Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Mehmet cT

Mehmet cT
@Mehmet_cT
“İnsanoğlu bir başağa benzer. İçi boşken dimdiktir fakat doldukça eğilmeye başlar.”
Kitap okuduğumuzu düşündüğümüzde illüzyon görmüş olduğumuzu bir an için kabul etsek bile, bu illüzyon görmüş bile bir bilinç durumudur ve varlığı reddedilemez (elenemez).
Sayfa 193Kitabı okudu
Reklam
Evrim teorisine göre doğal seleksiyon sürecinde canlıya yarar sağlayan özellikler seçilirken, yarar sağlamayanlar elenir. Eğer irade yoksa, o zaman bilincin doğal seleksiyonla seçildiği söylenemez.
Sayfa 185Kitabı okudu
Teizme göre evren ve canlıların yaratılması belli bir mekanik sürecin sonucunda gerçekleşmiş olsalar da bu süreç ile Allah'ın "gayeleri" gerçekleşmiştir.
Sayfa 181Kitabı okudu

Okur Takip Önerileri

Tümünü Gör
Teist felsefeci ve bilim insanlarına göre ise bu evrenin ve yasalarının varlığı Allah'ın zihnindeki (ilmindeki) bir gayeye bağlı olarak yaratılmışlardır ama bu yasaların kendisinin bir gayesi yoktur.
Sayfa 179Kitabı okudu
Materyalist-ateist felsefeci ve bilim adamlarına göre evren ve yasaları ezelden beri vardır, evrendeki mekanik işleyişin kendilerine bağlı gerçekleştiği yasaların bu şekilde var olmasının bir gayesi yoktur.
Sayfa 178Kitabı okudu
Reklam
Akıl etmeyi dili kullanarak gerçekleştiririz, dili kullanmamız ise kelimelerin ve cümlelerin anlamını bilmemize bağlıdır.
Sayfa 161Kitabı okudu
Evrenin rasyonel yapısı olmasa zihin onu anlayamazdı. Akılda belli özellikler olmasaydı da evren anlaşılır olmazdı. Dış evren ve akıl arasındaki uyum çok önemli bir fenomendir.
Sayfa 155Kitabı okudu
“İyi”, insanların çıkar hesaplarının üzerinde olan bir standarttır.
Sayfa 152Kitabı okudu
Ateist bir dünya görüşünün içerisinde (...) ahlak bize ortak hareket etmemiz için genlerimiz tarafından yuttturulan bir illüzyondur. Hiçbir dış temeli yoktur. (...) Ahlaki yasaların “Allah'ın buyruğu” olması bu hususta gerekli rasyonel temeli sağlar.
Sayfa 150Kitabı okudu
Ahlaki bir sistemin Allah inancı olmadan işlemesi pratikte elbette mümkündür (bu yüzden pek çok ateist ahlaklıdır), fakat insanların şahsi çıkarlarından gerektiğinde fedakarlık yapmalarını gerektiren rasyonel yasalardan oluşan ahlaki sistemlerin, Allah inancı olmadan rasyonel temeli olamaz. Allah olmadığında ahlaki değerlerin doğruluk değeri kalmayacağına, Nietzsche ve Sartre gibi ünlü ateist filozoflar dikkat çekmiştir. (...) "Allah'ın var olmadığı fikri sonsuz ve mükemmel bir bilinç olmadığı anlamına geldiğinden, baştan kabul edilebilecek bir iyilik de yok demektir.” Sartre
Sayfa 149Kitabı okudu
Reklam
“Kökensel hata” işleyen kişi, bir şeyin kökenini göstermekle, o şeyin doğru veya yanlış olduğunu ispat ettiğini sanır. (...) Freud gibi “arzuların tatmini” iddiasında bulunanların söylediği gibi insanların Allah'a ve dine inanmasının kökeninde arzuları olabilir. Fakat kökenini göstermek suretiyle, Allah'ın ve dinlerin insani uydurmalar olduğu iddia edildiğinde “kökensel hata” yapılmış olur. (...) Kısacası tarihin en ünlü ateistleri, insanların arzularının tatmininin Allah'ın varlığını gerektirmesini, insanların Allah'ın varlığını uydurma sebebi olarak göstermeye çalışmışlardır.
Sayfa 136Kitabı okudu
Etrafındaki varlığı gayesel olarak yorumlayan insan, evrenin ve kendisinin gayesini de öğrenmeyi arzu eder. Fakat evrenin ve insanın gayesi ile anlamı, ancak evrene aşkın olarak evreni ve insanı bir anlam ve gayeyle yaratmış olan bilinçli bir Varlık varsa olabilir. (...) Allah'ın olmadığı tabloda, evrenin ve insanın bir gayesi olamaz; insanın içindeki “gaye arzusunun” karşılanması mümkün değildir.
Sayfa 131Kitabı okudu
Arthur Schopenhauer
Arthur Schopenhauer
, intiharın bile “yaşam arzusunun-iradesinin” bir reddi olmadığını, reddedilenin sadece acı çekmek ve yaşamın şartları olduğunu söyler.
Sayfa 128Kitabı okudu
Allah bunları yaparken, mutasyonları manipüle etmek gibi bir mekanizma kullanıyor olabileceği gibi henüz keşfetmediğimiz ve doğaya içkin olup canlıları bu tip özellikler oluşturmaya doğru iten bazı yasaları yaratmak suretiyle de bu süreçleri gerçekleştiriyor olabilir.
Sayfa 118Kitabı okudu
Olasılık olarak bir kere bile ortaya çıkması çok düşük olasılık olan özelliklerin tekrar tekrar ortaya çıkmasının açıklaması nedir? Burada birbirinden bağımsız yakınsak evrimleşme olduğu için ortak atadan miras alınma bir açıklama olamamaktadır.
Sayfa 117Kitabı okudu
540 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.