Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Büşra

Büşra
@InsomniaBus
||usus est magister optimus..
*Kudema, kağıdın yere atılması endişesiyle mektuplarında Allah Teala'yı "هو" zamiri, besmeleyi "ب", hamdeleyi "ح", Efendimiz'e salati"ص", selami ise "س" harfleri ile remz ederdi.
Sayfa 11 - Hüküm KitapKitabı okudu
Reklam
Namaz, arkasında düzen ve temizlik bırakır. ... Hac, kalbi ve diğer organları huzur ve merhametle tamir eden bir imar yolculuğudur.
Sayfa 332 - NidaKitabı okudu
Faiz
"Ekonomisinin temeli faize dayanan ve malının tamamı haram olan ve hiçbir ferdinin helal lokma yeme imkanına sahip olamadığı bir toplumda, haram yemenin günahından bahsetmenin ne anlamı olacaktır? Çünkü bu toplumun sosyal ve ekonomik düzeni bütünüyle Allah'ın hayat için koyduğu yasayı reddetmekle her şeyden önce Allah'ın ilahlığını reddetmiş bulunmaktadır!
Sayfa 322 - NidaKitabı okudu

Okur Takip Önerileri

Tümünü Gör
Her şeyden önce en büyük iyiliği; Allah'ın egemenliğini ve hayat için belirlediği programı, kabul ettirmeye çalışmakla, en büyük kötülüğü de; Allah'ın hayat için koyduğu yasayı reddetmekle (Allah'ın ilahlığını reddetme kötülüğünü) ortadan kaldırmak gerekmektedir. Çünkü ancak temel atıldıktan sonra binanın dikilmesine geçilebilir. Öyleyse bölük pörçük çalışmalar bir noktada yoğunlaştırılmalı, hepsini tek bir cephede toplamayı ve binanın temelini oluşturan biricik zeminin hazırlanmasına ağırlık verilmelidir.
Sayfa 322 - NidaKitabı okudu
Sonra biz insanları işledikleri herhangi bir kötülükten dolayı nasıl sorguya çekebiliriz? Onların davranışlarını hangi ölçüyle ölçüp, bu yaptığınız iş kötüdür, ondan sakının diyebiliriz. Çünkü biz bu iş kötüdür dediğimizde şuradan buradan onlarca insan karşımızda duracak ve: "Hayır! Bu kötü bir şey değildir. Eskiden bu iş kötü görünüyordu! Fakat dünya "gelişiyor", toplum "ilerliyor" ve değerler de değişiyor" diyeceklerdir.
Sayfa 321 - NidaKitabı okudu
Reklam
Bu bilgilerden ortaya çıkmıştır ki, iki yerde kötülüğe katlanılır. 1. Başkasıyla defedilemiyorsa daha kötüyü bertaraf etmek için kötülüğü daha az olana tahammül edilir, 2. Daha iyiyi elde etmek ancak iyiliği az olanın yapılmamasını gerektiriyorsa o terkedilir. İyilik de iki yerde terk edilir: 1. Daha iyi olanın elden çıkarılmasına sebep oluyorsa 2. İyiliğin yapılması, zararı, iyiliğin menfaatinden daha fazla olan bir kötülüğe yol açıyorsa. Bütün bunlar, dînî dengelere ilişkin hususlardır.
Sayfa 303 - NidaKitabı okudu
Allah kullara güçlerinin yetmeyeceği amelleri yüklemez. Nitekim onlara olan merhametinden dolayı ve ruhsat olsun diye sadece zor olmaları sebebiyle pek çok ameli kullarından kaldırmıştır. Yasaklara gelince; şehvet ve etkenlerin gücüyle bunları yapanları mazur saymamış, aksine her halükarda kullarını yasaklan terk etmekle yükümlü tutmuştur. Ancak zaruret anında, lezzet ve şehvet için değil de, hayatta kalacak kadar yenilmesi haram olan yiyeceklerden yemeği mübah kılmıştır. Buradan, Ahmed b. Hanbel'in şu sözünün doğruluğu ortaya çıkmaktadır: "Yasak, emirden daha önemlidir. Sevban ve başkalarının naklettiğine göre Hz. Peygamber şöyle buyurmuştur: "(Elinizden geldiği kadar) istikamet üzere olun, ancak onu tamamiyle elde edemeyeceksiniz"
Sayfa 282 - NidaKitabı okudu
