünkü hem yazılan öykülerin samimiyeti hem de bu kitapta yazarın ilginç ve bir o kadar lezzetli diyalogları, röportajları, mektupları... Aahh seni okumak için ne çok sebep var bir bilsen. hani bir yazı okursunuz ya böyle dudaklarınızın kenarında bir tebessüm oluşur. işte o tebessüm Sait Faik. kitabı okurken kelime yelpazenize eklenecek güzel şeyler dışında bir de -ımmm enfes- dedirten üslubu. hele ki betimlemeleri kullanırken sanki bir film de yönetmen kamerayla alıyormuş gibi yavaş yavaş akan o cümleleri. “…betimleme gözlemlenen, incelenen kısacası betimlenmek istenilen obje veya durum ile dilin birleşimi sonucu oluşan yeni bir objedir, yeni bir var olandır” der (Şerif Aktaş 2011: 602). Yazarın betimlemeler aracılığıyla var ettiği bu yeni objelerin mekânı ise, okuyucunun zihnidir.
Tüneldeki Çocuk
Tüneldeki ÇocukSait Faik Abasıyanık · İş Bankası Kültür Yayınları · 20211,294 okunma
Resim