Çoğalmaları, birbiriyle çarpışma ve çatışma tarzında değil de, çeşitlilik ve uzmanlaşma şeklinde olduktan sonra, Islam adına çalışan cema- atlerin çoğalmasında bir engel yoktur. Zira çeşitlik şeklindeki çoğalma zenginlik ve üretimin artmasına yol açarken, çatışma tarzındaki çoğalma birbirine yemeye ve bitirmeye götürür.
Sayfa 266 - NidaKitabı okudu
Dengeli bir insan yetiştirmek için onun aklını kültürle, ruhunu ibadetle, bedenini sporla, ahlakını erdemle, askerlik yönünü sertlikle, sosyal yönünü paylaşmacılıkla, siyasi yönünü bilinç ve ihtiyatlılıkla inşa etmeli ve onu hem din ve hem de dünya için hazırlamalıyız ki, kendisi için sâlih başkaları için de islah edici olsun.
Sayfa 248 - NidaKitabı okudu
Başka bir şey değil, sadece iman insana, gelecekle ve sonuçla ilgili bu büyük soruların tatminkâr cevabını verebilir, hayata hedef, anlam ve değer katar. ... İman daima kurtuluşun can simididir.
Sayfa 246 - NidaKitabı okudu
Reklam
İnsanın belli miktarda hırsa ihtiyacı vardır. Hırs dizginlenmez ve şansı yaver giderse kontrolden çıkar, ihtiyaç duyulan miktarı aşar, aç kurtların koyuna zarar verdiği gibi, sahibine zarar verir ve onu bozar. Bunun sebebi de o kişinin, dinen yerilmiş bulunan bu kadar aşırı hırsı ve fesadı istemesidir.
Sayfa 216 - NidaKitabı okudu
Adem ve İblisin Günahı
Kur'ân bize Hz. Adem'in yaratılmasından ve cennete yerleşmesinden sonra meydana gelen ilk iki günahı anlatmaktadır. Bunlardan birincisi, Adem ve hanımının Allah'ın yemelerini yasakladığı ağaçtan yemek suretiyle işledikleri günahtır. Bu, unutma ve azim zayıflığının sevkettiği, görünen organlarla yapılan amellere ilişkin bir günahtır. ... İkinci günah, Allah'ın kendi kudretiyle yaratıp ruhundan üflediği Adem'e tazim, hürmet ve selam için meleklerle beraber secde etmesini istediği zaman İblisin isyan etmesidir. ... Bu, Allah'ın emrine karşı büyüklenme ve başkaldırma şeklinde bir günahtır. ... Çoğu kere görünen büyük günahları işlemeye götüren asıl faktör, emredilen hususları terk etmek ve yasaklananları yapmaktır.
Sayfa 204 - NidaKitabı okudu
Yasaklar Alanındaki Öncelikler
...Sahih bir hadiste Resûlüllah şöyle buyurmuştur: Sahabe: "Ya Resûlellah! Bir kimse kendi ana-babasına nasıl söver?" deyince: -"Birinin babasına söver, o da onun babasına söver. Adamın anasına söver, o da onun anasına söver" buyurdu. Yani, kişi başkalarına sövüp onlarda da aynı karşılığı alınca kendi ana babasına sövmüş gibi olur. Hatta önce söven, bir kere sövmüş kedisine iki defa sövülmüştür. Çünkü o başkasının sadece babasına sövdüğünde karşıdaki hem anasına hem de babasına sövmüştür. Hadis, ana babaya sövülmesine sebebiyet vermeyi (onlara dolaylı sövmeyi), sadece haram ve sırf büyük günah değil, aksine en büyük günahlardan saymıştır. Peki ya ana babasına doğrudan söven, onlara doğrudan eziyet eden, döven, cefa ve itaatsizlik sebebiyle onların hayatını çekilmez bir cehenneme dönderen evlatların durumu nasıl olur?!
Sayfa 202 - NidaKitabı okudu
Büyük münafıklık inanç konusundaki münafıklık olup, bu da, aslında kafir olan kişinin kendini müslüman gibi göstermesidir. Küçük münafıklık ise, amel ve yaşayışta olur. Bu durumda olan kişi, inancı sağlam ve kusursuz olsa da, münafıkların huyunu kapar ve onların yolunda gider.
Sayfa 200 - NidaKitabı okudu
Allah'a dönecek maslahat yoktur. Maslahat eninde sonunda kullar içindir.
Sayfa 168 - NidaKitabı okudu
95 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.